Unde ne distrăm şi unde facem shopping prin Berlin

Maratonul din Berlin, un mod fun de a te relaxa

Maratonul din Berlin, un mod fun de a te relaxa

Aproape că am terminat city break-ul nostru în Berlin deoarece suntem iată la final de săptămână. Nu ne facem încă bagajele pentru că mai avem astăzi de ”colecţionat” cele mai faine metode prin care ne putem distra în capitala Germaniei. Dacă marţi am dedicat ziua vizitării celor mai importante obiective turistice din Berlin şi am văzut ce e esenţial de studiat aici, miercuri am dat iama în obiectivele turistice inedite. Vă amintesc de faptul că ieri am pus burta pe carte şi am aflat despre cum se descurcă berlinezii prin bucătărie şi ce preferinţe culinare au aceştia. Dintre distracţiile la care vom asista astăzi în capitala Germaniei mă gândeam să abordăm câteva idei mari în jurul cărora să putem construi un mic plan. Mai întâi vom vedea cum putem să ne relaxăm făcând mişcare, după care facem un mic recensământ al celor mai importante festivaluri şi evenimente din Berlin iar la final abordăm îndrăgitul shopping.

Relaxare prin mişcare

O activitate foarte fun de făcut în Berlin este participarea la maratonul anual care are loc aici. Distanţa oficială a cursei este de 42.195 km fiind constituit ca o cursa de anduranţă prin oraş la care sportivii profesionişti şi amatori alergători pot participa în comun. Primul maraton a avut loc în 1974. Având peste 40000 de participanâi din 107 de ţări şi mai mult de un milion de spectatori cursa berlineză este unul dintre cele mai mari şi mai populare maratone din lume. Împreună cu ale patru astfel de curse, acesta face parte dintr-un fel de Ligă Majoră a Maratoanelor la nivel internaţional. Cele mai multe recorduri mondiale, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, au fost stabilite în cadrul maratonului de la Berlin, care este cunoscut la nivel european cât şi mondial. Evenimentul este împărţit pe două zile. Maratonul are loc la fiecare sfârşit de septembrie.

Dacă maratonul nu vă atrage prea tare vă propun să aveţi o altă activitate la fel de ”sportivă”. Cel mai fain este să te plimbi pe jos prin Berlin, aici existând şi un portal care vă oferă informaţii cu grămada despre nişte trasee chiar foarte interesante. În cadrul acestora veţi putea revizita obiectivele turistce pe care deja le-am văzut împreună zilele trecute, dar totodată veţi face şi mişcare. Portalul berlinwalks.de în traducere ”plimbări în Berlin” vă oferă destule informaţii pentru trasee şi toate cele.

Festivalul de Film de la Berlin, un eveniment recunoscut la nivel mondial

Festivalul de Film de la Berlin, un eveniment recunoscut la nivel mondial

La ce evenimente şi festivaluri mergem în Berlin

În Berlin există un amalgam bogat de evenimente şi festivaluri la care puteţi participa. Bazate în general pe muzică bună şi foarte multă distracţie acţiunile cele mai importante de aici sunt concentrate în inima Germaniei. Sfatul meu ar fi să vi le notaţi pe toate fiindcă niciunul nu ar trebui să fie ratat de voi în city break-ul de aici. Sper că aţi oprit ceva bănuţi de buzunar la voi fiindcă la unele se cere taxă de intrare, iar la altele bunătăţile culinare vor fi o tentaţie foarte mare.

 • Festivalul Internaţional de Film din Berlin
 • Este unul dintre festivalurile de film cele mai celebre din lume înumând o mare atracţie mediatică. Festivalul a fost înfiinţat la Berlinul în 1951, la iniţiativa ofiterului de film din SUA Oscar Martay. Festivalul are loc în fiecare an în luna februarie cu 274.000 de bilete vândute este considerat cel mai mare eveniment cu atenţie din partea publicului de la nivel mondial. Pana la 400 de filme sunt prezentate în mai multe secţiuni, reprezentând o gamă cuprinzătoare a lumii cinematografice. În jur de douăzeci de filme concurează pentru premiile festivalului numite Urşii de Aur şi de Argint. Din 2001 directorul festivalului este Dieter Kosslick.

 • Festivalul de bere din Berlin
 • Între 3 şi 5 august în fiecare an Berlinul găzduieşte acest festival şi se bucură de o varietate mare de bere de la peste 180 de fabrici de bere din Germania, Belgia, Marea Britanie şi 85 de alte ţări. Specialitate acestui festival este faptul că manifestarea este un amestec unic de cultură şi divertisment. În 2012 cea de-a XVI ediţie a Festivalului de bere din Berlin se va desfăşura la Karl Marx Allee, locaţie situată între Poarta Straus şi Frankfurt. Grădina de bere a acestui festival este una dintre cele mai lungi locaţii de acest tip din lume. Anul acesta vor fi amplasate 18 scene pe care se va cânta muzică live, nelipsite vor fi şi standurile de bere şi cele cu specialităţile culinare. Alimente speciale, muzica buna si spectacolele de pe scene vor forma ca de fiecare dată un cadru propice pentru distracţie la maximum. Dacă sunteţi iubitori de bere şi festivaluri de acest gen vă sfătuiesc să mergeți fără probleme pentru că sigur vă veți simți bine.

  Berlinul se transforma in capitala jazzului in cadrul acestui festival

  Berlinul se transforma în capitala jazzului în cadrul acestui festival

 • Festivalul de Jazz Postdam
 • Deşi “capitala jazz-ului” din Germania este oficial la Frankfurt, Potsdam din Berlin este foarte bine cunoscut în rândul artiştilor de jazz şi pasionaţilor acestui tip de muzică. Festivalul de Jazz de la Potsdam sărbătoreşte diverse stiluri de artisti de jazz, inclusiv nume grele precum: Louis Armstrong, Count Basie, Benny Goodman, Duke Ellington, Glenn Miller dar şi o serie de alţi interpreţi de jazz, atât tradiţionali cât şi contemporani. Festivalul de Jazz de la Potsdam are loc în luna septembrie în fiecare an şi aduce impreuna veche gardă din jazz-ul clasic alături de noi stiluri de jazz din întreaga lume. Evenimentul are loc cu concerte în aer liber în apropierea Poarţilor Brandenburg.

 • Festivalul Popkomm
 • Popkomm a avut loc pentru prima dat la Düsseldorf în 1989 şi a fost precum un cadru de întâlnire între cei mai cunoscuţi muzicieni independenţi. În anul 1990 Popkomm a fost mutat la Köln, şi a devenit deja un loc de întâlnire internaţională a industriei muzicale internaţionale. Koln a găzduit spectacolul până în 2003, atunci când acesta a fost din nou mutat dar de data asta la Berlin. Prima ediţie de la Berlin a avut loc în 2004. Astfel, s-a dezvoltat unul dintre cele mai mari evenimente muzicale internaţionale.

Unde ne facem cumpărăturile prin Berlin

Dacă sunteţi îndrăgostiţi de shopping staţi fără grijă pentru că în Berlin sunt destule locuri în care puteţi face cumpărături pentru toate gusturile. Un loc bun pentru a găsi magazine faine este Friedrichstrasse. Friedrichstrasse este una dintre arterele principale ale capitalei Germaniei. Ai putea spune că aici vei găsi aproape tot ceea ce cauţi. În Quartier 207 Les Galeries Lafayette dai peste magazine şi magazinaşe în cumpărăturile devin o plăcere. Tot pe aici prin zonă găsiţi un magazinaş franţuzesc de modă veche cu accesorii şi hain faine. Mai există pe Friedrichstrasse şi o mică gelaterie de delicatese, cu specialităţi din Franţa. Alăturat este pasajul Quartier 206, unul din spot-urile de shopping cele mai frumoase din Berlin. Etichete de la producători cum ar fi Cerruti, Gucci şi Louis Vuitton pot fi văzute în pasaj, expuse în stilul extravagant Art Déco.

Kaufhaus des Westens din Berlin

Kaufhaus des Westens din Berlin

Kaufhaus des Westens este un alt magazin mare în centrul Berlinului situat în Tauentzienstraße în districtul Schöneberg, aproape de Kurfürstendamm. Acesta este cel mai mare magazin din Europa continentală, cu aproximativ 60000 de metri pătraţi ca suprafaţă de vânzare şi mai mult de 380000 de articole diferite. Cea mai mare parte a magazinelor sunt de lux dar veţi găsi şi tarife okei. Numărul de angajaţi ai departamentului de magazin este de aproximativ 2400. Magazinul a fost fondat în 1907 de către Adolf Jandorf iar de proiectarea clădirii s-a ocupat arhitectul Johann Emil Schaudt. Numele Kaufhaus des Westens se referă la locaţia sa de vest de centrul istoric al Berlinului într-o zonă în care de la începutul secolului XX a apărut şi un centru de divertisment.

Încă un centru pe care vi-l recomanda este Europa Center. Un mall mare, care oferă pe etaje diferite, tot felul de magazine cu cadouri, cărţi, muzică, electronice, magazine de îmbrăcăminte. Cel mai faine locuri oferite de mall, sunt cafenelele geniale şi multele restaurante, pub-uri irlandeze care au programe de muzică live in fiecare noapte. Ca de obicei acest tip de centru comercial vine ”dotat” cu magazine foarte multe în care sunt prezenţi branduri mari, doar bănuţi mulţi să aveţi la voi.

Voi aţi ajuns până acum în vreun loc de shopping din Berlin? Care a fost cel mai ”darnic” la capitolul cumpărături?

Surse foto: mintyboy/ Flickr.com, ethanlindsey/ Flickr.com, channel1suite/ Flickr.com, roger4336/ Flickr.com

Resurse: visitberlin.de şi virtualtourist.com

Adauga un comentariu