Cele mai importante obiective turistice din Berlin

Zidul Berlinului

Zidul Berlinului

Suntem în Berlin, capitala Germaniei, pentru a petrece un city break ca la carte în probabil cea mai civilizată ţară a Europei. V-am explicat ce anume trebuie să aveţi în vedere pentru a planifica aşa cum trebuie o excursie aici în prima zi a săptămânii. Dacă nu aţi apucat să reţineţi paşii dar şi ce puncte trebuiesc bifate înainte de a ajunge în unul dintre cele mai mari oraşe ale Germaniei vă inviti să recitiţi articolul de ieri despre city break-ul în Berlin. Acesta conţine o sumedenie de sfaturi, ponturi şi date utile despre acest oraş aşa că sper să vă fie de folos în vacanţa pe care o planificaţi, sau pe care o aveţi deja în curs. Astăzi, fiind cea de-a doua zi a săptămânii respectăm tiparul pe care îl urmărim de fiecare dată şi vom trece în revistă cele mai importante obiective turistice ale Berlinului. Dacă tot vom vorbi despre obiective turistice importante, mă gândeam să vă spun mai întâi de cum este poziţionat Berlinul la nivel mondial din punct de vedere cultural. Capitala Germaniei este renumită pentru numeroasele sale instituţii culturale, dintre care multe se bucură de renume internaţional. Diversitatea şi vivacitatea Metropolis Zeitgeist a condus la o imagine foarte bună pentru berlin printre marile oraşe ale lumii Scena artistică este foarte diversificată şi este dominată de galerii de artă, vreo 420, cu aproximaţie. Mulţi tineri şi artişti internaţionali continuă să se stabilească în acest oraş, deoarece aşezământul acesta chiar dă şanse mari artei. Pe parcursul anilor, Berlin s-a impus în lumea bună cu o imagine similară cu cea a unui centru de tineret, sau a unui epicentru cultural popular în Europa. Într-un fel sau altul, imaginea culturală a Berlinului a pornit de la anunţul din 2003, care spunea că Popkomm, cea mai mare convenţie anuală de muzică din Europa, a fost mutată de la Cologne în capitala Germaniei. La scurt timp după aceea, Universal Music Group şi MTV, de asemenea, au decis să îşi mute sediile lor europene şi chiar şi studiourile principale în Friedrichshain, un soi de suburbie a Berlinului. Foarte important, şi asta să ţineţi minte, Berlinul s-a ales în 2005 cu titlul de “Oraşul designului”, premiu acordat de către UNESCO.

Destule despre premii şi ”greutatea” acestui oraş la capitolul cultură şi artă, acum vom vorbi despre atracţiile turistice de top. Cel mai celebru loc vizitat din Berlin, anual aici venind milioane de turişti este Zidul Berlinului.

  1. Zidul Berlinului (Das Berliner Mauer)
  2. Zidul Berlinului este celebru în toată lumea precum Coloseumul din Roma sau Palatul Buckingham din Londra. Toată lumea ştie de el şi toată lumea îi ştie povestea. Am să vă reamintesc totuşi că acest zid a fost un fel de barieră construită de Republica Democrată Germană, sau RDG-ul, adică Germania de Est, incepand de la 13 august 1961. Zidul taie complet Berlinul de Vest, din Germania de Est şi Berlinul de Est din jur. Zidul este dotat cu turnuri amplasate de-a lungul pereţilor mari de beton, astfel încât este îngrădită o arie larga a oraşului. Blocul de Est a susţinut că zidul a avut rolul de a proteja populaţia de diverse elemente fasciste care conspirau împotriva “voinţei poporului” în construirea unui stat socialist.

    De fapt, construcţia servea precum un tampon de stopare a emigrării masive şi dezertării de ţară, fenomene care au marcat Germania şi blocul comunist de Est în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Odată cu trecerea anilor acesta a fost umplut cu diverse graffiti-uri ale artiştilor de stradă, iar cum este vizitat de foarte mulţi turişti.

    Interiorul filarmonicii din Berlin inainte de concert

    Interiorul filarmonicii din Berlin înainte de concert

  3. Filarmonica din Berlin (Berliner Philharmoniker)
  4. Filarmonica din Berlin a fost fondată în Berlin în 1882 de 54 de muzicieni sub numele de Frühere Bilsesche Kapelle. În cele din urmă grupul s-a despărţit de dirijorul lor, Benjamin Bilse, după ce a acesta anunţase un concert la Varşovia. Orchestra a fost redenumită şi reorganizată în cadrul managementului financiar al lui Hermann Wolff în 1887. Începând cu 1887, Hans von Bülow, urma să fie noul lor dirijor, pe vremea aceea fiind unul dintre cei mai buni şi mai apreciaţi din lume. Acest lucru a contribuit la construcţia reputaţiei pentru această orchestra internaţională. În timp şi pe rând Hans Richter, Felix von Weingartner, Richard Strauss, Gustav Mahler, Johannes Brahms şi Edvard Grieg au dirijat grupul orchestral. Documentele oficiale din vremea aceea atestă faptul că orchestra avea în posesie doar 46 de instrumente, mult mai puţin decât idealul wagnerian de 64. Totuşi ardoarea şi pasiunea pentru muzică a ţinut acest grup strâns pe parcursul anilor. Prim sală a orchestrei a fost distrusă în 1944, iar din 1963, aceasta a fost mutată permanent la clădirea filarmonicii care a fost construită între 1960 şi 1963. Arhitectul care a proiectat clădirea este Hans Scharoun. La data de 20 mai 2008, un incendiu a izbucnit la Filarmonică, iar un sfert din acoperiş a suferit daune considerabile.

  5. Muzeul Pergamon (Pergamonmuseum)
  6. Muzeul Pergamon din Berlin este un muzeu tipic de istorie. Acesta este situat pe Insula Muzeului, un site care a fost proiectat de Alfred Messel si Ludwig Hoffmann şi a fost construită în douăzeci de ani, de la 1910 la 1930. Aici veţi găsi casele Pergamon de ordin mijlociu, clădiri reconstruite, monumentale refăcute precum Altarul Pergamon şi Piaţa Porţii din Milet, compus din piese originale transportate din Turcia. Există controverse asupra legitimităţii de achiziţie şi de colectare a acestora însă mulţi spun că sunt doar bârfe. Ani la rând a fost sugerat că aceste colecţii ar trebui să fie strânse şi întorse în Turcia, ţara lor de origine. Muzeul este împărţit în sectoare pe antichitate, Orientul Mijlociu şi muzeul de artă islamică. În fiecare an aproximativ 1.135.000 de oameni trec pe aici, reuşind astfel să desemneze Muzeul Pergamon cel mai vizitat muzeu de artă din Germania. Săpăturile pentru a scoate la lumină numeroase artefacte expuse aici au fost executate în regiuni precum Babilon, Uruk, Assur, Milet, Priene şi Egipt.

    Interiorul muzeului Pergamon din Berlin

    Interiorul muzeului Pergamon din Berlin

    Muzeul Pergamon a fost construit pentru a se putea depozita cât mai multe piese de artă, deoarece acestea nu aveau loc pur şi simpu într-un alt muzeu aflat în apropiere. Deşi nu se credea, în timă Pergamon a ajuns cel mai faimos şi mai iubit muzeu de artă din Germania. Pe parcursul timpului Muzeul Pergamon a trecut prin diverse peripeţii, iar în timpul atacului aerian de la Berlin, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost grav avariată. Multe dintre obiectele expuse au fost depozitate în locuri sigure, iar unele dintre piesele mari au fost zidite în pereţii clădirii. În 1945, armata rusească a colectat elemente din muzeu, fie ca pradă sau, chipurile, să le salveze de la jafuri. În 1958 au fost readuse multe dintre obiectele de valoare înapoi la muzeu. Piese foarte importante de colecţie au rămas totuşi în Rusia. Unele sunt în prezent depozitate în Muzeul Puşkin din Moscova şi Hermitage din Sankt Petersburg. Un tratat între Germania şi Rusia a fost discutat, pentru a se returna piesele lips, însă din iunie 2003, acesta este blocat de legile de restituire ale ruşilor.

  7. Muzeul de Istorie din Berlin (Deutsches Historisches Museum)
  8. Muzeul de Istorie din Berlin, cunoscut şi ca Muzeul German de Istorie este o instituţie culturală dedicată istoriei germane şi se vrea a fi un spaţiu de iluminare şi de înţelegere a istoriei comune dintre germani şi europeni. Muzeul de Istorie din Berlin este sub posesia unei fundaţii înregistrate de către Republica Federală Germania. Din compunerea instituţiei cel mai înalt organism este Consiliul de Administratie, cu reprezentanţi ai guvernului federal, Bundestag-ul german sau Parlamentul, precum şi Guvernul din această ţară. Muzeul a fost fondat la 28 octombrie 1987 cu ocazia aniversării a 750 de ani de la fondarea Berlinului. Muzeul a fost inaugurat în clădirea Reichstag-ului din edificiu din zona Berlinul de Vest. După marele succes al expoziţiilor în 1981 primarul de atunci, Richard von Weizsäcker, a luat legătura cu patru istorici importanţi, adică Hartmut Boockmann, Eberhard Jaeckel, Hagen Schulze şi Michael Stürmer, pentru a pregăti un memorandum ce ulterior a servit drept act oficial al muzeului. Acesta a apărut în ianuarie 1982 iar ca titlul avea Muzeul de Istorie german din Berlin. Proiectul s-a bucurat de un mare ajutor arătat din partea Cancelarului Federal Helmut Kohl, care a sprijinit această acţiune de întemeiere a muzeului şi a numit-o sarcină naţională de importanţă europeană.

    Una dintre incaperile muzeului Neues

    Una dintre incaperile muzeului Neues

  9. Muzeul Nou din Berlin (Neues Museum)
  10. Neues înseamnă în traducere ”nou”, iar noi putem cu uşurinţă spune că este muzeul nou al Berlinului. A fost construit intre anii 1843 şi 1855 în conformitate cu planurile lui Friedrich August Stiller, un student a lui Karl Friedrich Schinkel. Muzeul a fost închis la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1939 fiind puternic deteriorat în timpul bombardamentelor de la Berlin. Reconstruirea acestuia a fost făcută de arhitectul englez David Chipperfield. Muzeul a fost redeschis oficial în octombrie 2009 şi a primit premiul RIBA 2010 pentru măiestria şi calitatea sa arhitectonică. Expoziţiile de aici includ colecţii egiptene şi de preistorie, dar şi istorie timpurie, aşa cum includeau de fapt şi înainte de război. Printre artefactele adapostite aici se numără şi celebrul bust al reginei Nefertiti. Dacă tot v-am spus de premiul primit de către muzeu, cred că ar fi important să ştiţi că această clădire se încadrează superb în arhitectura neoclasică din secolul al IX-lea. Prin intermediul materialelor din care este confecţionat şi al construcţiilor industrializate, cât şi utilizarea intensă a fierului în componenţa clădirii, muzeul joacă un rol important in istoria tehnologiei. Deoarece sectoarele cu interioare clasice ornate cu Glyptothek şi Pinakothek au fost distruse în al Doilea Război Mondial, muzeul Neues este printre puţinele exemple, şi chiar printre ultimele edificii culturale rămase în picioare cu aspectul interior al clădirilor din aceea perioadă a Germaniei.

  11. Porţile Brandenburg (Brandenburger Tor)
  12. Un alt obiectiv foarte cunocut al Berlinului este reprezentat de Porţile Brandenburgului. Această construcţie este de fapt o fostă cale de acces sau o poartă pur şi simplu a oraşului şi una dintre cele mai binecunoscute repere din Germania. Acesta este situată la vest de centrul oraşului. Construcţia este singura care a rezistat dintr-o serie de astfel de edificii ale Berlinului. Trebuie de asemenea să ştiţi că intrarea aceasta face legătura cu Unter den Linden, bulevardul renumit al teilor care în trecut ducea direct la palatul monarhilor prusaci. Porţile Brandenburg au fost solicitate de regele Frederick William al II-lea al Prusiei ca un semn de pace, ulterior fiind construite de Carl Gotthard Langhans între 1788 şi 1791. După ce a suferit daune considerabile, în al Doilea Război Mondial, monumentul a fost complet restaurat între 2000 şi 2002 de către Fundaţia Heritage din Berlin.

    Portile Brandenburgului din Berlin

    Portile Brandenburgului din Berlin

    În timpul lui Frederick William şi la scurt timp după finalul războiului de treizeci de ani poarta a fost construită la Berlin, care pe atunci era un oraş mic cu ziduri ce formau o formă de stea stea şi avea următoarele intrări: Poarta Spandau Poarta Sfântul Georgen, Poarta Stralower, Poarta Cöpenick, Poarta Nouă şi Poarta Leipzig. Poarta Brandenburg este formată din doisprezece coloane dorice, şase de fiecare parte, care fac cinci pasaje de trecere. Cetăţenii au avut iniţial permisiunea de a utiliza doar două intrări, adică cele de la interior pe vremea lui Frederick William. Deasupra porţii este inscripţionat un mic logo cu Quadriga, un car tras de patru cai condus de Victoria, zeiţa romană a victoriei. Design-ul construcţiei se bazează pe Propileele, o veche poarta de acces la Acropole din Atena, fiind în concordanţă cu istoria Berlin a clasicismului arhitectural de tip Baroc, iar mai apoi neo-Palladian. Poarta a fost prima lucrare a lui Carl Gotthard care a purtat numele de “Atena, pe râul Spree”. Quadriga sculptată pe faţatda porţii este o operă a lui Johann Gottfried Schadow. Poarta Brandenburg a rămas în esenţă, neschimbată de la finalizarea acesteia, chiar şi dacă a jucat diferite roluri şi misiuni politice în istoria Germaniei. După înfrângerea în 1806 într-un război cu Napoleon de la Jena-Auerstedt, francezul a luat Quadriga la Paris. Totuşi, după înfrângerea lui Napoleon în 1814 şi ocuparea prusacă de la Paris, de către generalul Ernst von Pfuel, Quadriga a fost restaurată la Berlin, iar victoria a fost încununată cu un set de frunze de stejar ce au completat cu un nou simbol de putere prusac poarta. Între anii 1814 şi 1919 doar membrii familiei Pfuel aveau dreptul să treacă prin intrarea principală a porţii. De asemenea, se mai obişnuia ca ambasadorilor străini să li se permită să treacă pe sub poartă folosind intrarea centrală.

Pentru astăzi vom spune stop şi ne vom mulţumi cu cele mai faine obiective turistice de prin Berlin. Asta nu înseamnă totuşi că mâine nu vom pleca în plimbare să le vedem pe cele inedite aşa cum obişnuim.

Care este obiectivul vostru preferat din capitala Germaniei?

Surse foto: wikipedia.org, keriluamox/ Flickr.com, dydcheung/ Flickr.com, achimbodewig/ Flickr.com şi jdn/ Flickr.com

Resurse: tripadvisor.com, berlin.de şi schengenvisainfo.com

Adauga un comentariu