Obiective turistice importante în Edinburgh

Castelul din Edinburgh, unul dintre cele mai vizitate obiective din Scoţia

Castelul din Edinburgh, unul dintre cele mai vizitate obiective din Scoţia

Am ajuns cu mic cu mare în Edinburgh iar felul în care ne-am descurcat pentru a ajunge aici vi-l reamintim în articolul de ieri City break în Edinburgh, aventură în Scoţia. Toate bune şi la locul lor după ce am ales cu mare grijă mijlocul de transport cu care să ajungem aici, hotelul în care să ne petrecem cele câteva zile de vacanţă în inima Scoţiei, dar şi anotimpul perfect pentru city break în această regiune a Europei. Astăzi, aşa cum v-am obişnuit vom merge în lung şi în lat pe la cele mai importante obiective turistice pe care Edinburgh le are de oferit. Vă mărturiseam în articolul trecut că un city break în partea britanică a continentului este unul dintre preferatele mele. Întotdeauna mi-a plăcut Scoţia ca ţară, dar şi Edinburgh-ul ca şi capitală. Farmecul acestor locuri sper să îl descoperiţi şi voi odată ce veţi ajunge aici şi veţi cunoaşte cu adevărat despre ceea ce vorbesc. Aerul britanic este prezent cu desăvârşire aici, iar acest lucru este unul normal. Vizavi de obiectivele turistice importante ale capitalei Scoţiei, cele pe care le vom parcurge chiar astăzi, nu vreau să vă stric surpriza şi să vă spun prea multe.

Acest oraş este foarte bine cunoscut ca fiind o oază de arhitectură medievală. În ansamblu mare parte din oraş preia o decoraţiune ceva mai veche, aici nefiind prezente blocuri sau zgârie nori peste tot. În schimb, veţi întâlni foarte multe căsuţe de genul celor construite pe la 1800, care au un aspect mai cald şi dau cam aceleaţi condiţii habitanţilor lor ca şi cele oferite într-un bloc normal. Evident că trebuie să urmărim stilul şi eleganţa unui astfel de şir de clădiri pe străzile din Edinburgh. Întotdeauna mi s-a părut fascinant şi chiar de bun gust să preţuieşti ceea ce oamenii au lăsat în urmă. Aşa se procedează şi în Edinburgh unde oamenii, administraţia locală şi chiar întreaga ţară a fost educaţi să ţină la cele mai de preţ lucruri, iar aici aspectul oraşelor lor este unul dintre ele.

Totuşi, vorba lunga este sărăcia omului, aşa că cel mai bine ar fi să trecem la treabă. Vom face o vizită aşadar la cele mai importante obiective turistice ale oraşului Edinburgh, şi trebuie să vă ”avertizez” că unele dintre ele se regăsesc de fapt în lista celor mai faine atracţii de acest tip pe care Scoţia, ca şi ţară le are de oferit.

    Latura a Castelului din Edinburgh

    Latura a Castelului din Edinburgh cu tunurile care aparau cetatea

  1. Castelul Edinburgh (Edinburgh Castle)
  2. Castelul Edinburgh este o cetate care domină orizontul oraşului Edinburgh din Scoţia, datorită poziţiei sale de pe culmea Castle Rock, un aşezământ cu rocă vulcanică. Locuirea umane a acestei poziţii este datată de prin secolul IX, deşi perioada în care au fost înregistrate primele aşezări omeneşti de aici este neclară. Castelul Edinburgh a fost un castel regal încă de la domnia lui David I in secolul al XII-lea, iar site-ul a continuat să fie o reşedinţă regală până la Uniunea Coroanelor în 1603. Din secolul XV rolul castelului ca şi reşedinţă a scăzut, iar din secolul XVII principalul său scop a fost de bază militară, cu o garnizoană mare. Importanţa sa ca monument istoric a fost recunoscută din secolul IX, de atunci fiind derulat un program de restaurare.

    Fiind unul dintre cele mai importante cetăţi din Regatul Scoţiei, Castelul Edinburgh a fost implicat în numeroase conflicte istorice, de la războaiele de independenţă din Scoţia ale secolului XIV, până la diverse conflicte interioare ale ţării de la 1745, şi a fost asediat, atât cu succes şi fără succes, în mai multe rânduri. Cu toate acestea castelul a rezistat. Este unul dintre cele mai vizitate castele ale Scoţiei şi un punct turistic foarte important.

  3. Galeria Naţională de Artă din Edinburgh (National Gallery of Scotland)
  4. Galeria Naţională de Artă din Edinburgh, este un edificiu neoclasic de mare valoare. Cladirea este proiectată de William Henry Care. Galeria şi-a deschis porţile pentru public in 1859, iar clădirea Galeriei de Artă este împarte de fapt locaţia sa cu Royal Scottish Academy Building, până când în 1912, ambele au fost remodelate de William Thomas Oldrieve. Atunci când s-a redeschis, galeria s-a concentrat mai ales pe construirea colecţiei sale permanente de artă scoţiană şi europeană.

    Galeria Naţională de Artă din Edinburgh include în expoziţiile sale colecţii de printuri si desene, având o astfel de colectia de peste 30.000 de lucrări pe hârtie, de la Renaşterea timpurie a secolului al XIX-lea. De asemenea, un punct forte al instituţiei de cultură este biblioteca de cercetare, care este deschisă publicului larg. Biblioteca de cercetare se referă la perioada 1300 – 1900 şi deţine aproximativ 50.000 volume de cărţi, reviste, slide-uri, şi microfilme, precum şi a unor materiale de arhivă referitoare la colecţiile, expoziţiile şi istorie de la Galeria Naţională. Este recomandabil să contactaţi Print Research Library înainte de vizitare pentru a vă asigura personal şi de disponibilitatea spaţiului. Oricum acest obiectiv turistic este extrem de atractiv pentru cei pasionaţi de artă şi bun gust în expoziţie.

    Catedrala Sfantului Giles

    Catedrala Sântului Giles din Edinburgh

  5. Catedrala Sfântului Giles (Saint Giles’ Cathedral)
  6. Catedrala Sfântului Giles este cea mai importantă clădire bisericească din Edinburgh. Turnul bisericii este este un punct proeminentă a orizontul orasului. Biserica este unul din punctele forte ale Edinburgh-ului de ani de zile, adică de vreo 900 de ani şi până în prezent. Catedrala din prezent este din secolul al XIV-lea, deşi a fost restaurată extensiv în secolul al IX-lea, şi este protejată prin lege. Este considerată a fi cea mai importantă biserică a Presbiterianismului. Catedrala este ridicată în cinstea Sfântului Giles, unul diuntre patronii spirituali ai Edinburgh-ului. A fost un sfânt foarte popular în Evul Mediu, apărând leproşii şi schilozii. Este şi biserica parohială pentru o parte a oraşului vechi din Edinburgh. Actualul patriarh al Catedralei St Giles este Gilleasbuig Macmillan.

    Saintt Giles a fost doar o catedrală, în sensul formal al acestui cuvânt, pentru două perioade în cursul secolului XVII, atunci când fenomenul episcopalianismului, susţinut de către Coroană, a dobândit pe scurt ascensiune în cadrul catedralei. În perioada medievală, înainte de reformă, Edinburgh nu a avut catedrală. Pentru cea mai mare perioadî din post-reformă, istoria Bisericii din Scoţia nu a avut episcopi, eparhii, sau catedrale. Drept urmare, folosirea termenului de ”catedrală” nu poartă un sens practic.”High Kirk” este titlu mai vechi şi mai exact, fiind atestat şi înainte de perioada apariţiei clădirii. Catedrala Sfântului Giles este cu desăvârşire un punct turistic care chiar merită vizitat. Interiorul clădirii este pur şi simplu uluitor. Nu-l rataţi!

  7. Grădinile Botanice din Edinburgh (The Royal Botanic Gardens)
  8. Grădinile Botanice din Edinburgh este de fapt un centru ştiinţific pentru studiul plantelor, diversitatea acestora şi conservarea lor. De asemenea, grădinile acestea sunt şi o atracţie turistică populară. Fondate în 1670 ca o grădină fizică pentru plante medicinale, astăzi ocupă patru zone din Edinburgh, demonstrâng că popularitatea acesteia a crescut considerabil pe parcurusul anilor. Grădinile se întind pe suprafaţa a Dawyck, Logan şi Benmore, fiecare cu colecţia sa de specialităţi proprii. Colecţia grădinii este formată din specii de plante, mai mult de 15.000, în timp ce ca şi ierbar aceasta conţine peste trei milioane de exemplare conservate.

    Gradinile Botanice din Edinburgh au fost fondate în 1670 lângă Palatul Holyrood, de Dr. Robert Sibbald si Dr. Andrew Balfour. Este una dintre cele mai vechi gradini botanice din Marea Britanie, după cea din Oxford. În 1763, colecţiile grădinii s-au mutat departe de poluarea orasului la o locaţie de pe drumul spre Leith, şi grădina sa mutat în locaţia actuală, la Inverleith în 1820. Temperate Palm House-ul, clădirea în care sunt crescute diferite tipuri de plante exotice, a rămas cel mai înalt edificiu de acest tip din Marea Britanie. A fost construită în 1858.

    Muzeul National al Scotiei la interior

    Muzeul Naţional al Scoţiei la interior

  9. Muzeul Naţional al Scoţiei (The National Museum of Scotland)
  10. Acest muzeu este mândria culturală a ţării fiind conceput în 2006 prin fuziunea Muzeului de Scoţia, cu colectii referitoare la antichităti scoţiene, cultură şi istorie, şi Royal Museum. Aici puteţi găsi colecţii care acoperă domeniul ştiinţei şi tehnologiei, istorie naturală, şi culturile lumii. Muzeul este parte a Muzeelor ​​Naţionale din Scoţia, iar partea cea mai frumoasă este că aici intrarea este liberă.
    Fostul muzeul al Scoţiei, este găzduit într-o clădire modernă şi a fost deschis în anul 1998, în timp ce fostul Royal Museum se află într-o clădire începută în 1861, şi, parţial, deschisă în 1866, cu o faţadă victoriană. Această clădire culturală a fost redeschisă publicului la 29 iulie 2011, după investiţia a 47 de milioane de lire sterline, banii fiind introduşi într-un proiect pentru a restabili şi extinde clădirea.

    Actualul muzeu mai cuprinde colecţiile fostului Muzeu Naţional de Antichităţi al Scoţiei, şi Muzeul Regal, dar şi colecţiile naţionale principale ale descoperirilor arheologice si obiecte medievale din ţară. Expoziţiile mai cuprind o groază de artefacte din întreaga lume, cuprinzând geologie, arheologie, istorie naturală, ştiinţă, tehnologie şi artă. Cele 16 noi galerii au fost redeschise în 2011 iar aici pot fi găsite 8000 de obiecte, din care 80% nu au fost anterior expuse. Una dintre cele mai notabile exponate este oaia Dolly împăiată, prima clonă cu succes a unui mamifer. Alte atracţii includ expoziţii antice egiptene, unul dintre costumele extravagante ale lui Elton John şi o sculptură chinetică numită ”Ceasul Mileniului”.

  11. Grădina Zoologică din Edinburgh (Edinburgh Zoo)
  12. Grădina Zoologică din Edinburgh, cunoscută şi ca Parcul Naţional Zoologic Scoţian, este un parc nonprofit dedicat petrecerii timpului liber cu familia. Turiştii preferă acest loc deoarece este destul de liniştit şi totodată încântător. Motto-ul Grădinii Zoo din Edinburg este “Pentru a motiva şi inspira vizitatorii noştri cu mirare de animale vii, şi astfel dorim să promovăm conservarea speciilor şi habitatelor ameninţate”. Terenul pe care se află grădina este pe Dealul Corstorphine, iar de aici se poate vedea o panoramă extinsă a oraşului. Grădina a fost construită în 1913, şi este deţinută de Societatea Zoologică Regală a Scoţiei. Anual grădina primeşte peste 600.000 de vizitatori, ceea ce face din acest obiect al doilea în clasamentul celor mai populare obiective turistice plătite din Scoţia, după Castelul Edinburgh. Grădina zoologică este implicată în mai multe proiecte ştiinţifice, cum ar fi creşterea în captivitate a animalelor pe cale de dispariţie, cercetarea în comportamentul animal, şi participarea activă la programele de conservare din întreaga lume.

    Grădina Zoo din Edinburgh este singurul centru din Marea Britanie care are urşi Koala, precum şi prima zoologică din lume care a reuşit să împerecheze pinguini. Grădina a primit din partea Asociaţiei de Turism din Scoţia patru stele drept calitate pentru cea mai diversificată colecţie de copaci din regiunea Marii Britanii.

    Cam atât pentru azi cu obiectivele turistice importante. Nu vrem să ne epuizăm prea tare, aşa că ne vom păstra energia şi pentru mâine când vom face cunoştinţă cu obiectivele inedite, cu atracţiile pe care nu toţi turiştii apucă să le vadă atunci când vizitează Edinburgh.

    Surse foto: kevgibbo/ Flickr.com, kevgibbo/ Flickr.com, Silly Little Man/ Flickr.com, şi subberculture/ Flickr.com

    Resurse: edinburgh.org şi tripadvisor.com

Adauga un comentariu