Obiectivele turistice inedite din Edinburgh

Cateva papui expuse in Muzeul Copilariei din Edinburgh

Câteva păpuşi exouse în Muzeul Copilăriei din Edinburgh

Suntem în capitala Scoţiei de câteva zile şi am ajuns aici la începutul săptămânii. V-am explicat cam ce presupune pregătirea pentru o asemenea vacanţă în articolul de început City break în Edinburgh, aventură în Scoţia. După clasica despachetare şi aranjare a bagajelor în camera de hotel ne-am relaxat o leacă şi am pornit marţi către o vizită la Obiectivele turistice importante din Edinburgh. Am văzut cam ce atracţii turistice nu trebuie să lipsească de pe lista vizitei noastre aşa că ne-am respectat pe noi ca şi turişti şi am plecat la colindat. Vă spuneam încă de la începutul city break-ului că deşi poate nu pare, dar poporul scoţian apreciază frumosul şi respectă trecutul. Tocmai de aceea, scoţienii din Edinburgh pun mare valoare pe muzee, catedrale şi obiective culturale. De asemenea, locuitorii din Edinburgh adoră şi ţin foarte tare la timpul lor liber. Sper ca ne-am revenit duoă vizita de ieri a obiectivelor turistice importante, deoarece astăzi vom merge cam tot pe aceeaşi direcţie şi vom puncta atracţiile turistice inedite al oraşului.

Acestea sunt obiectivele pe care nu toţi turiştii apucă să le vadă. Există două motive simple pentru care acest lucru se întâmplă. Unu la mână, nu au de unde de afla de ele, deoarece acestea nu sunt pe toate listele de recomandări, iar aici intervenim noi pentru a vă ghida către cele mai faine astfel de locaţii. Doi la mână, ghizii turistici sunt de obicei axaţi pe a scoate comercialul din fiecare vizită. Adică, ei sunt deja formaţi pe nişte trasee prestabilite atunci când vine vorba de un grup nou de turişti ce vrea să cunoscă capitala Scoţiei. Una peste alta, vom cunoaşte astăzi obiectivele selecte din Edinburgh, aşa că ar fi fain dacă aparatele foto sunt încărcate, memoria e limpede şi buna dispoziţie e la locul ei. Pentru început vom trece la un muzeu ceva mai special, un loc dedicat copiilor şi copilăriei, adică vom merge la:

  1. Muzeul Copilăriei din Edinburgh (The Museum of Childhood)
  2. Muzeul Copilăriei din Edinburgh este în fapt o locaţie unde au fost strânse, pe parcursul anilor, o impresionantă colecţie de jucării sau articole pentru distracţia copiilor. Pot pune pariu că nu ştiaţi de faptul că acesta este şi primul muzeu din lume dedicat istoriei copilăriei. Mergând aici veţi călători înapoi în timp, pe măsură ce vă plimbaţi pe coridoarele muzeului. Veţi vedea diverse piese foarte vechi ce au apariţinut unor micuţi. De asmenea, aici veţi da peste o sală de clasă de prin 1930 dar şi o serie de articole vestimentare pe care le purtau copiii înainte. Sunt prezente aici şi costume din casete de dressing-uri ale celor înstăriţi. Puteţi retrăi copilăria aici şi să fiţi martori ai valorii de colectare a jucăriilor, păpuşilor şi ursuleţilor, inclusiv maşinuţe Corgi, sau căsuţe de păpuşi. Muzeul Copilăriei din Edinburgh are de asemenea o colecţie foarte numeroasă de păpuşi Barbie.

    Complexul subteran Mary King din Edinburgh

    Complexul subteran Mary King din Edinburgh

  3. Complexul subteran Mary King (Mary King’s Close)
  4. Complexul Mary King este un vechi complex subteran din centrul vechi al oraşului Edinburgh. A fost folosit cu foarte mulţi ani în urmă ca şi un soi de mini-oraş pentru bolnavii de ciumă sau alte boli mortale, fiind parţial demolat şi îngropat sub Royal Exchange. Ceva ani mai târziu a fost închis publicului devenind un loc învăluită în mituri şi legende urbane, cum ar fi poveşti cu fantome şi crime. Cu toate acestea, noi cercetări şi dovezi arheologice au dezvăluit că de fapt complexul este alcătuit dintr-un număr de străziînguste, cu case micuţe construite pe fiecare parte, care se întind şi până la şapte etaje.
    Se spune că în timpul Crăciunului din 1644, ciuma, probabil adusă cu vaporul din Europa prin portul Leith, şi răspândit prin intermediul puricilor de pe şobolani, a izbucnit în întreaga ţara din Edinburgh. Boala s-a răspândit spre vest şi nord, şi pe parcursul următoarelor 18 luni a ucis o parte substanţială a populaţiei scoţiane.

    În ciuda acestui mit, victimele ciumei din Scoţia nu au fost zidite aici şi lăsate să moară de foame. De fapt, a existat o tradiţie lungă de carantine organizate în oraş datorită multor focare anterioare, dar cei infectaţi cu ciumă s-au închis în casa lor şi au înştiinţat restul locuitorilor de situaţia lor prin indicatoare afişate sub forma unor pavilioane mici albe plasate la fereastra.

    Muzeul Aviatiei

    Muzeul Aviaţiei

  5. Muzeul Naţional al Aviaţiei (National Museum of Flight)
  6. Colecţiile acestui muzeu datează din 1909 de când a fost dobândit, de către instituţie, planorul Percy Pilcher. Acesta a fost primul avion adăugat vreunei colecţie în orice muzeu din Marea Britanie. În acelaşi an, muzeul mai primeşte modele ale avioanelor Wright A şi XI Blériot. În timpul anului 1920 mai multe motoare de aviaţie au fost adăugate la colecţie, inclusiv un 1910 de 33 de cai putere Wright donat chiar de Orville Wright. În 1968 un Slingsby Pescăruş planor a fost adăugat la expoziţia muzeului. În 1971 muzeul s-a mai ales cu un exponat de mare valoare, un Supermarine Spitfire al XVI-lea, donat de către Ministerul Apărării din Scoţia. Din păcate acesta nu a putut fi expus în Edinburgh şi a fost depozitat într-un hangar de la Fortune Est. Anul următor un Hawker Sea Hawk, Havilland Sea Vampire şi Havilland Sea Venom au sosit pentru expoziţia muzeului din partea RNAs Lossiemouth. Aceşti primi ani au fost de fapt clădirea unui adevărat muzeu, pentru că abia în anul acela s-a luat decizia de a deschide un Muzeu al Zborului. Publicul a văzut pentru prima dată muzeul, contra cost, în 7 iulie 1975.

  7. Complexul insectelor din Edinburgh (Butterfly & Insect World)
  8. Un loc foarte bun de vizitat dacă eşti în vacanţă cu micuţul tău. La Complexul insectelor din Edinburgh, care poate fi catalogat drept un muzeu, vei vedea o expoziţie a sute de animale. În acest complex poţi hrăni animalele, ca peştii, hamsterii sau pisicuţele. De asemenea, poţi mângăia orice animăluţ îţi doreşti tu, iar bănuţii pe care îi vei cheltui pe intrarea sunt pe deplin meritaţi, asta vă garantez. În plus, pe lângă îngrijitul animalelor poţi învăţa o suită de lucruri despre ele sau poţi admira expoziţii de scorpioni fosforescenţi. Mici grădini tropicale sunt construite aici, locuri în care sunt ţinute animalele, totul pentru a crea habitate cât mai asemănătoare cu cele naturale. Deşi poate părea incredibil vei putea experimenta o ploaie tropicală, deoarece în acest complex au fost create asemenea săli în care pur şi simplu plouă in doors. Cu ajutorul taxelor percepute la intrare pentru bilete, cei care administrează acest complex ajută protejarea unor specii aflate pe cale de dispariţie sau au grijă de cele aflate deja în această situaţie.

  9. Muzeul de Scotch şi Whisky (The Scotch Whisky Experience)
  10. Mult spus muzeu dar teoretic este şi un local cultural, asta pentru că la Muzeul de Scotch şi Whisky din Edinburgh poţi lua parte la un tur al procesului prin care se face whisky şi scotch. Turul îl vei face într-un butoi destul de mare şi vei vedea pas cu pas cum sunt obţinute licorile alcoolice. După finalul turului poţi admira băuturi vechi de zeci de ani. Aici puteţi găsi şi un restaurant cu mâncare bună în care poţi de asemenea degusta băuturi foarte faine.

    Iahtul Britannia

    Iahtul Britannia din portul Leith-Edinburgh

  11. Iahtul Regal Britannia (Royal Yacht Britannia)
  12. Iahtul Regal Britannia este fostul vas folosit de către Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii. Acest vas a fost cel de-al 83-lea astfel de vapor folosit de Casa Regală, după restaurarea regelui Carol al II-lea în 1660. Iahtul regal este cel de-al doilea care poartă acest nume, primul fiind de vasul de curse celebru construit pentru Prinţul de Wales in 1893. În prezent nava este ancorată şi scoasă la expoziţie la Ocean Terminal din portul Leith-Edinburgh. Prin vizitarea vasului puteţi vedea practic condiţiile în care reprezentanţii familiei regale a Marii Britanii călătorea pe mare. Intrarea în iaht se face prin terminalul ocean. Peste 250.000 de oameni vizitează anual Britannia vasul fiind de asemenea, unul dintre cele mai vizitate construcţii navale din Marea Britanie. În urmă cu ceva ani au existat unele controverse cu privire la amplasarea navei aici, unii argumentând că iahtul ar fi trebuit de fapt ancorat pe Clyde, locul în care a şi fost construit.

    Iar cu acest obiectiv încheiem lista de astăzi, facem pauză până mâine şi ne pregătim pentru a cunoaşte tainele bucătăriei scoţiene învăţate direct din Edinburgh. Recapitulare a tuturor lucrurilor pe care le-am văzut vom putea face la hotel. Acum e timpul să stăm un pic pe bară şi să ne revenim. Ne vedem mâine!

    Surse foto: photojenni/ Flickr.com, wikipedia.org, wikipedia.org şi Paul Robertson/ Flickr.com

    Resurse: edinburgh.org şi tripadvisor.com

Adauga un comentariu