City break la Berlin, vacanţă germană

Berlinul vazut de sus

Berlinul văzut de sus

Coborâm săptămâna aceasta din nordul Europei, fiindcă în ultima perioadă eu pe acolo mi-am făcut city break-urile, astfel încât să ajungem ceva mai la sud. Zilele acestea o să poposim prin Germania. Dacă mai ţineţi voi bine minte am mai fost pe aici şi ne-am făcut un city break printr-un oraş pe care îmi doresc să vi-l amintiţi. Dacă nu vă vine în minte totuşi vă reîmprospătez eu memoria şi vă aduc aminte că am petrecut un city break fain în Munchen ocazie cu care am cunoscut cât de cât cum este să îţi faci o vacanţă pe la germani. Dar săptămâna aceasta vom, vorba aceea, ”aprofunda materia” şi ne vom opri în Berlin. Cred că vă va prinde bine să ştiţi câteva date despre acest oraş, aşa că m-am interesat despre el şi vi le înşir mai departe. Berlin-ul este în primul şi în primul rând capitala Germaniei şi totodată unul dintre cele 16 landuri ale acestei ţări, fiind stat-capitală. Este cel de-al doilea oraş din Germania ca şi număr de locuitori şi al şaptelea ca grad de popularizare din Uniunea Europeană. Berlin este situat în partea de nord-este a Germaniei şi în centrul regiunii Brandenburg cu o populaţie de 3.490.445 conform ultimului recensământ făcut în 2011. Capitala germanică poate fi definit în mai multe cuvinte şi poate fi descris ca un oraş cultural şi politico-administrativ bogat. La capitolul economico-financiar Berlinul se bazează pe sectorul serviciilor cu o gamă largă de industrii dezvoltate. De asemenea, capitala Germaniei este precum un nod feroviar şi aerian pentru rutele de transport ale Europei. La capitolul turistic acest oraş stă foarte bine cu atracţii turistice pe care le vom descoperi treptat împreună. Pentru că tot vă spuneam despre industriile bine dezvoltate ale aşezământului germanic, acesta excelează în domenii precum: IT&C-ul, inginerie biomedicală, biotehnologie, electronică şi industria farmaceutică.

În ce perioadă a anului mergem la Berlin

Destule date despre Berlin, am să vă spun acum pe ce nivel stăm cu vremea de pe aici. E important să alegem o perioadă a anului care să ne permită să facem cât mai multe în city break-ul german. În primul rând datorită poziţionării sale geografice Berlinul are o climă continentală umedă cu veri călduroase în care uneori plouă destul de des. Pe timp de vară cel mai frig înseamnă că termometrul ne arată undeva la 12-14 grade Celsius, iar cel mai cald poate fi pe la 25 de grade Celsius.

Temperaturi medii anuale în Berlin

Temperaturi medii anuale în Berlin

Iernile nu sunt foarte blânde la Berlin, atunci temperaturile maxime ajungând pe la 3 grade Celsius, iar minimele bat prin -2 grade Celsius. Toamna şi primăvara în Berlin este destul de friguţ, deoarece se face tranziţia dintre anotimpuri. În cele două anotimpuri de care v-am spus maximele nu depăşesc 10 grade, asta cu excepţii, iar precipitaţiile sunt abundente sub formă de ninsoare sau ploaie. Ştiind lucrurile acestea, am să fac pe meteorologul conştiincios şi am să vă sfătuiesc ca pentru un city break în Berlin să mergeţi vara. E cel mai indicat să fie cât de cald atunci când sosiţi pentru că ar fi păcat să rataţi ce are de oferit orăşelul ăsta.

Unde ne cazăm şi câţi bani cheltuim pentru asta

Ca de obicei e ok să ne interesăm din timp de o cazare bună şi ca locaţie dar şi ca preţ. Trei nopţi de cazare într-un hotel situat prin centrul oraşului, dar specific că acesta este de trei stele, ne va costa în jur de 150 de euro. Vorbim de o cameră dublă care are mic dejun inclus. Din punctul meu de vedere preţul acesta este foarte bun. Totuşi, nu ar strica dacă încercaţi să vă interesaţi şi pe la agenţiile de la noi care vă pot da un preţ mai bun decât ce am găsit pe Booking.com. Nu uitaţi că o rezervare făcută din timp poate aduce de la sine şi ceva reduceri care nu strică la buzunar oriunde te-ai duce în vacanţă.

P.S: Perioada în care am găsit eu cazarea este pe timp de vară în luna iulie, practic în anotimpul indicat pentru a vizita Berlin.

Cu ce ajungem în Berlin

Ca de fiecare dată sfatul meu pentru a ajunge într-un oraş de city break este să luaţi avionul. E cel mai rapid, cel mai confortabil pentru voi şi uneori şi cel mai ieftin. Aşa că, în perioada de vară cursele pentru Berlin sunt destul de ieftine. Bine asta cu condiţia să vă rezervaţi din timp biletul. Doar ştiţi că o planificare bună şi o rezervare din timp vă aduce reduceri foarte bune la orice, fie că e vorba de biletul la avion sau cazarea într-un hotel acceptabil. Astfel, pentru un bilet de avion dus-întors cu plecare din Bucureşti de pe Aeroportul Otopeni cu aterizare în Berlin vă va costa 226 de euro. Preţul, zic eu, este foarte bun, dar trebuie să ştiţi că este vorba de un bilet la categoria Economy, deci nu veţi sta în lux.

Cum arata tramvaiele din Berlin

Cum arata tramvaiele din Berlin

Transportul în comun prin Berlin

E foarte important să cunoaşteţi prin ce metode sau prin ce mijloace de transport vă veţi deplasa în Berlin. Capitala Germaniei se poate numi ”AS” la acest capitol pentru că sistemul de transport public în comun este foarte bine dezvoltat. Reţeaua de transport în Berlin este formată din 1703 kilometri de linii de autobuze, 190 de kilometri de linii de tramvai şi 479 de kilometri de piste S şi U-Bahn. Sistemul extins de piste U şi S-Bahns de care vorbesc ajută autobuzele şi tramvaiele să vă ducă foarte uşor, în condiţii de siguranţă şi avantajos către atracţii turistice sau staţii importante din metropolă. De controlul transportului public se ocupă mai multe firme din domeniu unite sub forma unei asociaţii de transport. Această asociaţie este practic cea mai mare organizaţie de acest gen din întreaga zonă.

Metroul se numeşte U-Bahn şi merge în mare parte pe sub pământ, deşi există unele secţiuni în care acesta iese şi la suprafaţă. U-Bahn este condus de compania BVG. Există 9 linii, toate numerotate. Pentru a recunoaşte gurile de metrou ţineţi minte că simbolul acestui mijloc de transport în Berlin este un U pe un fond albastru.

Autobuzele din capitala Germaniei sunt legate într-un sistem complex de rute, acestea ajungând să acopere cam 90% din oraş. Cele mai importante linii, adică cele de legătură importantă, sunt linia 100 şi 200. Maşinile cu care se realizează transportul sunt foarte curate şi întreţinute. Gradul de confort este ridicat, aa şi carosabilul în Berlin este ireporşabil, aşa că nu trebuie să vă temeţi că veţi fi zgâlţâiţi în timp ce călătoriţi cu autobuzul.

Tramvaiele construiesc o reţea mai aparte împinsă oarecum spre estul Berlinului. Şi acestea ca şi autobuzele sunt comode, însă nu chiar atât de populare ca transportul pe patru roţi. Administraţia locală din Berlin a încercat să scape de sistemul de tramvaie undeva prin 1960, însă din fericire nu a reuşit. Momentan popularitatea acestora revine printre localnici şi este puternic alimentată de către folosirea lor de turişti.

Unul dintre aparatele de la care se pot cumpara bilete

Unul dintre aparatele de la care se pot cumpăra bilete

Biletele pe mijloacele de transport de aci costă vreo 2.10 euro şi sunt valabile două ore pentru o calatorie oriunde atâta timp cât nu vă întoarceţo de la staţia de la care aţi plecat iniţial. Până în 2004 acest tip de bilet era folosit pentru întreaga reţea de transport, fără restricţii, fie că era pe metrou, autobuz sau tramvai.

Acum este un soi de bilet de dus, fiind de fapt un mic dezavantaj pentru o mulţime de oameni. În cazul în care faceţi mai mult de două călătorii în aceeaşi zi, un bilet de zi vă va costa 5.80 de euro şi este destul de profitabil. Există totuşi un bilet săptămânal sub formă de cartelă numită ”7-je-Karte” pentru care se plătesc 25.40 euro. Această cartelă este, cred eu, cea mai profitabilă pentru voi, dacă aveţi de când să folosiţi mijloacele de transport în comun pentru a vizita diverse.

Siguranţa turiştilor

Fiind un oraş europene destul de mare, şi unul foarte civilizat pe deasupra, Berlinul este o metropolă sigură chiar şi pentru cei mai temători călători. În timp ce toate orasele au partea lor de locuri de care un călător trebuie să se ferească, vizitatorii capitalei Germaniei nu prea pot spune că are asemenea ”spot-uri”. Oraşul se bucură de o reputaţie bună fiind unul dintre orasele cele mai sigure de pe continent. Pentru cea mai mare parte, dacă sunteţi în vizită la Berlin, probabil ca veţi fi mult mai afectaţi de cerşetori şi hoţi de buzunar pe care îi veţi întâlni ici şi colo. Dar ăsta este un lucru de neevitat oriunde aţi merge.

Diverse grupuri etnice au propriile lor zone în Berlin, iar cu toate acestea, pentru cea mai mare parte, în special având în vedere istoria orasului, oamenii de la Berlin sunt paşnici şi bine primitori. Rareori au loc acte de vandalism sau furt, iar Poliţia veghează constant. Pentru a rămâne în siguranţă în Berlin, vizitatorii oraşului ar trebui să evite parcurile, pădurile şi locurile pustii după lăsarea întunericului. Aşadar puteţi sta liniştiţi în Berlin, iar city break-ul va fi ferit de orice pericole.

Harta turistică a Berlinului

Orice turist, orice călător şi orice împătimit al city break-urilor ştie că o hartă bună a oraşului pe care îl vizitează poate fi un plus oricând pentru el. Tocmai de aceea, vă sugerez şi eu să aveţi în buzunar, fie pe telefon, tabletă sau laptop, un mic ajutor de orientare. Tocmai de aceea v-am pregătit o hartă turistică a Berlinului pe care să o folosiţi atunci când aveţi nevoie de ajutor cu orientarea.

De asemenea, este bine de ştiut că dacă aveţi nevoie de şi mai mult ajutor pentru obiective turistice sau orientare în Berlin există şi un birou de informare pentru călători.

Info utile:

  • Moneda oficială: euro
  • Prefix ţară: 4930
  • Primar: Klaus Wowereit
  • Suprafaţă oraş: 891.85 km2
  • Populaţie: 3,490,445 locuitori
  • Cod Poştal: 10001–14199
  • Cod Regiune: 030

Lecţia de istorie despre Berlin

Originea numelui pentru Berlin nu este necunoscută, dar poate avea rădăcinile sale în limba slavonă şi a locuitorilor din zona de aici cu sute de ani în urmă, asta până ca pe hartă să apară Berlinul. Etimologie populară se raportează la Bär german, însemnând urs, tocmai de aceea un urs apare pe stema oraşului. Cele mai vechi dovezi de aşezări omeneşti din această zonă sun bucăţi de lemn datând din anul 1192. Primele dovezi scrise ale oraşelor din zona de azi datează din secolul al XII-lea. Partea centrală a Berlinului poate fi asociată cu două vechi oraşe: Cölln pe Fischerinsel, menţionate pentru prima dată într-un document din 1237. Frederick I a fost primul ”stăpân” al oraşului, acesta fiind la conducerea aşezământului din 1435 la 1440.

Cam atât despre istoria Berlinului şi cam atât şi pentru astăzi. Ne odihnim un pic pentru mâine când ne vom delecta cu cele mai importante obiective turistice ale capitalei Germaniei.

Surse foto: murdelta/ Flickr.com, qyphon/Flickr.com şi fudj/ Flickr.com

Resurse: visitberlin.de, lonelyplanet.com şi tripedia.info

Adauga un comentariu