Ce mâncăm şi ce bem prin Berlin, cât de bine se pricep berlinezii la gastronomie

Currywurst-ul este o specialitate germană întâlnită în Berlin

Currywurst-ul este o specialitate germană întâlnită în Berlin

Dis de dimineaţă în capitala Germaniei iar eu sunt foarte entuziasmat pentru că astăzi este ziua mea preferată din city break-ul la Berlin. Ne pregătim pentru o aventură culinară joia, aşa cum obişnuim de fiecare dată în vacanţele pe care le facem împreună cu voi. După ce am colindat pe la cele mai importante obiective turistice din Berlin şi am văzut ce are de oferit acest orăşel cochet vom dedica jumătatea săptămânii învăţatului gastronomic. Ne vom juca cu reţete, vom pofti la preparate şi vom observa cum diversele mixturi de ingrediente creează bucate delicioase în bucătăriile din Berlin. Înainte să încep să vă povestesc despre cât de bine se pricep berlinezii să gătească vreau sa vă aduc aminte că am mai atins noi subiectul mâncărurilor din Germania. Trebuie să vă aduceţi aminte că am discutat despre partea culinară a acestei ţări atunci când am făcut city break-ul din Munchen. După ce ne-am zbenguit prin unul dintre cele mai importante oraşe ale Germaniei am făcut un mic popas şi prin localurile din Munchen şi am vorbit atunci despre cât de bine şi de copios putem să mâncăm în Munchen. Aşadar, puţin habar despre ce şi cum gătesc germanii aveţi. Totuşi haideţi să intrăm mai bine în pâine vizavi de lucrurile serioase care se petrec în bucătăriile din Berlin.

Ce ingrediente se folosesc la gătit în Berlin

Carnea de porc, carnea de vită, şi păsările de curte sunt principalele tipuri de carne consumate în Berlin, dintre acestea cea mai populară fiind cea de porc. Dacă tot v-am spus de păsările crescute la curte, carnea de pui este cea mai comună, desi raţă şi gâsca sunt şi ele preferate în dauna puiului. Carnea de miel şi de capră sunt de asemenea disponibile, dar nu sunt la fel de populare. De obicei cărnurile sunt preferate să fie prăjite în tigaie. Trebuie să ştiţi de asemenea că în Berlin carnea este preferată şi în diverse combinaţii.

Cârnăciori Currywurst serviţi cu cartofi prăjiţi şi ketchup

Cârnăciori Currywurst serviţi cu cartofi prăjiţi şi ketchup

Porc cu vită sau vită cu pui, adică germanii de aici nu au cine ştie ce pretenţii dacă ele sunt combinate ori ba. Cârnaţii sunt extrem de populari în capitala Germaniei aici existând destule tipuri de cârnăciori. Tradiţia cârnaţilor încă se respectă aici şi mă refer că măcelarii încă se ocupă cu ”fabricarea” lor, asta pe lângă cei făcut în casă. Printre cei mai populari cârnăciori vă spun despre: Bratwurst, făcuţi din carne de porc şi multe condimente, Wiener, care conţin carne de porc sau vită şi sunt afumaşi după care fierţi într-o baie de apă, şi Blutwurst sau Schwarzwurst, cărnăciori mai în sânge.

Peştele preferat de berlinezi la gătit este cel de apă dulce precum: ştiuca, crapul sau bibanul. Fructele de mare nu sunt prea iubite în bucătăria de aici cu excepţia celor puse pentru heringul murat, de multe ori a servit ca Rollmops, care este un file de hering murat rulat într-o formă cilindrică cu castraveciori murat sau ceapa. La peştele de mare sau de ocean berlinezii preferă heringul proaspăt, tonul, macrouul, somonul şi sardinele.

Legumele sunt adesea folosite în tocăniţe sau supe de legume, dar sunt, de asemenea, sunt servit ca un fel de garnitură pentru alte preparate principale. Morcovii, napii, spanacul, mazărea, fasolea, broccoliul si mai multe tipuri de varză sunt foarte frecvente în bucătăriile berlineze. Ceapa prajită este destul de des adăugată la felurile de mâncare cu carne. Sparanghelul simplu şi cel alb, este utilizat la fel de mult precum ceapa de care v-am spus.

Pâinea şi chiflele, preferate de berlinezi

Pâinea este o componentă semnificativă din bucătăria berlineză. Aici există circa 600 de tipuri principale de pâine şi de 1.200 de tipuri diferite de produse de patiserie şi de chifle, care sunt produse în aproximativ 17.000 de brutării. Pâinea se serveşte la micul dejun şi seara la cină, dar foarte rar la prânz. Importanţa pâinii în bucătăria germană este incontenstabilă cea albă fiind servită dimineaţa iar cea neagrî seara. În ceea ce priveşte pâinea, bucătăria din Berlin este mult mai variată decât cea a multor altor ţări din Europa de est de vest.

Paine neagra servita la mesele din Berlin

Pâine neagră servită la mesele din Berlin

Tipurile de pâine variază de la pâinea albă de grâu la cea neagră, numită Schwarzbrot. Şi pâinea de secară, ceva mai inchisă la culoare, înspre un maron. Pâinea berlineză conţine atât făină de grâu şi secară dar de multe ori şi integrala cu seminţe întregi. Mai inchisă la culoare, pâinea de secară, ca Vollkornbrot sau Schwarzbrot este tipică în bucătăria de pe aici. Pâinea integrală de secară are un gust dulce fiind bine cunoscută la nivel internaţional, fiind reprezentativă pentru Germania. Cele mai multe pâini berlineze sunt făcute cu aluat de cereale integrale de preferat pentru fibre. Cei din Berlin folosesc aproape toate tipurile de cereale disponibile pentru produse de panificaţie cum ar fi: grâuul, secară, orzul, alacul, ovăzul, meiul, porumbul şi orezul. Unele produse de panificaţie sunt realizate cu făină de amidon de cartofi. Cele mai importante pâini comercializate în Berlin sunt: Roggenmischbrot, Toastbrot, Weizenmischbrot, Weißbrot şi Mehrkornbrot.

Câteva feluri de mâncare din Berlin

Currywurst-ul este este un cârnăcior de porc la gratar care se taie în felii şi se condimentează cu ketchup sau pastă de tomate amestecate cu o cantitate generoasa de curry si pudra de curry. În anumite cazuri, iar asta depinde de preferinţe, anumite sosuri de ketchup-uri vin de-a gata cu curry. Currywurst este adesea vândut ca un aliment de fast-food german şi de obicei se serveşte cu cartofi prajiti sau chifle.

Eisbein mit Sauerkraut un preperat foarte îndrăgit în Berlin

Eisbein mit Sauerkraut un preperat foarte îndrăgit în Berlin

Varza Eisbein MIT, sau ciolan de porc cu varză murată. Acest preparat este preparat cu care de porc, părţi din ciolan acoperit cu un strat de grăsime sub formă de sos. Carnea este fragedă si aromată, dar trebuie să fie fiertă şi după înăbuşită pentru o lungă perioadă de timp. De obicei, acesta este preferat de berlinezi la masa de seară sau la prânz precum un fel de mâncare simplu, consistent şi de multe ori asezonat cu Berliner Weisse, o bere de fructe aromată.

Berliner-ul este o gogoaşă făcută din aluat dulce prajit cu drojdie în grăsime sau ulei, umplută cu marmeladă sau gem şi acoperită cu glazură şi zahăr pudră. Numele acestui preperat este foarte familiar celor din Berlin. Pentru ei acesta este un soi de produs de patiserie. În limba germană i se mai spune şi Spritzkuchen fiind o gustare de după-amiază foarte populară disponibilă la orice patiserie. O glumă practică ce se poartă în capitala Germaniei constă în a umple secret Berliner-ul cu muştar în loc de gem fiind servit la prânz.

Supa de cartofi este o supă consistentă şi care te poate sătura din cartofi amestecaţi cu morcovi, precum şi o varietate de plante şi de pătrunjel, care dau aroma sa caracteristică. Bucăţi de carne de porc sau vită şi de diferite tipuri de mezeluri, sunt de asemenea adăugate la această supă. Se serveşte cel mai bine cu un topping de ceapă prăjită şi însoţite de câteva felii de pâine de secară proaspătă. Acest tip de supă de cartofi a fost un preparat favorit al Kaiser-ului Wilhelm de Berlin.

Băuturile preferate şi notorietatea pub-urilor

Cum probabil vă şi aşteptaţi în Berlin se bea foarte multă bere. Această licoare blondă a fost, este şi va fi întotdeauna băutura preferată în capitala Germaniei şi nu numai aici, ci chiar în toată ţara. Spre deosebire de restul Germaniei, în Berlin pub-urile nu au avut niciodată o oră oficială de închidere. Toată ziua şi toată noaptea, berlinezii se retrag în pub-uri la un pahar de bere, la care musai se serveşte o farfuriuţă de Rollmops, nişte bucăţele de file de hering marinat sau covrigei. De asemenea, alături de paharul de bere se mai serveşte şi Buletten, nişte mici hamburgeri reci cufundaţi în muştar cald. Pilsner-ul este printre berile preferate în Berlin şi produsă în mod tradiţional aici.

Berea este foarte indragita in Berlin

Berea este foarte îndragită în Berlin

În Germania trebuie să ştiţi că există câteva legi vizavi de consumul de alcool. Aşa că la minorilor de 14 ani li se permite să consume şi să deţină băuturi alcoolice, cum ar fi bere şi vin, atâta timp cât acestea sunt în compania părinţilor lor. Pentru cei de 16 ani băuturile cu alcool sunt permise, fără însoţirea unui părinte. La 18 ani având în vedere că devin adulţi, nu se mai impune absolut nicio restricţie vizavi de consumul băuturilor alcoolice. Unii germani din Berlin au început însă să ceară ca vârstă minimă de consum a alcoolului să fie ridicată. Cei mai mulţi politicieni din această ţară au votat împotriva aceastei propuneri, subliniind însă că nu este încă nevoie de aşa ceva. Dincolo de asta, Germania abia de are vreo restricţie privind consumul de alcool în public. Excepţii sunt, uneori, făcute în contextul extrem de controversate. De exemplu la meciurile de fotbal în cazul în care Poliţia poate interzice vânzarea de băuturi alcoolice în interiorul stadioanelor şi poate refuza intrarea pentru fanii aflaţi în stare de ebrietate.

Ne-am delectat destul pe ziua de astăzi cu gastronomia din Berlin, aşa că vom spune pauză. Mâine vedem cum ne distrăm cel mai bine în capitala Germaniei.

Care preparat din bucătăria berlineză ”vă face cu ochiul”?

Surse foto: pinguino/ Flickr.com, Like_the_Grand_Canyon/ Flickr.com, Francis Storr/ Flickr.com, wikipedia.org şi comzeradd/ Flickr.com

Resurse: germanfoods.org, berlin.de şi visitberlin.de

Adauga un comentariu