Recensământul distracţiei din Bratislava

Ne luăm adio de la Bratislav

Ne luăm adio de la Bratislava

Bratislava, Bratislava, Bratislava. Toată săptămâna aceasta am avut pe buze acest cuvânt. Am sosit, am vizitat, ne-am distrat, am mâncat cum se cuvine, iar acum putem să facem un scurt rezumat la tot ceea ce capitala Slovaciei a putut să ne ofere. Orăşelul ”de poveste” vecin cu Dunărea ne-a fost gazdă pentru o săptămână şi ne-a servit cu tot ceea ce are el mai bun. Sper că a fost o experienţă plăcută pentru voi, căci pentru mine, cu siguranţă a fost o aventură în adevăratul sens al cuvântului. Ştiţi că se spune că ochii care nu se văd se uită, dar vreau să cred că zicala aceea nu se poate aplica, sub nicio formă, pentru Bratislava. Nu veţi uita atât de repede şi nici atât de uşor cum a fost pentru voi să vă plimbaţi pe străduţele înconjurate de clădiri vechi, să priviţi oraşul de sus din castelele oraşului şi nici să fiţi încântaţi de obiectivele turistice ale Slovaciei, pe care, apropo, aici le găsiţi.

Informaţii utile pentru a ajunge în Bratislava

V-am dat cele mai bune ponturi legate de felul în care vremea ne poate juca feste în Bratislava, şi sper că ceea ce noi v-am spus a fost de mare ajutor pentru vacanţa voastră. Verile din Bratislava sunt calde, iar iernile reci şi umede. În ultimii ani trecerea de la iarnă spre vară a fost făcută tot mai pronunţată şi intens, iar primăvara şi toamna şi-au pierdut considerabil din putere. Temperaturile maxime în Bratislava sunt înregistrate de obicei vara, cu maxime la 27 de grade Celsius în Iulie şi August. Anual cea mai ridicată temperatură poate fi de 15 grade Celsius, iar cea mai scăzută de -3 grade Celsius. Sfatul meu pentru voi ar fi ca dacă decideţi să vizitaţi Bratislava ar fi cel mai ok să faceţi lucrul acesta la sfârşitul primăverii-începutul verii, atunci când temperaturile sunt plăcute. Pentru cum puteţi să ajungeţi cel mai repede şi cel mai bine în Bratislava v-am oferit un material chiar la începutul acestei săptămâni. Să nu uitaţi de el vă rog!

Ce atracţii turistice am văzut

Cum ne-am mai plimbat noi printre castele şi printre muzee sigur va fi de neuitat, iar experienţa este sigur ”priceless”. Amestecul urban de aici te poate purta într-o lume de ceva vreme uitată. Ceea ce vreau să punctez cu adevărat este că vechiul poate însemna frumos. Poate printre voi sunt şi iubitori de stiluri arhitecturale de mult apuse, sau persoane care îndrăgesc clădirile impunătoare ridicate în urmă cu sute de ani, ori fani ai tradiţiei arhaice de bun gust. Ei bine, pe toate, şi mă refer la atracţiile turistice din Bratislava. Fiecare oraş are unicitatea sa şi vorba aceea: ”felul lui de a fi”. Capitala Slovaciei este un amestec de clădiri vechi, castele şi biserici frumoase. Sigur v-aţi convins că Bratislava ”are cu ce”.

Muzeul-Ceasulu1

Muzee cât cuprinde în Bratislava

Inedit în Bratislava

Bratislava are şi obiective nemaivăzute, iar de acest lucru ştiaţi tot de pe la începutul săptămânii şi tot de la noi. Bratislava are destul de multe locuri de vizitat, locuri care sunt accesibile oricărui turist care se aventurează cu multă bună dispoziţie şi patos de cunoscut. Probabil că sunteţi convinşi de faptul că oraşul-capitală al Slovaciei are un peisaj urban foarte frumos. La tot pasul poţi da peste oameni zâmbitori, peste clădiri vechi păstrate foarte bine, şi să nu mai vorbesc de centrul vechi al Bratislavei, care este pur şi simplu superb. Castelele de pe culmile oraşului stau de veghe şi îşi aşteaptă vizitatorii.

Cum ne alintăm în mod culinar în Bratislava

Din restaurant în restaurant, din cafenea în cafenea sau din ceainărie în ceainărie, prin Bratislava nu ai cum sa te plictiseşti daca eşti un mare gurman. Poporul slovac nu are o bucătărie tradiţională şi că ar împrumuta foarte mult de la ţările învecinate. Dar totuşi, v-am explicat cam unde se mănâncă bine în Bratislava. Eu cred că este doar o exagerare gogonată să credem lucrul acesta. Fiecare ţară mănâncă în felul ei, şi fiecare turist îşi alege mâncarea după bunul plac. De obicei atunci când te aşezi la masă în Slovacia vei găsi preparate care conţin musai cartofi, făină, brânză de vai sau oi, varză, ceapă şi usturoi. Deci iată că cei din Bratislava, şi implicit Slovacia stau bine de tot la legume şi produse lactate. Aproape nelipsit de pe mesele celor din Bratislava este şi orezul. Chiar dacă acesta nu este crescut în propria lor ţară, acest aliment este unul preferat de locuitorii de aici. De asemenea, fasolea, porumbul şi multe alte leguminoase sunt la loc de mare cinste pe farfuriile slovace. La capitolul carne, aici se mănâncă cea de porc, de vacă, de găină şi rareori peşte. Foarte, dar foarte rar la mesenii din Bratislava nu veţi întâlni consumul de carne de miel, gâscă, raţă sau viţel. Pâinea este un “must” la mesele de dimineaţă şi uneori şi la cină. În funcţie de regiune pâine din această zonă se face într-un mod diferit.

Ne plimbam la iarbă verde în Bratislav

Pe unde ne-am plimbat în Bratislava

Cum ne-am distrat în Bratislava

V-am arătat cam cum stă treaba şi cu distracţia în Bratislava. Plimbările prin centrul oraşului, fiindcă Bratislava este unu dintre oraşele ce are unul dintre cele mai mici centre istorice, dar în jurul valorii de farmec urban acesta este mai concentrat. Străzile au fost complet renovate în ultimii zece ani, pentru a aduce viaţa turistică înapoi aici. De atunci, o groază de cafenele, baruri şi restaurante de toate felurile s-au deschis aici, însoţite de magazine de suveniruri şi câteva magazine de moda. In zilele calde aproape fiecare cafenea are o secţiune de scaune în aer liber în stradă, deci puteţi gusta o cafea şi privi pur şi simplu cum oraşul “trăieşte”. Cand vine vorba de vizitare a obiectivelor turistice, Castelul Bratislava, în general, este o necesitate. Este un loc calm şi romantic. Muzeul de oraş situat în Old Town Hall ofera vizitatorilor un set de scari abrupte ale unui turn cu ceas. De asemenea, puteţi vedea închisoarea oraşului istoric, o expoziţie care este destul de învechită, dar încă înfricoşătoare. În timpul verii, puteţi vizita, de asemenea, Gradina zoologica din Bratislava care oferă o plimbare frumoasă între incintele pentru animale, cel mai nou fiind unele rare, mă refer aici la expoziţia de tigri albi.Facilităţile oferite de zoo sunt ok în ansamblu aceasta fiind renovată pentru a atrage mai mulţi vizitatori. Puteţi merge, de asemenea, la Grădina Botanică din cadrul Universităţii Comenius pentru plimbări liniştite şi paşnice în acest spaţiu verde.

Şi cam asta a fost dragilor cu Bratislava pentru săptămâna aceasta. Să nu vă pară rău pentru că plecaţi, dar nu uitaţi că aici v-aţi simţit okei. Vă rugăm totuşi să ne spuneţi, cam cum a fost prin Bratislava? Vouă vi s-a părut plăcut?

Sursă foto: access.denied/ Flickr.com, wikipedia.org şi meneldur/ Flickr.com

Adauga un comentariu

Bratislava
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica