Obiective nemaivăzute în Bratislava

Muzeu Educaţiei din Bratislava

Muzeu Educaţiei din Bratislava

Iată că suntem din nou pe străzile din Bratislava, iar acum sigur vrem să vedem lucruri mult mai interesante şi mai inedite pe cât posibil. Ieri am văzut cele mai importante obiective din Bratislava şi sunt convins că aparatele voastre foto au fost suprasolicitate de la câte poze s-au făcut. Dar fără grijă, ăsta este un lucru bun, înseamnă că pofta pentru umblat şi cunoscut lucruri într-un oraş nou nu vi s-a stins încă. Bratislava are destul de multe locuri de vizitat, locuri care sunt accesibile oricărui turist care se aventurează cu multă bună dispoziţie şi patos de cunoscut. Probabil că sunteţi convinşi de faptul că oraşul-capitală al Slovaciei are un peisaj urban foarte frumos. La tot pasul poţi da peste oameni zâmbitori, peste clădiri vechi păstrate foarte bine, şi să nu mai vorbesc de centrul vechi al Bratislavei, care este pur şi simplu superb. Castelele de pe culmile oraşului stau de veghe şi îşi aşteaptă vizitatorii, iar obiectivele ce voi încă nu le-aţi descoperit sunt pe cale să vă fie arătate. Vă cer un pic de răbdare, pentru că vreau să vă amintesc faptul că nu este greu să ajungi în Bratislava. De fapt v-aţi convins şi voi de acest lucru la începutul călătoriei noastre. Haideţi că e simplu nu?

Totuşi la povestit am putea sta şi cu altă ocazie, acum de ce să nu profităm de timpul pe care îl avem la dispoziţie şi să explorăm ”la sânge” Bratislava? Sunteţi pregătiţi? Haideţi! Am încercat să vă construiesc o listă cu cele mai inedite obiective pe care Bratislava le are de oferit. Pentru început sunt atât de încântat să vă spun despre:

 1. Muzeul Bibiana (Bibiana Muzeum)
 2. Muzeul este dedicat în mod special celor mici, iar ideea înfiinţării unui astfel de obiectiv, mie personal, mi se pare absolut genială. Trebuie doar să vă imaginaţi: sunteţi cu cel mic în vacanţă, şi hodoronc-tronc tocmai în Bratislava. Aveţi la dispoziţie un muzeu de vizitat care i se adresează strict micuţului. Este bogat colorat şi explică într-un mod super interativ şi uşor de prins copiilor cum stau lucrurile cu dinozaurii, ştiinţa sau pictura.

 3. Poarta Sfântul Mihai (Mihálykapu)
 4. Poarta Sfântul Mihai ascunde, şi nu mulţi ştiu lucrul acesta, cea mai mică căsuţă din Europa Centrală. Acum dacă am început să vă spun de poartă, haideţi măcar să termin. Poarta este singura din lume care a fost păstrată aproape intactă, de când complexul mediaval din Bratislava a fost construit, bineînţeles că în urmă cu foarte mulţi ani. Revenind acum la căsuţă. Aceasta are undeva la 130 de cm în lăţime, şi nu a fost concepută drept casă. Este practic un spaţiu rămas în plus de la construcţia iniţială a Porţii Sfântul Mihai. Totuşi, este un lucru arhitectural impresionant.

 5. Zoo Bratislava ( Zoologická záhrada Bratislava)
 6. Nu toate grădinile zoologice sunt la fel, iar cea din Bratislava are şi ea ceva special. Cu o mărime de 94 de hectare, Zoo Bratislava este casa a peste 152 de specii şi 1307 animale în total. Anual acest obiectiv are circa 200.000 de vizitatori, un număr impresionant, din punctul meu de vedere. Zoo Bucov a fost înfiinţată la 9 mai 1960, iar la deschiderea ei se spune că ar fi participat sute de mii de oameni, nu se ştie exact o cifră exactă.

 7. Muzeul Apei (Vodárenské múzeum)
 8. Apa este un lucru esenţial al vieţii, credeaţi că nu a fost înfiinţat până acum un muzeu destinat ei? Eh iată că există tocmai în Bratislava. În interiorul muzeului este un adevărat ocean albastru, deoarece pe toţi pereţii edificiului sunt expuse sticluţe cu apă veche, diagrame şi grafice explicite, şi multe multe alte suprize cu referire la apă, la care sincer..nici nu vă aşteptaţi. Trebuie să vă precizez că în cadrul muzeului puteţi urmări şi istoria instalaţiilor sanitare, asta aşa dacă printre voi există pasionaţi ai acestui ”sport”.

  Muzeul Transporturilor

  Muzeul Transporturilor

 9. Muzeul Transporturilor (Muzeum Dopravy)
 10. Maşini, maşini şi iar maşini. Asta veţi găsi la Muzeul Transporturilor, să nu uit însă şi de motociclete, furgonete, microbuze şi motoare de tradiţie, care sunt expuse pe standuri sau descompuse în cele mai de bază piese posibile. Dacă sunteţi pasionaţi de motoare sigur veţi vrea să nu mai plecaţi de aici, şi sincer, mă declar şi eu ”vinovat”, sunt pasionat de autovehicule şi mi-aş dori să stau tot timpul în preajma motoarelor ”bune”. Ar fi chiar păcat să nu mergeţi la acest muzeu, mai ales că este unul dintre acele puncte turistice cu mare tradiţie pentru Bratislava.

 11. Muzeul Educaţiei (Múzeum školstva a pedagogiky)
 12. Muzeul Educaţiei vă prezintă partea istorică a ceea ce înseamnă de fapt pedagogia şi educaţia. Sunt prezentate sute de cărţi, cataloage sau notiţe importante din istoria umanităţii, asta de la inventarea sistemului educaţional şi până în prezent. Fac pariu cu voi că în acest muzeu nu vom prinde niciodată vreun elev ori vreun student. Voi ce credeţi?

  Muzeul Ceasulu

  Muzeul Ceasului

 13. Muzeul Ceasului (Hodinky Museum)
 14. Pe ritmuri de tic-tac vă sfătuiesc să mergeţi şi la Muzeul Ceasului din Bratislava, care este amplasat într-o clădire superbă. Pare ea ciudată dar totuşi, din punct de vedere arhitectural inspiră creativitate. Muzeul ceasului are sute de mii de piese din domeniul cesornicăriei şi dacă îndrăzneşti să calci pragul acestui frumos obiectiv vei fi instruit ca la carte în ceea ce priveşte istoria aflării timpului, sau cum s-au inventat ceasurile.

  Uşor, uşor am ajuns şi la finalul capitolului ”obective inedite” pentru Bratislava şi vreau să fiţi sinceri şi să îmi spuneţi cum vi se par obiectivele aceastea din oraşul slovac? Pentru mâine avem programtă o altă ieşire în Bratislava, de data aceasta nu mai căutăm obiective ci locuri unde se mănâncă bine şi unde putem să ne relaxăm după zile atât de pline cum am avut. Sper să aveţi poftă de bunătăţi slovace pentru că s-ar putea să aveţi surprize.

  Resurse: wikitravel.org şi bratislava.info

  Surse foto: muzeum.sk , muzeumdopravy.com şi wikipedia.org

Adauga un comentariu

Bratislava
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica