Printre castele şi clădiri vechi în Bratislava

Castelul Bratislav

Castelul Bratislava

Ne-am străduit şi am ajuns cu bine în Bratislava, v-am dat şi noi o mână de ajutor la capitolul ”cum ajung în Bratislava”, ce mai rămâne de făcut? Păi acum dacă tot suntem aici, ar trebui să profităm la maxim şi să ne aventurăm în acest minunat oraş pentru a vedea cam ce are de oferit. Bratislava nu seamănă deloc cu celelalte oraşe pe care echipa TheCityBreak.ro le-a mai detaliat până acum. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că este un lucru rău. Fiecare oraş are unicitatea sa şi vorba aceea: ”felul lui de a fi”. Capitala Slovaciei este un amestec de clădiri vechi, castele şi biserici frumoase. O să vă convingeţi pe parcursul călătoriei noastre că avem dreptate. Amestecul ăsta te poate purta într-o lume de ceva vreme uitată. Ceea ce vreau să punctez cu adevărat este că vechiul poate însemna frumos. Poate printre voi sunt şi iubitori de stiluri arhitecturale de mult apuse, sau persoane care îndrăgesc clădirile impunătoare ridicate în urmă cu sute de ani, ori fani ai tradiţiei arhaice de bun gust. Ei bine, pe toate le veţi găsi aici în Bratislava.

Felul în care sunt dispuse străzile, infrastructura rutieră şi îmbinările de nou cu vechi dau un stil aparte unui oraş fost centru, şi punct important, în Imperiul Ungar. Nu degeaba au fost păstrate atâtea edificii intacte. Acum să nu fiţi răutăcioşi şi să spuneţi că nu am dreptate. Atunci când am spus ”intacte” poate că am exagerat o leacă. Dar pe mine mă impresionează tare să ştiu că vizitez un oraş cu atâtetea clădiri în care, cu mult mult timp în urmă, regi erau încoronaţi, baroni îşi trăiau zilele şi conţi sau contese duceau mai departe numele familiei lor. Haideţi că sunt convins că ştiţi acest lucru. În vremurile trecute era foarte important ca numele familiei să fie dus mai departe, iar în Bratislava tradiţia era respectată cu sfinţenie.

Buun. Echiparea acum, pentru că avem de umblat pe la diverse obiective turistice pe care ar fi şi păcat să nu le vedeţi. Eu zic să începem cu:

  1. Castelul Bratislava (Zámok Bratislava)
  2. Este una dintre cele mai proeminente edificii ale oraşului, fiind situat pe un platou de 85 de metri deasupra Dunării. Nu cred că ştiaţi de faptul că acest castel a fost locuit pe tot parcursul tranziţiei de la Epoca de piatră la Epoca de Bronz. Pe parcursul anilor a fost un punct strategic de mare preţ. Datorită înălţimii la care se află Castelul Bratislava oferă o vedere de ansamblu de invidiat, astfel încât, observarea duşmanilor de la distanţă era o sarcină uşoară. Deşi în 1562 avea o structură Renascentistă, în 1649 a fost transformat la un stil Baroc devenind un prestigios loc unde reprezentanţii regali îşi făceau veacul. În 1811 castelul a ars aproape în întregime, dar a fost reconstruit în 1950, deci îl putem considera o adevărată Pasăre Pheonix. Am dreptate?

  3. Catedrala Sfântul Martin (Dóm sv. Martina)
  4. Este cel mai vechi edificiu religios din Bratislava, şi totodată cel mai ”vârstnic”. Se află chiar sub Castelul Bratislava era pe vremuri loc de cinste în care erau încoronaţi regii Ungariei. Prima încoronare a unui rege în această clădire a fost făcută în 1204, dar după ceva ani tradiţia s-a pierdut, urmând ca apoi să se reia în 1445. A fost refăcută între 1860-1861. Turnul impunător al catedralei este înconjurat de un fel de piramidă din cărămidă care are imprimat un simbol al coroanei ungare.

    Fantana Rolan

    Fantana Roland

  5. Fântâna Roland (Rolandova fontána)
  6. Fântâna Roland este cea mai renumită fântână din Slovacia şi totodată din Bratislava. Este un edificiu extrem de important, este situată în oraşul vechi în Piaţa Centrală. Construirea acesteia a fost făcută la ordinele lui Maximilian al doilea, regele Ungariei, în anul 1572, pentru a alimenta populaţia cu apă proaspătă. În vârful fântânii este amplasată o statuie a lui Maximilian al doilea în armură. Fântâna Roland este sculptată direct în piatră de A. Lutringer. În zilele noastre obiectivul şi-a mai pierdut din strălucire, însă chiar şi acum este un punct important de întâlnire pentru cei din oraş. Conform unor legende locale, Maximilian este de fapt protectorul Bratislavei, tocmai din acest motiv amplasarea lui pe fântână fiind foarte strategică deoarece poate vedea cam tot ce se petrece în centrul oraşului.

  7. Castelul Devin (Devin hrad)
  8. Încă un castel de prestigiu din Bratislava este Castelul Devin. Acesta este situat în cartierul Devin la o înălţime de 212 metri. Iniţial constructorii acestuia au vrut ca edificiul să fie mai de grabă un fort, cu bază militară puternică în interior pentru a apăra oraşul de ”prieteni nepoliticoşi”. Castelul se află în poziţia actuală încă din Neolitic şi are o vedere foarte bună la Dunăre, aşa că oricine controla castelul controla şi traficul maritim pe acest fluviu. Prima biserică de origine creştină la Nord de Dunăre a fost descoperită în interiorul acestui castel. Devin este chiar la graniţa cu Cehia şi Austria, însă se află în totalitate pe teritoriul Slovaciei. Interiorul castelului oferă un peisaj impresionat cu scări, mici labirinturi şi încăperi ingenios poziţionate.

    Teatrul Nationa

    Teatrul Naţional

  9. Teatrul Naţional (Slovenské národné divadlo)
  10. Teatrul Naţional din Bratislava este una dintre cele mai vechi instituţii de cultură de acest tip din Slovacia. Are în componenţă trei ansamble: operă, balet şi secţiunea dramă. A fost fondat în 1920 după creearea Cehoslovaciei, funcţionând ca şi o cooperativă. A ajuns să intre în administrarea statului în 1945. Pentru locuitorii din Bratislava este o mândrie naţională, reprezentând Slovacia la diverse concursuri internaţionale şi reuşind să îşi construiască un nume în lumea întreagă.

  11. Palatul Grassalkovich (Grassalkovičov palác)
  12. Iată că am ajuns şi la un palat. E diferenţă între palat şi castel să ţineţi minte asta. Palatul Grassalkovicov este o construcţie cu mult, poate prea mult, bun gust, în stil Baroc destinat verilor cu grădini franţuzeşti împrejur. Deşi are o istorie bogată în spate, pentru moment este folosit de preşedintele Slovaciei drept reşedinţă, din când în când. În spatele acestuia există o livadă destul de mare de copaci, iar unul dintre aceştia a fost plantat chiar de către regele Spaniei, Juan Carlos întâi. În faţa castelului poate fi observată Garda Slovacă.

  13. Muzeul Milan Dobes (Milan Dobes múzeum)
  14. Muzeul Milan Dubes este de fapt o casă ceva mai mare de pe la sfârşitul secolului XIV situat în centrul vechi al oraşului Bratislava. Cu ajutorul donaţiilor şi a diverşilor artişti a putut lua fiinţă acest muzeu, care este dedicat în mod special artei contemporane. Muzeul este împărţit pe trei etaje unde sunt expuse diverse expoziţii, fie ele permanente sau temporare.

    Acum mă credeţi când vă spun că Bratislava este un oraş ”de poveste”. Peste tot veţi întâlni castele, palate şi muzee. Mai lipseau Ilenele Cosânzene şi era totul complet. Oricum, mai în glumă mai în serios cam asta a fost pe ziua de azi, dar staţi pe aproape pentru că mâine vom vorbi despre atracţiile inedite din Bratislava.

    Care a fost cel mai interesant obiectiv pentru voi din Bratislava?

    Resurse: wikipedia.org, bratislava.sk

    Surse foto: kjetil_r/ Flickr.com , Cha già José/ Flickr.com şi skyscrapercity.com

Adauga un comentariu