Citybreak ”de poveste” în Bratislava

Bratislava 1

Bratislava - vedere de sus

Pentru săptămâna aceasta am zis că nu ar strica să ne facem vacanţa în Slovacia. Mie îmi era cam dor de o locaţie unde să găsesc castele şi mult patos urban. Nu ştiu dacă v-aţi dat seama dar de data aceasta o să poposim în Bratislava, capitala Slovaciei, un oraş în care, timp de 6 zile ne vom distra copios. Populaţia oraşului este de 431.000 de suflete, Bratislava fiind cea mai mare conglomerare urbană a Slovaciei, şi se află pe cursul Dunării. Graniţele ţării sunt înfrăţite cu Austria şi Ungaria, deci nu vă va fi prea greu să ajungeţi din România în Bratislava.

În Bratislava îşi are sediul preşedinţia Slovaciei, Parlamentul şi Guvernul acestei ţări, aşa că putem înţelege cu uşurinţă că oraşul este un punct important pe harta regiunii dar şi a Europei. Oraşul slovac găzduieşte universităţi, muzee şi teatre renumite pe bătrânul continent, dar este important de precizat că Bratislava încă poartă puternice influenţe din Austria sau Ungaria. Sunt convins că ştiţi, dar nu strică să vă reamintesc faptul că, cu mulţi ani în urmă Bratislava a fost un oraş important din cadrul Imperiului Austro-Ungar. Prima atestare documentară a Bratislavei a fost făcută în anul 907, conform Analelor de la Salzburg, odată cu marea bătălie dintre bavarezi şi unguri, purtată în împrejurimile castelului care poartă şi numele oraşului. Bratislava este situată în partea de sud-vest a Slovaciei în regiunea cu acelaşi nume, foarte aproape de graniţele cu Austria şi Ungaria, fiind singura capitală europeană care are frontiere cu două state. Suprafaţa oraşului este de 367,58 km². Dunărea trece prin oraş din partea vestică spre cea cea sud-estică cu începere de la Strâmtoarea Devin. Oraşul mai are câteva râuri importante cum ar fi Morava. Tot în Bratislava încep şi Munţii Carpaţi prin masivul Carpaţii Mici cu zonele depresionare Zahorie şi Depresiunea Dunăreană.

Când e cel mai bine să mergem?

Bratislava se situează în zona temperată nordică cu o climă continentală ce adună patru anotimpuri. În această regiune sunt des întâlnite rafale de vânt nu foarte puternice. Verile de aici sunt calde, iar iernile reci şi umede. În ultimii ani trecerea de la iarnă spre vară a fost făcută tot mai pronunţată şi intens, iar primăvara şi toamna şi-au pierdut considerabil din putere. Temperaturile maxime în Bratislava sunt înregistrate de obicei vara, cu maxime la 27 de grade Celsius în Iulie şi August. Anual cea mai ridicată temperatură poate fi de 15 grade Celsius, iar cea mai scăzută de -3 grade Celsius. Sfatul meu pentru voi ar fi ca dacă decideţi să vizitaţi Bratislava ar fi cel mai ok să faceţi lucrul acesta la sfârşitul primăverii-începutul verii, atunci când temperaturile sunt plăcute.

temp-medii-Bratislava,Slova

Temperaturi medii în Bratislava

Pe calea aerului până în Bratislava

Sunt de părere că nu rentează să luaţi altceva decât avionul pentru a ajunge mai repede şi mai în siguranţă în Bratislava. Preţurile nu sunt foarte mari dacă recurgeţi la această cale, iar durata de zbor nu depăşeşte 3 ore şi 45 de minute. Aş putea spune chiar că, puteţi trage un pui de somn şi aţi şi ai şi ajuns. Preţurile pentru un bilet de avion cu ruta Bucureşti-Bratislava sunt între 200 şi 250 de euro, iar marele câştig este că Bratislava are aeroport propriu, aşa că nu veţi mai cheltui alţi bănuţi pe taxi sau orice alt transport rutier până în oraş. Aeroportul din Bratislava, care se numeşte Letisko Bratislava are o sumedenie de imformaţii pentru tine, şi le poţi afla chiar de pe site-ul lor oficial.

Foto 2

Transportul în comun din Bratislava

De la aeroport în centrul oraşului

Ca orice oraş ce se respectă, Bratislava are un transport public în comun de invidiat. De acest lucru se ocupă Dopravný podnik Bratislava, o companie care aparţine de oraş. Aceasta pune la dispoziţie pentru transportul intern autobuze, troleibuze şi tramvaie, deci aveţi lejer de unde să alegeţi. În plus, dacă vă interesează şi credeţi că vă poate ajuta în vreun fel sau altul, mai există o firmă care realizează legătura dintre rutele de tren şi autobuz ale oraşului. Firma se numeşte Bratislavská integrovaná doprava, în traducere Tranportul Integrat Bratislava, iar legăturile pe cale rutieră pot fi făcute şi cu puncte exterioare ale oraşului. Pentru a ajunge din aeroportul Bratislavei către oraş, cea mai simplă metodă ar fi să luaţi autobuzele N* 61 sau N* 96 în direcţia Petrzalkas sau Prokofievova. Dacă vreţi să ştiţi programul detaliat al acestor două trasee, şi sincer nu ar strica să îl ştiţi, puteţi consulta programele de zi şi de noapte ale N* 61, dar şi programul pentru N* 96.

Foto 3

Hotelurile sunt primitoare în Bratislava

Unde ne cazăm în Bratislava

Iată că am ajuns şi la cazare, un capitol foarte important pentru un turist obosit de pe drum. La capitolul hoteluri, în Bratislava aveţi de unde alege. Preţurile pe camere nu sunt deloc mari, adică dacă stau bine să mă gândesc sunt chiar mici, în comparaţie cu cele ale altor capitale europene. Mergând pe gusturile voastre m-am gândit să vă spun despre hotelurile de trei stele, care oferă minimul necesar pentru şederea voastră. În esenţă dacă eşti turist vei petrece cât mai puţin timp în camera de hotel. Cum ziceam, conform booking.com pentru un hotel de trei stele, pentru o cameră de hotel vei fi nevoit să plăteşti cam 67 de euro pe noapte la President Hotel. Suma de care vorbesc este valabilă pentru trei zile, adică de joi până duminică în luna iulie. Dacă pretenţiile tale sunt ceva mai mari hai atunci să trecem la hotelurile de patru stele, cum ar fi Hotel Tatra, unde vei plăti 105 de euro pe noapte pe cameră single şi 150 de euro pe noapte pentru cameră double, intervalul zilelor fiind acelaşi, pentru luna iulie, trei zile de cazare, adică de joi până duminică. La aceste oferte ai şi ceva bonusuri, cum ar fi micul dejun inclus, nu uita cea mai importantă masă a zilei, şi acces după-amiaza la restaurantul hotelului, cu prânz inclus. Secretul este însă că în cazul în care decizi să apelezi la agenţiile din România pentru a obţine cazarea, vei scoate un preţ mult mult mai bun. Mie mi se pare că sună bine la preţurile astea, ţie nu?

Hartă turistică la îndemâna ta

E posibil ca fiind într-un oraş pe care nu il cunoşti să te mai şi pierzi pe străduţe sau să nu găseşti un sit pe care tu îl cauţi. Dar stai liniştit, salvarea ta poate sta într-o hartă turistică utilă.

Centre de informare pentru turişti

O altă mână de ajutor pentru turiştii care se pot pierde destul de uşor sunt centrele de informare turistică. Hei să ştii că nu este o ruşine să apelezi la tot ceea ce ţi se oferă pentru a te descurca onorabil într-un loc nou. Sunt sigur că voi vă încadraţi cu siguranţă în categoria turiştilor descurcăreţi. Dar pentru a fi şi mai descurcăreţi aveţi în Bratislava două centre de informare turistică: Centrul Turistic BKIS şi Centrul de informare turistică BKIS B.

Siguranţa turiştilor

Bratislava este un oraş sigur în general, fiind împânzit cu camere de supraveghere ale Poliţiei. Conform oamenilor legii din acest oraş nu au fost întâlnite prea des agresiuni asupra turiştilor, singurele pericole fiind grupuleţele de ”oameni veseli” după un păhărel sau hoţii de buzunare. Atenţie ar trebui să aveţi în mijloacele de transport în comun cu bagajele, genţile şi telefoanele mobile, pentru că deh, ca în orice oraş din lume există şi personaje care ştiu să ”lucreze” bine pe la buzunare. În rest nu vreau să vă sperii şi vă pot spune că Bratislava este un oraş sigur.

Informaţii utile:

 • Ţară: Slovacia
 • Regiune: Bratislava
 • Primar: Milan Ftáčnik
 • Suprafaţă: 367,59 km²
 • Urbană: 853,15 km²
 • Metropolitană: 2.053 km²
 • Altitudine: 126-514 m.d.m.
 • Populaţie: 428,672 locuitori
 • Densitate: 1.166 loc./km²
 • Cam asta este cu prima zi a voastră în Bratislava. Ar fi bine acum să vă aşezaţi bagajele în camera de hotel şi să vă liniştiţi acum. Prinde bine încărcarea bateriilor pentru mâine când începem cu umblatul prin oraş. Deci haideţi să fim pregătiţi pentru obiectivele importante şi interesante din Bratislava.

  Ce lucruri în plus mai ştiţi voi despre Bratislava?

  Resurse: wikipedia.org, bratislava.sk

  Surse foto: meneldur/ Flickr.com, El Gran Dee/ Flickr.com şi promote-cee.com

  Adauga un comentariu

  Bratislava
  esential Esential
  de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
  inedit Obiective inedite
  food_drinks Food & Drinks
  special Shopping & Special
  harta Harta turistica