Crăciun tradiţional în Ierusalim, oraşul sfânt

Ierusalim 1

Crăciun autentic şi religios în Ierusalim

Crăciunul este o sărbătoare specială pentru toată lumea. Semnificaţia şi tradiţiile implicate în desfăşurarea Crăciunului reuşesc să ne umple de fiecare dată de bucurie şi bunătate, iar noi suntem datori să cinstim această sărbătoare aşa cum trebuie. V-am povestit despre petrecerea Crăciunului în diverse locaţii de prin Europa cum ar fi: Crăciun în Stockholm, Crăciun în Viena, Crăciun italian în Milano, Crăciun peste hotare în Praga şi un Crăciun franţuzesc în Paris. Cum de Crăciun este frumos să îi ai aproape pe cei dragi am considerat că poţi trăi sentimentul acestei sărbători şi peste hotare dacă ai cu tine familia şi pe cel mic. Am stat şi ne-am gândit unde ar fi cel mai bine să vă recomandăm să petreceţi Crăciunul şi brusc ne-a venit probabil cea mai bună idee de săptămâna asta. De un Crăciun magic cu siguranţă vei avea parte în Ierusalim. De ce Ierusalim? Pentru că acest oraş este considerat a fi sfânt, şi mai mult de atât este încărcat spiritual pentru Crăciun în fiecare an.

Crăciunul în Ierusalim este, fără îndoială, considerată sărbătoarea sfântă prin care se transmite fericire şi este specificată şi în calendarul religios creştin. Ierusalimul este casa celei mai mari comunităţi creştine atunci când vine vorba de festivităţile de Crăciun, deoarece se poartă un aspect grandios al acestei sărbători. În Ierusalim, cu ocazia Crăciunului se vând diverse piese de artă religioasă şi articole pentru cadouri de Crăciun. Clopotele bisericilor răsună superb în ​​Ierusalim anunţând importanţa săbătorii pentru a cinsti aşa cum se cuvine naşterea Domnului, iar toată cetatea Ierusalimului poartă un aspect unic în cursul festiv de Crăciun. Chiar şi aleile aglomerate din Oraşul Vechi al Ierusalimului au un aspect nou în timpul festivităţilor. Turiştii şi pelerinii din diferite parti ale globului vizitează Ierusalimul în timpul Crăciun pentru a fi cât mai aproape de tradiţia acestei sărbători. Ierusalimul este un amalgam al diferitelor culturi religioase, cum ar fi cel evreiesc, cel creştin şi cel musulmani. Diferite festivaluri şi evenimente în Ierusalim cu ocazia Crăciunului reuşesc să aducă mesajul de dragoste, speranţă şi de reconciliere pentru toţi. De asemenea, Crăciunul consolidează legătura păcii universale şi a fraternităţii între oameni de diferite confesiuni religioase. Oamenii, indiferent de înclinaţiile lor religioase participa cu fervoare egală şi entuziasm la festivităţile de Crăciun. De fapt, Crăciunul este cel mai bun timp pentru a vizita Oraşul Sfânt Ierusalim.

Ierusalim 2

Poarta Jaffa din Orasul Vechi al Ierusalimului

Crăciun cu cel mic în Oraşul Vechi Ierusalim

O activitate foarte interesantă pe care o poţi face cu prichindelul tău de Crăciun în Ierusalim ţine de Oraşul Vechi. Puteţi face o plimbare în cartierul creştin al oraşului vechi. Veţi găsi aici o groază de pomi de Crăciun decoraţi şi jucării gonflabile cu Mos Craciun care apar în ferestrele proprietarilor de magazine creştine. Preţurile pentru jucărioare nu sunt mari, ajungând undeva pe la maxim 10 euro. De asemenea, vei găsi aici Biserica Mântuitorului care este una dintre bisericile decorate special pentru sezonul de Crăciun. Mai poţi merge la Biserica Sfântului Mormânt şi vei avea ocazii să treci pe la numeroase magazine şi biserici din artera Jaffa.

Expediţie de Crăciun la Betleem

Pentru a avea o trăire cât mai autentică a Crăciunului ce zici daci ai face o scurtă plimbare până la Betleem? Transportul din Ierusalim în Betleem este gratuit şi este la mai puţin de cinci kilometri de Orasul Vechi al Ierusalimului. Betleem este practic centrul de sărbătoare de Crăciun în Ţara Sfântă. Multe dintre bisericile clerice de la Ierusalim sunt de fapt în Betleem. În ajunul Crăciunului, autobuzele care merg către Betleem pleacă la fiecare oră de la Mănăstirea Mar Elias. Încercaţi să vă rezervaţi ceva timp pentru a participa la slujbă de procesiune şi experienţa de a călători ”alături” de Sfânta Maria şi Sfântul Iosif în drumul lor spre Betleem. Şi pentru cel mic acest tip de activitate poate fi foarte folositoare, deoarece aşa poate învăţa despre rădăcinile Crăciunului şi Naşterea Domnului.

Israel 3

Prăjiturele de Crăciun de prin Ierusalim

Prăjiturele delicioase şi ceai în preajma Crăciunului

Vizavi de partea culinară, ne gândeam că ar fi fain dacă atunci când sunteţi în Ierusalim cu ocazia Crăciunului să faceţi un popas cu prichindelul vostru la Colonia Americană din acest oraş. Puteţi servi aici ceai după-amiaza, puteţi gusta din gemuri gelicioase, prăjiturele cu tematică de Crăciun, brioşe proaspăt coapte şi sandwich-uri calde. Zona Coloniei Americane din Ierusalim este foarte frumos împodobită cu ocazia Crăciunului. Veţi găsi aici pomi de Crăciun, ghirlande, cadouri pentru cei dragi şi batonaşe cu scorţişoară agăţate în pomii de Crăciun. Preţurile produselor de aici sunt un picuţ mai mari dar, cât de des veţi avea totuşi ocazia să petreceţi Crăciunul în Ierusalim?

Ajun religios la Ierusalim

În ajunul Crăciunului, e păcat să nu faceţi un tur al lăcaşelor de cult din Ierusalim. În bisericile de aici se ţin poate cele mai impresionante slujbe de Crăciun. Puteţi merge la tot soiul de biserici sau mănăstiri cum ar fi: Biserica Catolică, cea Luterană Anglicană, sau la bisericile Evanghelice care găzduiesc în fiecare an slujbe foarte bune. La miezul nopţii puteţi asculta colinde de Crăciun, după care puteţi participa la masa tradiţională de Crăciun din lăcaşurile de cult. Sfatul nostru este să treceţi musai pe la Capela Fecioarei. După masă tradiţională mergeţi cu alţi credincioşi pentru a primi ciocolată caldă, cafea şi prăjituri sau ceai. Acestea vor fi servite după slujbă bineânţeles. Era să uităm să vă spunem că în ziua de Crăciun, nu ar strica să participaţi la slujba de la Mormântul Garden. Suntem convinşi că, deşi poate unii dintre voi nu sunt religioşi din fire, vă veţi simţi foarte liniştiţi după dar şi în timpul slujbei, la care vă sfătuim să vă aduceţi şi prichindelul.

Plimbări cu asinul de Crăciun

Ne gândeam că pentru micuţul tău ar fi fain dacă l-ai duce la unul dintre micile ţarcuri cu măgăruşi sau asini. Aici, în schimbul unei taxe de 15 euro, îţi poţi plimba prichindelul timp de 30 de minute. Acest tip de activitate are mare atracţie la turiştii care vin în Ierusalim cu copiii. Pentru cel mic va fi o experienţă plăcută credem noi.

Cam asta a fost şi cu Crăciunul în Ierusalim. Sperăm să ţineţi cont de recomandările pe care vi le-am înaintat, şi nu uitaţi că Ierusalimul este unul dintre oraşele lumii unde Crăciunul este o sărbătoare care este sărbătorită aşa cum se cuvine.

Până să vă faceţi programul către city break-ul de Crăciun vă propunem să citiţi un interviu inedit despre cum este viaţa din eco-village-ul din Brazilia cu Laura Câmpean.

 

Citiţi mai multe interviuri pe UrbanKid.ro.

Surse foto: blacklord/ Flickr.com, wikipedia.org şi kevygee/ Flickr.com

Resurse: tripadvisor.com, wikipedia.org şi virtualtourist.com

Adauga un comentariu