De Crăciun în Paris

Paris 1

Ghirlande pe străzile Parisului

Din seria Crăciunurilor pe care merită să le petrecem peste hotare face parte şi un Crăciun în Paris. În capitala Franţei avem şanse foarte mari să trecem printr-o sărbătoare din categoria ”cele mai importante” ale francezilor cu tot felul de tradiţii, semnificaţii şi obiceiuri. La capitolul ”activităţi” în preajma Crăciunului francezii stau destul de bine. Bineînţeles că cele în aer liber, pe care le poţi face cu micuţul tău dar şi cu cei dragi, sunt în mare cam aceleaşi pe care le vei întâlni în orice capitală europeană de Crăciun. Pentru a vă reîmprospăta memoria vă aducem aminte că despre capitala Franţei aţi aflat destul de multe de la noi din city break-ul la Paris. Un Crăciun în Paris s-ar putea să nu fie de culoare albă cu zăpadă, dar este greu sa nu fiţi atinşi de bucuria sărbătorilor de decembrie. Oraşul Luminilor se va ridica la standardele numeleui său într-un fel sau altul, astfel încât vă veţi simţi bine aici. Toate accesoriile stradale cum ar fi copacii de pe Champs-Elysees sunt acoperiţi cu şiruri de ghirlande şi beteală, iar Turnul Eiffel devine de multe ori punctul forte pe timp de noapte al Parisului cu ajutorul luminilor sale sclipitoare.

De fapt, admirarea luminilor de Crăciun de la Paris este unul dintre lucrurile pe care este musai să faci când vizitezi acest oraş de sărbători. Cele mai bune locuri pentru a merge şi admira ghirlandele şi beculeţele de Crăciun din Paris sunt Bulevardul Champs-Elysees, Rue Montorgueil şi Rue Mouffetard. De asemenea, în Place Vendome, şi la ferestrele marilor magazine dar şi la Catedrala Notre Dame.

Paris 3

Patinaj în aer liber prin Paris

Patinaj în aer liber cu prichindelul

Prima activitate de Crăciun sau în preajma Crăciunului la Paris pe care noi o recomandăm este patinajul în aer liber, bineînţeles cu micuţul tău. Copilul tău poate lua lecţii de patinaj, sau daca te încântă ideea, îl poţi învăţa chiar tu cum să se dea pe patine. De Crăciun sunt amplasate patinoare temporare în jurul oraşului. Locaţiile în fiecare pot varia, dar există de multe ori patinoare puse în piaţa din apropierea Primăriei Paris, zonă care mai este cunoscută şi ca piaţa de pe lângă Hotel de Ville, aflată aproape de Montparnasse. De obicei patinoarele funcţionează începând cu jumătatea lunii decembrie şi rămân deschisă până în martie, astfel încât, chiar dacă sunteţi în vizită la Paris, după Crăciun, puteţi încă patina. În fiecare an pentru a merge la patinaj în Paris pe aceste spaţii special amenajate nu vă costa nimic. Dacă aveţi nevoie să închiriaţi patine veţi plăti un euro.

Slujbe religioase de Crăciun cu micuţul tău

Participarea la slujbe religioase specifice de Crăciun într-una dintre multele biserici din Paris poate fi o modalitate cu adevărat minunată de a petrece Ajunul Crăciunului, asta chiar daca nu eşti o persoana super-religioasă. Pentru copilul tău această metodă de petrecere a timpului va fi foarte utilă, deoarece îl va apropia de adevărata semnificaţie a Crăciunului. Nu trebuie să vorbeşti limba franceză pentru a putea participa la asemenea slujbe. Câteva sunt ţinute în limba engleză, asta dacă te va ajuta cu ceva. În plus poţi participa la masa de Crăciun în bisericile din Paris, care se fac în fiecare an pe 25 decembrie.De asemenea, dacă te fascinează partea religioasă a Crăciunului poţi face un tur al bisericilor în timpul slujbelor şi poţi vedea scene de la Naşterea Domnului pictate în lăcaşurile de cult din Paris.

Paris 2

Decoraţii de Crăciun în Piaţa Saint-Germain-des-Prés

Un Crăciun în Piaţa Saint-Germain-des-Prés

Aşa cum vă spuneam şi în materialele trecute, de Crăciun pieţele cu specific sunt cele mai mari atracţii din oraşe. Şi la Paris regula se respectă, una dintre cele mai populare pieţe de Crăciun din capitala Franţei este în apropierea bisericii Saint-Sulpice, în Piaţa Saint-Germain-des-Prés. pe sub Arcul de Grand în La Defense, şi pe Champs-Elysées. Pieţele de Crăciun din Paris sunt deschise la mijlocul lunii noiembrie şi sunt ţinute deschise la sfârşitul anului. În Piaţa Saint-Germain-des-Prés poţi găsi pentru copilul tău hăinuţe tricotate manual de comercianţii locali, sau de cei veniţi de prin localităţile din jurul Parisului. De asemenea, jucărioarele din lemn sculptate sunt la mare căutare în această perioadă. O activitate foarte interesantă pe care o poţi face cu prichindelul este participarea la jocuri de ochit a renilor cu bezele sau scoatarea merelor coapte din recipiente cu apă cu ajutorul gurii. Astfel, Piaţa Saint-Germain-des-Prés este un punct de atracţie foarte mare pentru turişti în perioada Crăciunului.

Crăciunul ideal pentru copil la Disneyland Paris

Copilului tău sigur îi va plăcea următoarea metodă prin care îşi poţi petrece Crăciunul. Sigur că celor mici le place să se joace, să se zbenguie şi să se întâlnească cu personajele preferate din desene animate. Unde poţi găsi toate aceste lucruri în Paris? La Disneyland bineînţeles! Disneyland Paris şi-a deschis porţile către public prima dată în 1992. Acest loc a devenit una dintre destinatiile cele mai populare din Europa de Crăciun, atragând milioane de vizitatori.

Paris 4

Tort Yule - desert tradiţional la francezi, servit în mai toate localurile din Paris

Ce mâncăm de Crăciun în Paris

La capitolul gastronomic francezii au stat întotdeauna bine. De Crăciun, ca orice popor, şi ei au tradiţii culinare şi preparate speciale. Principalul fel de mâncare în timpul sezonului de Crăciun la Paris se numeşte Reveillon. La francezi se stă la o masă copioasă cu diverse preparate. Ca şi în alte colţuri ale lumii masa tradiţională de Crăciun în Paris tinde să fie o ”afacere privată” cu familia şi prietenii. De Crăciun francezii tratează partea culinară aşa cum trebuie iar alimentele servite sunt concentrate pe menţinerea ideii de ”alintare” a papilelor gustative. Dintre preparatele servite la francezi, şi cele pe care le puteţi găsi în pieţele de Crăciun vă amintim de: Vin Chaud, sau vin fiert, Castane Roast, castane prăjite, Buche de Noel, sau cozonacul franţuzesc şi Beaujolais Nouveau.

Cam atât despre Crăciunul în Paris, cu rele şi cu bune, cu activităţi şi mâncăruri. Rămâne totuşi la alegerea voastră daca să vă petreceţi aici sărbătorile de decembrie sau nu. Noi rămânem la acelaşi sfat: Un Crăciun în Paris merită încercat.

Dacă nu aţi plecat încă din Bucureşti, atunci vă propun să vă faceţi planuri pentru week-end-ul care tocmai a început. Mergeţi la un patinoar cu cei mici! E distractiv şi dacă piticii nu au învăţat încă să patineze, acum e ocazia perfectă.

Aveţi programul complet pentru anul acesta pe UrbaniKid.ro.

Surse foto: Resident on Earth/ Flickr.com, KLMircea/ Flickr.com, jpbourque/ Flickr.com şi celesteh/ Flickr.com

Resurse: travelsignposts.com şi eurostar.com

Adauga un comentariu