Magia Crăciunului în Viena

Viena

Viena în preajma Crăciunului

Un loc chiar genial pentru petrecerea Crăciunului peste hotare, asta dacă sunteţi interesaţi de o asemenea sărbătoare, este Viena. Capitala Austriei oferă un cadru extrem de frumos şi tradiţional al Crăciunului, iar despre oraşul ”vedetă” al austriecilor sigur vă aduceţi aminte din city break-ul în Austria pe care vi l-am prezentat noi în urmă cu ceva timp. Viena sau capitala muzicii clasice, aşa cum poate o mai cunoaşteţi, prinde o altă înfăţişare odată ce iarna pune stăpânire pe acest cadru urban. Şi pentru a vedea cât de celebru şi cunoscut este un Crăciun în Viena vă aducem aminte că un regizor de origine croată a realizat o peliculă în 1997 sub numele de ”Christmas in Vienna”, în traducere ”Crăciun în Viena”. Trebuie să ţineţi cont de faptul că petrecerea unui Crăciun în capitala Austriei poate fi o experienţă foarte plăcută din mai multe puncte de vedere. Fie că vorbim de un Crăciun alături de cei dragi, fie că este realizat în compania prietenilor dragi, un Crăciun în Viena este o trăire specială pentru micuţul tău.

Sunt destul de multe atracţii sub egida Crăciunului pe care copilul tău la va îndrăgi pentru autenticitate şi căldura gazdelor din această capitală europeană. Târgurile şi pieţele dedicate Crăciunului sunt foarte bine puse la punct, gastronomia cu specific austriac din preajma acestei sărbători este bine reprezentată, iar semnificaţia şi tematica Crăciunului sunt extrem de bine ”finisate”.

Târgul Christkindlmärkte

Dacă tot vorbim de Crăciun, cu toţii ştim că în oraşele în care se respectă tradiţia acestei sărbători se organizează cât mai multe târguri cu specific. În general mai toate activităţile de acest gen au devenit oarecum banale deoarece nu mai au nimic deosebit. Un târg de Crăciun foarte celebru din Viena este Christkindlmärkte-ul. Spre deosebire de multe alte manifestări de acest gen, Christkindlmärkte reuşeşte să îşi respecte specificul an de an şi totodată uimeşte şi atrage cât mai mulţi turişti. De ce spuneam mai sus că acest târg este un loc foarte bun pentru a-ţi aduce prichindelul? Ei bine pentru că aici chiar are ce vedea. Aici poate ”gusta” din tradiţia vieneză când vine vorba de Crăciun.

Începând de la sfârşitul lunii noiembrie pana în ziua de Crăciun puteţi găsi “Christkindlmärkte” la aproape fiecare colţ al oraşului. Ar trebui să fiţi surprinşi, pentru că da, acest târg ”înghite” practic tot oraşul. Vei vedea cabane mici care sunt pline cu potentiale cadouri de Crăciun, produse alimentare si punch fierbinte, dar poate cel mai important “Glühwein”, care este un vin încălzit îndulcit. Poate că acest tip de băutură vă va aduce aminte de vinul fiert românesc. Pentru cel mic vei avea o sumedenie de lucruri cu care să îl surprinzi plăcut. Ai dulciuri deosebite şi cadouri handmade de către comercianţii locali. Cele mai mari puncte concentrate ale târgului ale Christkindlmarkt sunt la Primăria din Viena, la Spittelberg şi în interiorul campusului universitar din acest oraş.

2

Târgul de la Palatul Schoenbrunn

 

Crăciun la Palatul Schoenbrunn

O altă locaţie ornată şi aranjată frumos cu ocazia sărbătorii de Crăciun este Palatul Schoenbrunn. De ce ai merge aici cu cel mic de Crăciun? Pentru că seriile de componente ornamentale îţi vor tăia răsuflarea. Toate colţurile palatului sunt iluminate festiv, iar fosta reşedinţă de vară a împăraţilor austrieci, oferă un fundal spectaculos pentru un sat idilic de Craciun plin de mirosul de vin fiert şi turtă dulce. Şi dacă tot am pomenit de turtă dulce, haideţi să ne concentrăm o leacă. Turta dulce din Viena nu seamănă deloc cu altă turtă dulce pe care ai mai mâncat-o până acum. Degeaba vom încerca să vă descriem senzaţia fiindcă vorbele nu au aceeaşi ”greutate” ca papilele gustative. Cu alte cuvinte, trebuie să le încercaţi pentru a vedea cât de bune sunt.

În fiecare zi se ţin aici concerte festive de Crăciun care vor reuşi cu siguranţă să vă ofere o stare de spirit deosebită. Puteţi face o sumedenie de poze alături de cel mic lângă clădirea impunătoare a Palatului Schoenbrunn. E musai să aveţi amintiri de aici şi faptul că le puteţi face cu prichindelul vostru ”cântăreşte” mai mult ca orice.

Shopping pentru cel mic la Târgul Spittelberg

Dacă tot petreceţi un Crăciun de neuitat în Viena e păcat să nu îi cumpăraţi celui mic suveniruri şi articole tradiţional din acest oraş. Pentru shopping special de Crăciun este recomandat să mergeţi la Târgul de Crăciun Spittelberg. Zona în care se află târgul este un perimetru clasic urban al unei poveşti de succes al reînvierii. La mijlocul anilor 1980, Spittelberg era programat pentru demolarea pentru a face loc unor proiecte de construcţii speculative. Cu toate acestea, intervenţia unor activişti şi politicieni au adus apoi renovarea, întinerirea şi renaşterea zonei. În zonă vei găsi o groază de magazine de artizanat. De aici poţi pleca cu jucării handmade cum ar fi ursuleţi de pluş, brăduţi sculptaţi din lemn sau acadele precum bastonaşele. Piaţa de Crăciun este un simbol respectat de către vienezi dar şi de turişti care se întorc de fiecare dată aici cu cei dragi, cu amicii şi prietenii dar în mod special cu cei mici.

Spre deosebire de competitorii săi pentru titlul de “cele mai bune târguri pe piaţa de Crăciun din Viena,” târgul Spittelberg nu se bazează pe un perimetru mare cu zonă deschisă. În schimb, acesta este amplasat în mod inteligent pe strazi înguste, alei şi curţi. Acest aspect îi dă un sentiment deosebit de apropiere. Să nu uităm să vă spune de faptul că aici găsiţi o largă varietate de gemuri ambalate austriece.

bunatati

Bunătăţi de Crăciun în Viena

 

Preparate de Crăciun în Viena

Cum se poate să faci un Crăciun în Vienna şi să nu guşti din preparatele cu specific pe care vienezii le pregătesc. Pentru micuţul tău îţi recomandăm o mică piaţă cu specific culinar de Crăciun. În faţa Bisericii Sfântul Charles Borromeo vei da de arome de fructe confiate, vată de zahăr şi alte delicatese cum ar fi castanele coapte sau prăjiturele delicioase cu stafide. Piaţa de aici este mică şi înconjurată de tarabe din lemn care păstrează încă obiceiul unui astfel de amplasament. Preţurile pentru bunătăţile de mai sus nu sunt cine ştie ce scumpe. Prăjiturelele, de exemplu, nu sunt mai scumpe de 4 euro, iar vata de zahăr costă cam 3 euro.

Plimbări cu poneiul pentru prichindei în Viena

Sigur că micuţului tău îi place să se zbenguie şi să se joace, aşa că un loc bun pentru Crăciun în Viena, dacă ţinem cont de preferinţele lui, este Piaţa Rathauspark. Aici, pe lângă tarabele tradiţionale şi luminiţele spectaculoase plus decoraţiile frumoase, vei avea ocazia să îţi plimbi copilul cu poneiul. Pentru 25-30 de euro, prichindelul tău va face ture prin piaşa Rathauspark pe ponei drăguţi, timp în care va fi supravegheat de administratorii ”căluţilor”. Este o opţiune de petrecere a timpului care sigur îţi va încânta copilaşul.

Cele de mai sus sunt cele mai interesante metode prin care îţi poţi petrece Crăciunul în Viena alături de cei dragi şi de micuţul tău.

Până să plecaţi în city break puteţi să vă jucaţi prin casă cu cei mici. Pe UrbanKid.ro copiii şi părinţii învaţă să facă ornamente de Crăciun.

 

Citiţi mai multe despre activităţile pe care le puteţi face cu ai voştri prin casă pe UrbanKid.ro.

Surse foto: Wien-Vienna/ Flickr.com, Wien-Vienna/ Flickr.com şi Wien-Vienna/ Flickr.com

Resurse: christmasmarkets.com şi virtualtourist.com

Adauga un comentariu