Petrecem Crăciunul cu cel mic în Praga

Praga 1

Crăciun la Praga

Cu gândul la cei dragi şi sărbătoarea preferată a anului, ne gândeam la un Crăciun plăcut tocmai în Praga, la cehi acasă. În capitala Cehiei se organizează an de an destul de multe târguri şi market-uri cu ocazia Crăciunului. Pregătirile încep încă de pe 20-21 decembrie, atunci când sunt aleşi şi împodobiţi brăduţii, sunt aşezate standurile şi căbănuţele, sunt agăţate podoabele peste tot şi sunt scoase din cuptor prăjiturelele. Apropo vă mai aduceţi aminte de capitala Cehiei?

Dacă nu mai reţineţi aventura noastră prin această ţară, vă reamintim noi că am fost într-un fain city break în Praga acum ceva timp împreună cu voi, şi sincer a fost una dintre experienţele acelea de călătorie dintre cele mai frumoase.

În Praga pieţele de Crăciun sunt un ingredient cheie al magiei festive specifice Cehiei. Pieţele de Crăciun de aici luminează tot centrul oraşului, la acest moment al anului, aducând turişti şi localnici împreună pentru a se bucure de spiritul de sărbătoare, astfel încât se creează un adevarat “Winter Wonderland”. Cu ocazia Crăciunului în Praga veţi putea ”alerga” zi de zi de la un loc la altul, inclusiv în ziua de Crăciun şi Anul Nou. Principalele pieţe sunt găzduite în Oraşului Vechi şi Piaţa Wenceslas, cu cele mai mici astfel de locaţii în Piaţa Republicii şi piaţa lui Havel. Toate sunt plasate însă la distanţă de câteva minute una de cealaltă, tocmai de asta vă spuneam că aveţi pe unde ”alerga” dintr-un loc în altul. Pieţele de Crăciun din Praga au în componenţă cabane din lemn frumos decorate unde bineînţeles că se vând produse tradiţionale cehe. Adică de la obiecte de artizanat până la mâncare caldă precum: cârnăciori, porumb fiert, produse de patiserie şi specialităţi locale. De asemenea, în capitala Cehiei cu ocazia sărbătorilor puteţi găsi cea mai bună bere şi cele mai delicioase băuturi calde. Cumpărăturile de Crăciun se fac în aer liber iar shoppingul devine şi mai frumos cu o cană de vin fiert în mână sau cum îl numesc cehii ”svařené víno” ori ”svařák”.

Cântece de Crăciun în Piaţa Pilsen

Una dintre pieţele de Crăciun cu tradiţie din Praga este Piaţa Pilsen. Aici puteţi petrece ajunul Crăciunului alături de cel mic în compania colindătorilor cu cântece şi colinde deosebite. Piaţa Pilsen de Crăciun începe pe 26 noiembrie cu ceremonia de deschidere şi aprinderea pomului de Crăciun care are o înălţime de 14 metri. Piaţa de aici îţi începe ”zumzetul” de la 27 noiembrie până la 23 decembrie şi este plină de bunuri de Crăciun şi produse deosebite. Puteţi degusta vin malţ sau de hidromel dar şi castane coapte sărate. În fiecare zi au loc concerte susţinute de trupe locale care încep de obicei la ora 16:00. Tot aici veţi ”da peste” cea mai mare ”colecţie” de colindători din Republica Cehă. De obicei sunt aproximativ 4.000 de colindători, asta aşa ca să vă puteţi face o idee. Piaţa include, de asemenea, un program gratuit pe patinoarul de aici din 24 decembrie. În jurul orei 16:00 se organizează un program frumos de colinde şi trompeta chiar de la turnul bisericii din zonă. De asemenea poţi intra la Muzeul Berii, care în această perioadă are un program de creativitate. Practic un concurs pentru cea mai bună pâine ghimbir pe care o poţi coace. Te poţi înscrie cu cel mic la asemenea activităţi care sunt super interactive. Catedrala ”Sfântul Bartolomeu” are un program special de concert la orgă in fiecare duminica de la ora 15:00.

Praga 2

Căsuţele din Crăciun împodobite în centrul Pragăi

 

Piaţa Centrală de Crăciun

O altă piaţă deosebită în preajma sărbătorii de Crăciun din Praga este Piaţa Centrală. Aici te poţi pierde la propriu în rândurile de cabane din lemn, frumos decorate, unde poţi cumpăra tot ce îţi doreşte inima. Comercianţii locali au de vânzare obiecte de artizanat, mancare calda, jucarii din lemn, lumânări parfumate, ornamente pentru pomul de Craciun, bijuterii lucrate manual, păpuşi simpatice şi marionete.

Preţurile sunt okei pentru orice buzunar, acestea plecând de la 4 sau 5 euro şi ajungând pe la 20-25 de euro per articol cumpărat de voi.

Teatru de păpuşi în centrul vechi

Pe lângă bombonele şi delicii după care suntem siguri că micuţul tău va fi foarte încântat în Piaţa de Crăciun din Centrul Vechi Praga vei avea ocazia să îl duci la teatru de păpuşi. Localnicii de aici au un obicei foarte frumos, ca în fiecare an de Crăciun să cioplească diverse păpuşi şi personaje din poveşti pe care apoi le ”pun la treabă” în spectacole pentru prichindei. Astfel, între 26 noiembrie şi 29 decembrie cu începere de la 15:00 şi terminare la 19:00, dar asta în timpul săptămânii, se ţine ”Puppet Fairytale Theatre”, în traducere ”Teatrul de poveste cu păpuşi”. Teatrul pentru cei mici se organizează şi în weekend dar între 10:00-19:00.

Praga 3

Cel mai bun loc de făcut Christmas shopping în Praga

 

Shopping în Piaţa Wenceslas

Dacă tot aţi ales să petreceţi sărbătorile în Praga e musai să mergeţi şi undeva la shopping cu ocazia Crăciunului. Suvenirurile, amintirile, felicitările şi articolele specifice acestei sărbători vă vor face cu ochiul în Piaţa Wenceslas, unul dintre locurile preferate de făcut cumpărături al cehilor în preajma Crăciunului. În această piaţă veţi găsi cam 70-80 de standuri. Sunt preţuri mici aici, iar cu vreo 300 de euro veţi pleca super încărcat de cadouri pentru cei dragi. Celui mic îi puteţi cumpăra hăinuţe cu tematica Crăciunului, adică fesuri de Moş Crăciun, sau cu corniţe de ren, gecuţe roşii ca cea a Moşului sau ghetuţe asemănătore celor ale lui Moş Crăciun.

Mâncare tradiţională de Crăciun în Praga

Dacă vreţi să trăiţi o experienţă completă în Praga de Crăciun trebuie să şi gustaţi din bucatele tradiţionale ale cehilor cu ocazia acestei sărbători. Sigur că voi sunteţi obişnuiţi cu mâncărurile româneşti de Crăciun dar merită să vizitaţi un restaurant recunoscut în Praga pentru preparatele sale de sărbători. Încercaţi Novomestsky pivovar, un restaurant bun din toate punctele de vedere. Aici veţi putea servi meniuri speciale de Crăciun care cuprind preparate cehe ca: Cibulačká, o supă specială de ceapă şi usturoi, Rybí polévka, o altă supă de peşte preparată special de Crăciun, bine cunoscutul Goulash sau Rajská, o amestecătură de carne de vită şi porc foarte picantă.

Sper că v-au plăcut opţiunile de petrecere a Crăciunului pe care vi le-am înşirat despre Praga, iar mâine vom continua cu alte destinaţii faine în care poţi petrece un Crăciun de poveste alături de cel mic şi de cei dragi.

Aflaţi cum se poate face un brăduţ de Crăciun dintr-o revistă veche pe UrbanKid.ro. Puteţi chiar renunţa la bradul mare împodobit sau să faceţi un “pui” al acestuia ori, de ce nu, îl puteţi oferi drept cadou înaintea Sărbătorilor de Iarnă.

Despre tot felul de activităţi distractive cu cei mici în casă sau afară puteţi citi pe UrbanKid.ro.

Surse foto: priittammets/ Flickr.com, priittammets/ Flickr.com şi Nico Paix/ Flickr.com

Resurse: tripadvisor.com şi pragueexperience.com

Adauga un comentariu