Lucruri inedite despre aeroporturi

Aeroportul din San Francisco

Aeroportul din San Francisco

V-aţi pus vreodată întrebarea care este cea mai lungă pistă dintr-un aeroport din întreaga lume? Dar care este numărul total de aeroporturi?

Ei bine noi da. ┼×i nu ne-am oprit aici, pentru c─â ne-am pus pe c─âutat, convin┼či fiind c─â nu suntem singurii care s-au ├«ntrebat asta.

Se pare că cea mai lungă pista din lume este una dintr-un aeroport situat la cea mai mare altitudine. Este vorba de aeroportul Qamdo Bangda din Tibet, cu o pistă de nu mai puţin de 5.5 kilometri la peste 4.300 de metri altitudine. Din cauza înălţimii, aerul este rarefiat, iar piloţii au nevoie de mai mult spaţiu destinat decolării decât în alte aeroporturi.

Cel mai aglomerat aeroport din lume este cel din Atlanta. Mai bine de 89 de milioane de oameni c─âl─âtoresc anual prin acest aeroport.

Ok, am aflat care este cea mai lung─â pist─â din ├«ntreaga lume ┼či cel mai aglomerat aeroport, dar oare cum se denumesc aeroporturile? Cele mai multe dup─â numele ora┼čului l├óng─â care se afl─â sau al celei mai importante localit─â┼úi din apropiere. ┼×tia┼úi ├«ns─â de aeroportul John Lennon? Cel din Liverpool? Sau de aeroportul denumit dup─â numele fotbalistului George Best din Belfast?

├Än ceea ce prive┼čte statul cu cele mai multe aeroporturi SUA c├ó┼čtig─â de la distan┼ú─â cu peste 15.000, pe locul doi afl├óndu-se Brazilia cu ÔÇťdoarÔÇŁ 4.000, adic─â cu mai bine de 500 mai multe dec├ót toat─â Uniunea European─â.

Termin─âm cu ceva date despre un aeroport de pe meleaguri mioritice. Henri Coanda este al 79-lea ├«n topul celor mai mari aeroporturi din Europa din punct de vedere al traficului de pasageri, cu aproape 4.5 milioane de c─âl─âtori care au decolat/aterizat aici. ­čÖé

Voi ┼čti┼úi date inedite despre aeroporturi?

Citiţi mai multe fapte inedite despre aeroporturi pe stiati-ca.com.

Surs─â foto: Yorick_R/ Flickr.com.

Comentarii 3
Adauga un comentariu