Ce mâncăm în Malta: preparate din peşte

Pâinea tradiţională făcută în casă

Pâinea tradiţională făcută în casă

Era şi normal să ne gândim în primul rând la peşte şi la fructele de mare, nu? Într-un loc înconjurat de ape, unde găsim la tot pasul faleze, restaurantele oferă tot felul de specialităţi cu reţete vechi de zeci de ani, dar ingrediente proaspete.

Cu toate acestea, meniurile englezeşti şi italiene au ajuns şi în Malta, de aceea micul dejun specific englezesc îl veţi găsi în mai toate localurile în care intraţi. De asemenea, veţi descoperi şi paste sau pizza, nu tocmai ca în Italia, dar pe aproape…

Revenind însă la peşte, el este servit în toate felurile: de la salate pline de creveţi sau patouri mari cu stridii ori file prăjit cu tot felul de legume lângă sau caracatiţă cu usturoi, toate sunt delicioase şi proaspete, pentru că peştele este abia scos din plasele pescarilor.

Ce mâncăm mai exact?

Legumele au un rol foarte important în bucătărie, aşadar să nu vă mire că multe din preparate sunt cu legume proaspte sau conservate.

Supa minestra

Supa minestra

Minestraanjotta e denumirea unei super de peşte cu usturoi şi roşii, iar un alt fel de supă foarte cunoscut în regiune este kusksu, care se prepară cu fasole verde şi peşte.

Toate aceste feluri le veţi servi alături de hobza, pâinea tradiţională care este făcută în casă. E acel tip de pâine cu o crustă tare, crocantă şi miezul este foarte moale. Un alt tip de pâine este hobz biz-zejt. De veţi comanda asta veţi primi o bucată mare de pâine înmuiată în ulei de măsline şi frecată cu roşie proaspătă, apoi acoperită cu măsline, capere, usturoi şi condimente.

Şi pentru că mai devreme vă suneam despre legume, qarabali e un fel de mâncare cu dovlecei şi carne tocata de vită, la care se adaugă mult pătrunjel verde.

Dulciuri

La capitolul dulciuri maltezii nu se lasă mai prejos, produsele de patiserie sunt cele pe care le veţi găsi cel mai des prin localuri.

Prăjiturile au foarte multă miere, dar şi curmale sau smochine (sunt folosite tot felul de fructe confiate) şi ciocolată. Din păcate, cel puţin din punctul meu de vedere, puţine sunt reţetele de prăjituri cu creme, de obicei bucătarii se feresc de ele şi fac prăjituri destul de seci. Cu toate acestea, un preparat sigur iubit de români este nuga cu nuci, o veţi descoperi în tot felul de culori şi arome.

Terase in port

Terase în port

Cât despre deserturile mai uşoare peste tot există fructe: de la piersici sau pepeni, la caise sau nectarine, toate sunt proaspete şi destul de ieftine.

Ce bem înainte, în timpul şi după masă

Vin! Simplu, nu? E bun şi ieftin, iar cele din Gozo sunt destul de tari, aşa că aveţi grijă cât de mare este paharul.

Localnicii preferă berea, mai ales Cisk sau Hop Leaf. Dacă nu vreţi să consumaţi pic de alcool, atunci veţi găsi tot felul de sucuri din fructe proaspte, la preţuri deloc piperate.

Mie una mi-a cam lăsat gura apă acest articol, aşadar mă cam grăbesc să-l termin şi să vă întreb dacă mai ştiţi şi alte preparate tradiţionale din Malta?

PS – avem şi noi o reţetă care sper să fie pe placul vostru adusă chiar din Malta.

Surse foto: Monica Arellano-Ongpin/ Flickr.com, larrylurex/ Flickr.com şi CyprusPictures/ Flickr.com.

Resurse: lonelyplanet.com şi virtualtourist.com.

Comentarii 1
Adauga un comentariu