Malta, city break cu soare

O vacanta colorata

O vacanţă colorată

Vine vara şi pentru că deja ne gândim la soare, la plajă şi la zile întregi în care să nu facem nimic altceva decât să stăm să ne bronzăm am zis că ar fi cazul să povestesc câte ceva şi despre Malta, un arhipelag în mijlocul Mediteranei care te va surprinde prin cât de multe poţi face într-un loc atât de… mic. În plus, zona parcă este ruptă de timp, aş zice chiar că localităţile au rămas cu zeci de ani în urmă: autobuzele retro de prin anii ’60, muzica de la radio pe care noi o ascultam prin ’90 sunt doar câteva exemple dintre acele mici plăceri care vor condimenta vacanţa.

Unde mai pui că Malta este un loc minunat pentru cei cărora le plac scufundările. Practic, oameni de prin toate colţurile lumii vin aici special pentru a face scufundări. Temperatura apei variază de la 14 grade în februarie – martie, la aproximativ 26 de grade Celsius în august. Dacă mai adăugăm şi faptul că apa este foarte curată şi clară, atunci putem spune că Malta este un loc perfect şi pentru cei care vor să înveţe să facă scufundări, nu doar pentru cei care sunt “iniţiaţi”.

Locurile de unde puteţi închiria echipamentul necesar sunt mai peste tot, foarte aproape de ţărm, ceea ce face ca sportul să fie unul destul de ieftin, pentru că la socoteală nu se mai pune şi drumul către larg.

Când e de preferat să ajungi în Malta?

Chiar dacă este o destinaţie pe care mulţi o preferă pentru mijlocul verii, aş zice că mai şi iunie sunt lunile bune pentru un city break în Malta, pentru că temperaturile din iulie şi august pot să fie unele pe care cu greu să le suportaţi.

Cât ne costă cazarea

Pentru mijlocul lunii iunie, la un hotel de patru stele, de fapt la cel mai înalt hotel din Malta (cu centru spa, terenuri de sport, ba chiar şi terasă pe acoperiş şi lounge baruri) vom scoate din buzunar 1.100 de lei pentru trei nopţi de cazare într-o cameră dublă. La asta se adaugă şi micul dejun care este inclus în preţ, iar oferta este disponibilă pe Booking.com. Asta înseamnă că dacă vom apela la agenţiile de la noi cu siguranţă vom găsi o ofertă mai bună, iar de vrem să plecăm în iunie şi nu acum, atunci preţul o să scadă semnificativ.

Din România în Malta

Drumul nu este tocmai ieftin şi durează şi cam mult (aproape 4 ore cu avionul). Un bilet dus-întors costă un pic peste 200 de euro, dar deh… dacă vrem vacanţă frumoasă trebuie să ne gândim şi la costuri, nu?

Aeroportul ce deserveşte Malta este Luqa Airport, iar de aici veţi putea lua un taxi care să vă ducă spre hotelul unde aveţi cazarea. Există chiar o companie cu tarife maxime fixe (nr. de telefon (0)6999 6441) către orice destinaţie din Malta. În cazul în care preferaţi transportul în comun, atunci autobuzul cu numărul 8 circulă spre Valletta şi staţia de autobuz este chiar în faţa sălii de check-in.

Aşa arată un autobuz în Malta

Aşa arată un autobuz în Malta

Transportul în Malta

Odată ce v-aţi cazat şi v-aţi odihnit un pic după drumul lung cred că ar fi bine de ştiut şi care sunt mijloacele de transport pe care le puteţi folosi.

Dacă vreţi să vizitaţi insulele de aici puteţi alege compania Malta Air Charter care asigură zboruri cu elicopterul între Malta şi Gozo, dar aveţi la dispoziţie şi feribotul care face multe curse către mai orice destinaţie ce vă trece prin cap, trebuie doar să întrebaţi.

În cazul în care vă gândiţi să închiriaţi o maşină zic mai bine să vă uitaţi şi la alte variante, pentru că limitele de vizteză sunt de 40km/h în localităţi şi 65km/h în afara lor şi drumurile sunt mai mereu foarte aglomerate. În plus toate maşinile au volanul pe dreapta, maşinile circulă pe stânga, ceea ce vă poate băga un pic în ceaţă.

Foarte interesante şi musai de încercat sunt autobuzele retro care oferă un aer aparte vacanţei. Apropo, ca să coborâţi din autobuz nu aşteptaţi staţia şi atât, pentru că dacă nu veţi folosi sistemul (sârma de deasupra scaunelor pentru pasageri) prin care să anunţaţi şoferul că vreţi să coborâţi la staţia cu pricina nimeni nu va opri autobuzul.

Siguranţa turiştilor

Nu aveţi de ce să vă faceţi probleme cu privire la siguranţa voastră. Bine, niciodată nu e ok să spui “niciodată” de aceea e bine să aveţi grijă la genţi şi la portofele, dar nu e cazul să vă îngrijoraţi cu privire la asta.

Hartă turistică

Ca la fiecare destinaţie, nu am uitat să vă oferim şi o hartă turistică a locului. Veţi găsi harta turistică pentru Malta pe “locul ei”, sper să vă ajute şi să o folosiţi.

Info utile

 • Capitală: Valletta
 • Cel mai mare oraş: Birkirkara
 • Limbi oficiale: Malteza, Engleza
 • Aderare UE: 1 mai 2004
 • Sistem politic: republică
 • Preşedinte: George Abela
 • Suprafaţă: 316 km²
 • Populaţie: 402 668
 • Monedă: Euro
 • Prefix telefonic: +356
 • Fus orar: UTC+1
Vedere cu transportul în comun

Vedere cu transportul în comun

Un pic de istorie

Nu pot să nu încep chiar cu amprenta Cavalerilor Ioaniţi care se regăseşte la tot pasul, până şi în comportamentul şi caracterul oamenilor care sunt mereu veseli, senini şi ospitalieri.

Pentru că nu vreau să intru în detalii plictisitoare cu privire la istoria Maltei, vă povestesc mai bine o legendă. Se spune că în jurul anului 60, vasul în care apostolul Pavel era dus către Roma (pentru a fi judecat) a naufragiat în golful St. Pauls din Malta şi în timpul pe care l-a petrecut aici a convertit pe toată lumea la creştinism.

Vă las cu mai multe informaţii despre o vacanţă la Malta pe imperatortravel.ro şi eu vă promit că mâine revin cu tot felul de atracţii turistice importante din regiune.

Voi aţi fost la Malta?

Surse foto: macahanC6R/ Flickr.com, sludgegulper/ Flickr.com şi sludgegulper/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Adauga un comentariu

Malta
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica