Ce avem de vizitat în Malta

O mare din... diamant?

O mare din... diamant?

Am auzit pe mulţi că au ales să-şi petreacă chiar luna de miere în Malta sau, mă rog, zilele de miere, pentru că la noi “luna de miere” este foarte rar chiar o vacanţă de fix o lună. Ideea este că Malta este o locaţie destul de romantică: plimbările lungi pe marginea unei plaje sau pur şi simplu o seară petrecută pe plajă fac dintr-o vacanţă în Malta una pe care trebuie să o petreci cu perechea.

În plus, puţine sunt locurile care oferă şi romantism şi sporturi precum snorkeling sau vizite la peşterile vestite şi pline de istorie.

Pentru că vorbim despre un city break, deci o vacanţă scurtă, m-am gândit să adun pentru voi cele mai importante atracţii turistice din Malta, adică acele locuri pe care nu aveţi cum să le rataţi odată ce aţi ajuns aici.

Cred că ar trebui să începeţi cu o simplă plimbare pe cele mai apropiate străduţe de lângă hotel. Este imposibil să nu daţi de o piaţă grandioasă sau de o casă de care puteţi să juraţi că de fapt nu este o simplă gospodărie, ci un palat în stil baroc. Apoi veţi vedea autobuzele retro care sunt ele în sine o atracţie pentru orice turism sau veţi intra într-un magazin unde timpul parcă s-a oprit acum câţiva zeci de ani. Şi toate acestea vă vor îndemna să faceţi o mică excursie în timp şi… să visaţi.

Revenind însă la obiective turistice, mai jos aveţi propunerile mele, dar sper să-mi lăsaţi comentarii şi să-mi spuneţi dacă voi consideraţi că ar mai fi şi altele pe care le-am ratat.

 1. Palatul Rocca Piccola (Casa Rocca Piccola)

  Palatul Rocca Piccola este de fapt casa unde locuieşte marchizul Piro care a dorit să-şi deschidă uşile casei sale pentru turişti. Aici vizitatorii pot beneficia de ghiduri, totul pentru a intra în atmosfera din palat şi pentru a înţelege cât mai bine istoria din spatele familiei aristocrate.

  Tot palatul are 50 de camere, cele mai multe dintre ele fiind deschise pentru public şi cât de curând aici va exista şi o galerie cu operele de artă ale celor mai mari artişti contemporani din Malta.

 2. Fortul St. Elmo (Fort Saint Elmo)

  Rămânem în aceeaşi atmosferă şi vă povestesc câte ceva despre Fortul St. Elmo, ridicat în anul 1552. De obicei mi se pare irelevant să vă spun şi anii în care monumentele au fost ridicate, dar de această dată nu am avut cum să “scap din vedere” informaţia, pentru că sunt de părere că este foarte important să înţelegeţi mai întâi care este povestea din spatele construcţiei. În timpul asediului din 1565 tot fortul a fost distrus, dar militarii din oraş l-au refăcut. De aceea, o aripă din acest fort este destinată Muzeului Războiului, unde puteţi vedea diverse articole care datează din această perioadă.

 3. Strada din Malta

  Stradă din Malta

 4. Co Catedrala Sf Ioan (Kon-Katidral ta’ San Ġwann)

  Kon-Katidral ta’ San Ġwann, aşa cum îi spun localnicii, este una dintre cele mai importante lăcaşe de cult din Malta, dacă nu chiar cel mai important. A fost locul unde ioaniţii se adunau pe vremuri să se roage, iar ceea ce este interesant la acest loc este faptul că dacă faţada este destul de lipsită de culoare şi nu pare că adăposteşte o biserică de opulentă, interiorul îţi taie orice răsuflare, fiecare colţ din catedrală fiind unul special dacă este privit cu atenţie: sculpturi în marmură, candelabrele imense de argint sau pictura semnată de Michelangelo Merisi da Caravaggio.

  Catedrala are şi un muzeu unde puteţi găsi tot felul de relicve ale Ordinului Ioaniţilor sau tapiserii care reproduc picturile marilor artişti precum Preti sau Rubens.

 5. Catacombele St. Agatha (St. Agatha’s Historical Complex and Catacombs)

  Malta este o regiune plină de legende. Acest loc nu face excepţie, iar localnicii povestesc faptul că Sf. Agatha s-a refugiat aici şi a transformat o peşteră naturală în criptă.

  Acum aceste catacombe pot fi vizitate, sunt nenumărate morminte şi galerii care te duc parcă cu gândul la scenariul unui film decât la o atracţie turistică.

 6. Grota Albastra

  Grota Albastră

 7. Necropola Hal Saflieni Hypogeum (Hal Saflieni Hypogeum)

  Un alt loc ce pare rupt de realitate este necropola Hal Saflieni Hypogeum, descoperită în 1902 în timpul unor lucrări. Se pare că acest loc datează încă din anul 3.600 Î.H. Ce găsiţi mai exact aici? Mai bine de jumătate de kilometru cu peste 7.000 de locuri de veci.

  Veţi putea intra cu ghidul turistic care vă şi explică trecutul din spatele necropolei.

 8. Grota Albastră (Blue Grotto)

  Un alt loc ferit de văzul tuturor, dar pe care nu-l puteţi rata sub nicio formă este Grota Albastră. Vestită fiind pentru nuanţele care variază de la turcoaz la albastru, grota de peste 40 de metri se află în sud-vestul Maltei şi ajungeţi aici doar cu barca, trecând pe sub un arc.

  Sper să punctaţi cât mai multe dintre obiecivele turistice de mai sus şi să vă bucuraţi la maxim de fiecare clipă petrecută în Malta.

Nu uitaţi să ne lăsaţi comentarii cu alte atracţii turistice dacă ştiţi şi de existenţa altor locuri ce merită vizitate.

Surse foto: John Yavuz Can/ Flickr.com, KNOW MALTA by Peter Grima/ Flickr.com şi Resident on Earth/ Flickr.com.

Resurse: lonelyplanet.com şi tripadvisor.com.

Adauga un comentariu
Malta
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica