Obiective inedite ”marca” Haga

Muzeul

Galeriile Prinţul William la interior

Suntem deja la cea de-a treia zi în care ne petrecem city break-ul în Olanda. Sper că v-au plăcut obiectivele importante pe care le-aţi vizitat virtual marţi în Haga şi fiindcă astăzi este miercuri o să vă propun o listă cu obiective inedite pe care ar fi mare mare păcat să nu le vedeţi atâta timp cât încă sunteţi în Haga. Oraşul are destul de multe secrete, iar împreună vom încerca să vă aducem cât mai multe informaţii cu putinţă despre el.

Uitaţi cum zic eu că ar fi bine să facem: ne luăm rucsacul în spate, ne înhămăm cu multă răbdare, verificăm bateriile de la aparatul foto să fie încărcate, ne pregătim de vizitat şi ne vom simţi bine învăţând şi cunoscând mai bine Haga. Sunteţi pregătiţi? Păi haideţi atunci să trecem ”la treabă”.

  1. Galeriile Prinţul William (Galerij Prins Willem V)

    Galeriile Prinţul William este primul muzeu public din istoria Olandei, fiind redeschis publicului abia în 2010, după ce a stat cu lacătul pe uşă ani buni. Primul tablou adus în icinta acestui muzeu a ajuns aici în 1774 şi a fost dăruit de către William V.

    Pe geamuri tronează perdel grele şi impunătoare, iar pe tavan veţi găsi candelabre strălucitoare. Din podea şi până în tavan, pereţii instituţiei sunt îmbrăcaţi total în picturi. O să fiţi impresionaţi cam cu cât bun gust se trăia pe vremuri, îar în acest muzeu veţi putea admira vehile stiluri arhitecturale, cât şi gusturile în materie de artă din aceea vreme. După ce a dăruit primul tablou pentru acest muzeu, Prinţul William V a tot contribuit pe parcurs şi cu alte capodopere de artă, donând în total 150 de tablouri.

  2. Complexul Omnivers (Omniversum)

    Omniversul este o combinaţie genială între film şi teatru. Complexul este destinat tuturor celor îndrăgostiţi de cinematografie şi actorie, iar ecranul pe care rulează producţiile se spune că oferă o calitate mult mai bună comparativ cu ecranele plate moderne.

    Sala acestui oviectiv poate primi circa 300 de persoane. Omniversul este dotat, ca orice cinematograf care se respectă, cu anexe speciale de unde puteţi servi băuturi şi mâncare, sau cumpăra ceva suveniruri pentru cei dragi ori pur şi simplu admira câteva materiale promoţionale cu ”Universum”, care sunt date şi spre vânzare, asta dacă vă tentează. Şi uite că am reuşit să satisfacem şi cinefilii din voi cu ajutorul acestui obiectiv foarte interesant din Haga.

  3. Muzeul Gevangenpoort (Gevangenpoort)

    Pe vremuri clădirea a fost o închisoare de temut, mai exact între anii 1420-1828, iar din 1882 aceasta a devenit muzeu fiind vizitată anual de sute de mii de curioşi. Istoria ne spune că în închisoarea Gevangenpoort au murit milioane de prizonieri, iar mulţi dintre ei au fost supuşi, înainte de a fi ucişi, la metode crunte de tortură. În toţi cei 400 de ani de existenţă pe care îi are, clădirea a supravieţuit la două cereri de demolare, aşa că eu cred că dacă apucaţi să vedeţi acest muzeu vă puteţi considera cu adevărat norocoşi. Nu ar fi păcat să rataţi o asemenea ocazie?

  4. Pictura

    Capodoperă în culori

  5. Muzeul Mesdag (Mesdag Panorama)

    Panorama Mesdag este un muzeu cu totul inedit, deoarece oferă vizitatorilor săi o iluzie optică rar întâlnită. De fapt tot muzeul este dedicat unei singure piese şi anume o pictură de 14 metri înălţime şi 40 de metri în diametru. Pictura a fost făcută de Hendrik Willem Mesdag în urmă cu sute de ani, prin 1881 aceasta fiind finalizată. Mesdag nu a reuşit însă de unul singur să ducă o asemenea sarcină la bun sfârşit. Acesta s-a bucurat de ajutorul soţiei sale, care iubea pictatul, dar şi de cel al câtorva zeci de studenţi la Arte.

  6. Muzeul Naţional al Poştei (Museum voor Communicatie)

    Vizitând acest obiectiv turistic veţi putea vedea cea mai renumită colecţie de timbre din Olanda, cât şi diverse echipamente pe care poştaşii din această ţară le foloseau sau le folosesc în munca de zi cu zi. Până să primească denumirea de ”Muzeu Naţional al Poştei” instituţia avea o altă denumire – Muzeul PTT. Ne-am gândit că ar fi o destinaţie inedită extrem de bună pentru cei pasionaţi de filatelie, dar şi pentru cei care sunt curioşi ce presupune de fapt acest hobby. În plus vă garantăm că, deşi este un muzeu dedicat Poştei şi timbrelor plictiseala nu se va strecura prea curând cât timp vizitaţi acest obiectiv.

  7. Teatru

    Faţadă Teatrul Regal din Haga

  8. Teatrul Roial din Haga (Koninklijke Schouwburg)

    Deschiderea oficială a Teatrului Roial din Haga a fost făcută în 1804 cu o mână de actori pasionaţi de această artă. Teatrul a rezistat sub aceeaşi formă administrativă până în ziua de astăzi şi reprezintă un punct cheie în cultura Olandei. Ba mai mult, cei de la Teatrul Roial din Haga au câştigat în ultimii ani premii importante în competiţii internaţionale de teatru, semn că dacă vă gândiţi vreodată să vă apucaţi de actorie, de aici puteţi ”fura” meserie. Piesele jucate aici sunt de obicei cu casa închisă, aşa că dacă vreţi să asistaţi ar fi ok să vă faceţi o rezervare în prealabil.

  9. Parcul Overvoorde (Overvoorde Park)

    Parcul Overvoorde din Haga este unul dintre cele mai frumoase spaţii de agrement din Olanda, având în componenţă grădini, alei şi pajişti care te vor aduce mai aproape de calmul şi liniştea naturii. Ştiu că scopul unui turist este să vadă cât mai multe în city break-ul pe care îl face, dar uneori e bine să iei şi o pauză de la vizitat, iar acesta este locul ideal pentru a-ţi putea ”reîncărca bateriile”. Promenadele, statul de băncuţe sau joggingul sunt activităţi care nu ar trebui să lipsească de pe aleile Parcului Overvoorde.

Cam acestea sunt cele mai inedite puncte din Haga pe care merită să le vedeţi, aşa că scoateţi o foaie şi un pix şi ar fi bin să vă puneţi pe notat, nu care cumva să uitaţi.

Voi care dintre obiectivele de mai sus aţi reuşit să îl vizitat până acum?

Resurse: virtualturist.com şi tripadvisor.com

Surse foto: codart.nl, globalclaire/ Flickr.com şi GuySie/ Flickr.com.

Adauga un comentariu