City break cultural la Haga

Foto 1 Haga bun

Cultura e la tot pasul în Haga

Iată că ne-am întors în Olanda pentru încă o experienţă frumoasă în ”Ţara lalelelor”, şi nici nu e de mirare pentru că într-un asemenea decor cultural şi social nici nu aveam cum să fim dezamăgiţi. De această dată vom poposi în Haga. Foarte puţini ştiu, dar Haga este de fapt oraşul politico-administrativ al Olandei. În acest orăşel se găseşte sediul de facto al guvernului olandez, dar şi camerele superioare şi inferioare ale acestei ţări. Mă refer aici la ”Eerste Kamer” şi ”Tweede Kamer”. Mai mult de atât, ca să vedeţi cât de important poate să fie Haga pentru Olanda, aici are reşedinţa şi chiar biroul de lucru regina Beatrix a Ţărilor de Jos.

Conform diferitelor acte oficiale şi tradiţiei acestui oraş, numele oficial al urbei este de fapt ”Gravenhage”, care în traducere înseamnă ”ocolul contelui”. Dar pun pariu că nu ştiţi de ce. Tradiţia spune că pe la începuturi, adică acum muuulţi muuulţi ani, localitatea era reşedinţa de vânătoare a conţilor olandezi, şi tocmai din acest motiv… acum oraşului, care la origine este în fapt o comună, i se spune ”ocolul contelui”.

Când e cel mai indicat să vizităm Haga

Din punct de vedere meteorologic Haga are, ca orice alt oraş din lume, punct cheie ale anului în care atrage un număr cât mai mare de turişti. Ştiu că vremea contează foarte mult atunci când mergem în vacanţă, iar dacă norii nu ţin cu noi există şanse mari ca city break-ul nostru să se ducă pe apa sâmbetei. Vara este anotimpul cel mai bun în care putem merge în Haga, deoarece temperaturile sunt plăcute.

Pe perioada lunilor august, iulie şi iunie maximele pot ajunge până la 21 sau chiar 26 de grade. În orice caz, dacă sunteţi obişnuiţi cu temperaturile din România nu veţi avea nicio problemă de adaptare în Haga. Dacă sunteţi mai friguroşi de fel, nu ar fi rău să luaţi cu voi câteva haine puţin mai groase. Un pulover sau o helancă prind bine oricând.

Ar fi bine să evitaţi vizitele în Haga pe timp de toamnă-iarnă, pentru că tocmai în această perioadă vântul puternic şi temperaturile mai scăzute s-ar putea să vă lase un gust amar în vacanţa voastră.

Temperaturi in Haga

Temperaturi medii în Haga

Câţi bani dăm pe drum şi cazare

Transportul este un aspect foarte important pentru destinaţiile pe care le alegeţi pentru city break-ul vostru. La Haga cel mai repede sosiţi cu… ? Aţi ghicit! Cu avionul. 😀 Dar este însă o problemă. Haga nu are aeroport, iar cel mai apropiat este cel din Rotterdam. O cursă Bucureşti –Rotterdam fără escală ajunge undeva la un preţ de 245 de euro. Ca şi durată vă pot spune că mai mult de două ore nu o să faceţi zburând către Haga. Ca şi sfat… eu v-aş spune să vă luaţi o carte bună la voi sau un film interesant şi cât ai zice peşte ai şi ajuns în Olanda. De la Rotterdam la Haga se ajunge relativ simplu pe care rutieră, adică, cu maşina. Distanţa este infimă, vorbim aici de 26.9 km. Dacă nu aveţi de gând să vă căraţi în cala avionului cu maşina personală… ceea ce ar fi cam exagerat e drept, puteţi închiria pentru sume de până în 100 de euro pe zi maşini direct de la aeroport.

Cazarea în Haga nu este nici prea scumpă dar nici foarte ieftină. De exemplu, la un hotel de trei stele amplasat în zona centrală a oraşului, scoateţi din buzunar undeva la 259 de euro pentru trei nopţi de cazare. Cum sună? E şi normal ca la un alt hotel mai ”high class”, adică la unul de cinci stele, să plătiţi mai mult. În jur de 458 de euro este cazarea pe trei nopţi la un astfel de hotel, dar condiţiile sunt mai bune. Depinde acum şi cât de mult vă gândiţi la bani, dar şi cât de mult vă respectaţi city break-ul! Preţurile sunt cele potrivit booking.com, dar prin agenţiile de la noi găsiţi sigur oferte mai bune.

Poza Haga 2

Transport rapid şi sigur către Haga

Transport până în centrul oraşului

Odată ajunşi în aeroportul din Rotterdam pentru a intra în Haga nu aveţi sarcini prea dificile de făcut. Transportul către oraş se face sistematic cu trenul sau taxiurile. O călătorie către Haga nu durează mai mult de 20 de minute, iar biletele costă undeva pe la 2.40 €. Simplu nu?

Acum că tot am pomenit de taxiuri, cred că ar fi bine să ştiţi că trenul ar fi mai sigur comparativ cu taxiul. Mă refer aici şi la bani dar şi la durată de transport. Un drum către Haga durează cam 15 minute, spun cei de aici, dar lucruri imprevizibile precum o pană, sau blocajele din trafic vă pot face să aşteptaţi cu orele. La bani, din nou nu e prea rentabil să mergeţi cu taxiurile. O călătorie costă 20 €. Deci ce alegeţi?

Poza 3 Haga

Bicicletele sunt la mare căutare în Haga

Transportul in Haga

Cum probabil că ştiaţi din celălalt city break petrecut în Olanda, Haga are un sistem de transport în comun bazat în principiu pe biciclete, un lucru foarte sănătos de altfel. În afară de biciclete Haga are un sistem de transport bazat pe tramvaie şi autobuze, deci nimic special până aici. Prin 1970 au fost făcute planuri pentru construirea unui metrou în oraş, dar ceva nu a mers bine şi până la urmă s-a renunţat la idee. În 2004 a fost construir un tunel subteran pe sub Haga cu două staţii de tramvai. Oricum cea mai bună soluţie de transport în acest oraş este tot bicicleta, iar punctele de închiriere pentru ele sunt peste tot.

Harta oraşului Haga

Chiar dacă eu nu l-aş încadra în categoria ”oraşe mari”, Haga poate fi uneori confuz ca şi străzi sau infrastructură pentru turistul care nu a mai trecut vreodată pe aici. De aceea, v-am pregătit o hartă a oraşului Haga de pe care să vă puteţi ghida liniştiţi pe străduţe şi viaducte.

Informaţii utile despre Haga:

  • Ţară:Ţările de Jos
  • Suprafaţă: 98.20 km2
  • Provincie: Olanda de Sud
  • Coordonate geografice: 52°4′48″N, 4°18′0″E
  • Uscat: 82.66 km²
  • Apă: 15.54 km²
  • Populaţie (2008): 482.472
  • Densitatea populaţiei: 5.757 loc/km²

Buunn.. acum că aveţi ceva date importante despre Haga veţi şti cum să ajungeţi aici şi cum să vă descurcaţi. Mâine revin cu informaţii despre nişte atracţii pe care nu trebuie le pierdeţi.

Voi aţi fost la Haga până acum?

Surse foto: By FaceMePLS/ Flickr.com , wikipedia.org, wikipedia.org

Resurse: denhaag.nl, wikipedia.org, tripadvisor.com

Adauga un comentariu