Haga, între Haute Cuisine şi cafenele-pub

Patiseria

Delicii la tot pasul prin Haga

A fost o săptămână grea şi după ce am vizitat, virtual desigur, obiectivele inedite din Haga sigur vi s-a făcut un pic foame. Olandezii sunt foarte atenţi la ceea ce mănâncă, iar în general reţetele tradiţionale din această ţară se bazează pe consumul de peşte, lactate şi legume cât mai proaspete posibil. În funcţie de poftele pe care le aveţi vă pot povesti câte puţin despre fiecare masă din zi. În Haga micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, aşa cum este de fapt peste tot în lume. Aşa că micul dejun este compus, la cele mai multe dintre localurile din Haga, din produse din carne, în special şunca, ouă fierte sau prăjite, brânză ori caşcaval şi dulceaţă cu sau fără margarină, aici ţine de preferinţele fiecăruia. Nu puteam să uit de prima cafea din zi, care este servită, ca la carte, cu lapte şi zahăr după gust. Aşadar, cam ca la noi!

La prânz în Haga se mănâncă un pic în grabă restaurantele care au preparate ce se fac destul de repede, sau fast food-urile fiind prioritare pe lista culinară a olandezilor. Unul dintre felurile preferate de mâncare în Haga este un soi de clătită care conţine o umplutură, ce poate fi diferită, în funcţie de meniul fiecărui local. Dimensiunile acesteia sunt destul de generoase, nu vă speriaţi dacă nu puteţi mânca tot nu se va supăra nimeni 😀

Cei din Haga mai preferă arhicunoscuţii cartofi prăjiţi la care adaugă fâşiuţe de şuncă cu ou şi brânză plus un sos de maioneză sau ketchup. Nici supele nu lipsesc din meniurile restaurantelor şi sunt destul de consistente în legume şi condimente.

Cina în Haga este conturată în jurul unei idei standard şi aceasta este: peştele să nu lipsească de pe masă. Codul, batogul, stridiile sau ţiparul şi chiar heringul sunt soiurile de peşte preferate de olandezi. În general meniurile localurilor din Haga au pentru segmentul de peşte produse afumate, o metodă foarte populară de a găti în Ţările de Jos. Dacă aveţi de gând să lăsaţi bacşişuri în restaurantele în care mergeţi, noi vă sfătuim să nu faceţi acest lucru, pur şi simplu pentru că nu este cazul. În sistemul de taxare din majoritatea localurilor din Haga în nota finală de plată este inclus şi un mic bonus pentru chelner sau ospătar, aşa că nu mai este cazul ca voi să fiţi generoşi la final.

Dulciurile din Haga sunt bazate pe preparate cu care sigur sunteţi familiari. Adică veţi găsi aici diverse fursecuri prăjite în zahăr sau unt, plăcinte cu brânză mere ori cireşe şi clătite cu diverse dulceţuri. Ca şi băuturi olandezii adoră berea, şi un gin tradiţional, cam cum este pentru noi ţuica, sau pentru francezi vinul. În orice meniu de restaurant veţi găsi un sortiment mare de băuturi iar noi vă sfătuim să încercaţi Genever-ul, ginul tradiţional olandez.

restaurant alex

Oferte avantajoase în restaurantele din Haga

Unde ne oprim să mâncăm în Haga?

Să trecem repede la localuri pentru că probabil vă este foame, şi cu cât aflaţi mai repede de nişte ”destinaţii culinare” din Haga cu atât mai bine. Ce ziceţi pentru început de o patiserie bună de tot? Eu cred că este o alegere bună să treceţi pe la Patiseria Hans şi Frans (Hans en Frans Brood- en Banketcreaties), care este una dintre cele mai cunoscute brutării/patiserii din Haga. Cum vă sună brânzoaicele cu stafide şi nuci, sau pateurile cu brânză dulce şi scorţişoar? Acestea sunt câteva din produsele de la Hans şi Frans, dar cu siguranţă este un local ce merită încercat.

Acum că ne-am stârnit un pic pofta de mâncare, cred că ar fi înţelept să ”intrăm serios în pâine” şi să dăm o fugă pe la Restaurantul Alexander (Alexander Restaurant). Localul este o alegere bună dacă chiar vă este foame şi nu ştiţi exact ce să comandaţi. Cei din bucătăria Alexander se pricep să gătească şi bucate autohtone dar şi străine, trebuie doar să aveţi răbdare şi poftă să încercaţi cât mai multe. Dezamăgiţi nu veţi fi la finalul mesei pentru că mâncărurile de aici sunt bune şi preţurile sunt medii, un meniu pentru o persoană, care conţine trei feluri de mâncare, costă maxim 27.50 €.

Alt restaurant foarte interesant la care aţi putea merge este Tampat Senang(Tampat Senang), local ce este cunoscut pentru jovialitatea şi promptitudinea cu care clienţii sunt serviţi. Bucătării de la Tampat Senang sunt mai pretenţioşi la performanţele lor, aşa că au decis să ridice standardele un pic. Aşa că bucătăria a fost supusă unui update, iar acum este de tipul ”Haute Cuisine”. De la supe la antreuri şi de la preparate reci la deserturi delicioase, la Tampat Senang le găsiţi pe toate.

Cafenea

Cafenelele din Haga sunt foarte animate

Unde ne bem cafeaua în Haga

După o masă copioasă puteţi trece pe la una dintre sutele de cafenele pe care Haga le are şi o recomandare vă putem face chiar noi. Cafeneaua Cremers ((Cafe Cremers)) este un loc ideal în care poţi merge cu prietenii să bei o cafea, să asculţi muzică bună şi chiar să dansezi. Cafeneaua are propriul DJ, iar activitatea acesteia seamănă mai exact cu un bar/cafenea, dar “all in all locul este drăguţ, iar cafelele şi fresh-urile sunt chiar bune.

Acum că ai gustat din toate parcă nu ar strica o plimbare pe străduţele din Haga nu? Urmează ca după ce vă reveniţi un pic, de la o masă aşa bogată şi bună, să căutaţi locuri în care vă puteţi distra puţin. Dar staţi fără nicio grijă şi vă urăm să vă bucuraţi de citybrek-ul vostru în continuare, pentru că la capitolul distracţii vă vom da noi o mână de ajutor cu nişte locaţii foarte faine, dar asta abia mâine.

Voi ce aţi mâncat în Haga şi ce restaurant sau local a fost pe placul vostru?

Resurse: wikitravel.org, tripadvisor.com

Sursă foto: bakkerijhessing.nl, denhaag.nl şi facebook.com

Adauga un comentariu