Cu maşina’n city break

Ce trebuie să ştii când închiriezi o maşină?

Cu toată viteza înainte, direcţia city break! De fapt cu toată viteza “închiriată” înainte! Mai pe înţelesul tuturor: ce tre să faci şi ce nu trebuie să faci când închiriezi o maşină într-o ţară străină.

Prima întrebare: ce maşină alegeţi? Noi toţi visăm la o limuzină mare şi albă din care să coborâm fix în faţa atracţiei turistice şi apoi să facem doi paşi şi gata! Bine, am exagerat un pic, dar aţi prins ideea – a închiria o maşină se face cu gânduri clare la câte destinaţii veţi vizita, care este distanţa dintre ele, dacă e vorba de un oraş cu trafic ori ba. Dacă vă duceţi de exemplu la Istanbul şi alegeţi un 4×4 şi plecaţi în zori de zi la plimbare prin oraş, păi nici nu mai ştiu dacă vă vor ajunge banii pentru biletele de intrare, căci îi veţi da pe benzină.

De fapt, de preferat ar fi ca atunci când sunteţi siguri că nu părăsiţi oraşul şi sunteţi într-un oraş mare şi circulat să cam uitaţi de posibilitatea închirierii unei maşini. Nu veţi găsi locuri de parcare, veţi plăti peste tot parcarea, dacă nu găsiţi şi nu găsiţi loc de lăsat maşina staţi cu teamă să nu o ridice, dacă o ridică plăţi taxe şi iar taxe să o luaţi înapoi, o să consume mult din cauza traficului, trebuie să fiţi extrem de atenţi dacă zona unde o lăsaţi e rău famată, să o verificaţi mereu de zgărieturi sau mai ştiu eu ce. O mie de probleme şi până la urmă pentru ce?

Dacă totuşi nu vreţi şi pace să renunţaţi la confortul de a sta în maşină oriunde, găsiţi un GPS. Asta ca să nu vă pierdeţi şi să căutaţi apoi oameni care explică bine în engleză. Luaţi aparatul de acasă, la cele mai multe dintre firmele de închiriat costă circa 10 euro/zi închirierea GPS-ului doar. Cereţi la prieteni dacă nu aveţi! Trebuie să se găsească un prieten cu suflet mare care să nu plângă după GPS câteva zile. A, care să nu plângă după un GPS cu toate hărţile, pentru că ar fi o problemă să nu aibă downloadată şi harta oraşului în care mergeţi voi, instalată şi updatată la o versiune cât mai nouă am vrut să zic!

Care’s taxele? Da, ştiu, sună ciudat! Taxa e doar aia pe care o plăteşti la firma cu pricina şi gata, aşa vă gândiţi, nu? Nu, nu, nu! Sunt taxe mai multe decât problemele de care vă spuneam cu un paragraf mai sus. De exemplu, dacă aduceţi maşina înapoi fără plinul făcut – sunteţi buni de plată, dacă o aduceţi în afara programului firmei – sunteţi buni de plată, dacă plecaţi cu ea dintr-un anumit loc, dar din diverse motive rugaţi angajaţii firmei să vă întâlniţi în alt loc cu ei – sunteţi buni de plată. Şi aşa mai departe până când… până când sunteţi buni de plată iar. 🙂

Cine e şoferul? În ideea că doar nu o să plecaţi singuri în city break (unde-i partea fun în a pleca în altă ţară nu ştiu şi sinceră să fiu cred că există extrem de puşine persoane care aleg să-şi petreacă vacanţele singuri) şi presupunând că persoana de lângă voi are şi ea sau el carnet prima întrebare e: cine o să fie şoferul? Nu merge să decideţi odată ajunşi pe tărâm străin! Trebuie să vă faceţi toate actele pe numele unuia şi dacă maşina închiriată va fi condusă de altcineva şi vă prind autorităţile iese urât! Atât de urât încăt e caz penal!

Aşa că ori faceţi acte pentru mai mulţi şoferi şi plătiţi o taxă în plus ori vă limitaţi la o singură persoană care să apese pe acceleraţie ori pe frână… după caz.

Pe unde mergeţi? Oare aveţi voie să treceţi graniţele cu ea? Oare aveţi voie să mergeţi pe nu ştiu ce munte unde drumul e off-road? Toate acestea sunt specificate în contractul semnat sau să întrebaţi direct când închiriaţi maşina.

Cum arată? Nu cred că e un capăt de ţară dacă are o zgârietură pe aripa din dreapta! Este un capăt de ţară dacă această zgârietură nu este trecută în actele semnate atunci când luaţi maşina şi vi se pune vouă în cârcă atunci când o predaţi! Verificaţi tot! Nu spun că va încerca cineva să vă păcălească, dar a fi precaut nu strică niciodată, mai ales când e vorba de siguranţa şi banii voştri, nu?
Voi ce sfaturi aţi mai avea pentru cei care închiriază maşini în timpul city break-urilor?

Citeşte mai multe despre ce este bine şi ce nu e bine să faci când închiriezi o maşină într-o ţară străină.

Sursă foto: Daveness_98/ Flickr.com.

Adauga un comentariu