Clickul care măreşte preţul la bilet

Wizz Air isi taxeaza clientii fara vreun anunt in prealabil

Wizz Air isi taxeaza clientii fara vreun anunt in prelabil


Răsfoind zilele acestea prin presa din online am dat peste un articol din Ziarul Financiar pe care sigur trebuie să îl citiţi. Ştiţi voi că e mai uşor şi mai rapid să cumperi bilete online pentru avion atunci când vine vorba de planificarea unei vacanţe ca la carte. Dar ştiaţi totuşi că un anume click din mouse poate însemna majorarea costului per bilet cu un procent de 20 până la 57%? Demonstraţia este făcută chiar de către compania low-cost Wizz Air. Chiar dacă astfel de operatori aerieni oferă preţuri mai mici la biletele pe care le au la dispoziţie, la rezervarea propriu-zisă apar taxe suplimentare. Dacă ar fi să rezervăm un bilet de avion pe siteul companiei Wizz Air, să zicem pe ruta Bucureşti-Roma, în intervalul 26-29 martie 2012 preţul pentru acesta ar fi de 118 lei. La următorul clic pentru efectuarea propriu-zisă a plăţii cu un card de credit taxa pentru bilet creşte cu 57% de la 118 la 186 de lei fără să fim anunţaţi în prealabil de acest lucru.

Curios este că dacă vom cumpăra altceva de pe piaţa online, o carte să zicem, şi folosind aceeaşi metodă de plată, preţul acesteia nu va creşte. Aşadar, costul afişat anterior se păstrează. Revenind la taxele în plus de pe siteul Wizz Air, trebuie să ştiţi că ”obiceiul” acesta de taxare fără un anunţ prealabil se poartă şi la Blue Air. Este bine pe viitor să ştiţi că majoritatea companiilor aeriene low-cost percep taxe în plus pentru rezervarea tichetelor de zbor, bagajele de cală, apelurile telefonice sau mâncare. Numai pentru Wizz Air taxele suplimentare percepute, fără a anunţa clientul de existenţa lor, aduce companiei o bună bucată din venituri, asigurând cam un sfert din acestea.

Pentru Wizz Air taxele de rezervarea ori alte astfel de ”biruri” au valori ce diferă în funcţie de modalitatea de plată. De exemplu, dacă plata se face prin transfer bancar pe siteul companiei la costul biletului veţi mai plăti în plus vreo 17 lei. Dacă plătiţi folosind un card Visa sau Mastercard se vor adăuga 34 de lei, în timp ce plata cu Maestro va atrage o nouă taxă de 25 de lei. Tot pentru Wizz Air, dar de această dată la zborurile dus-întors veţi plăti cam dublu pentru taxele de care v-am spus mai devreme. Totuşi colaborările îşi spun cuvântul. Dacă veţi utiliza la achiziţionarea biletului un card lansat de Wizz Air împreună cu BCR taxe în plus nu vor mai exista.

Nu se ştie însă momentan în ale cui conturi merg taxele percepute în plus la rezervarea de bilete şi nu numai. Până în acest moment suma plătită pentru această taxă de rezervarea ar fi putut strânge cam 15.8 miilioane de euro pentru cei de la Wizz Air, totul în condiţiile în care 2.7 milioane de clienţi au cumpărat online bilete de la această companie.

Trebuie să mai ştiţi că, aparte de taxa pentru rezervarea biletelor, Wizz Air şi Blue Air vă mai taxează şi dacă sunaţi la call-centerurile lor pentru a cumpăra sau cere detalii despre serviciile lor. Astfel pentru fiecare minut vorbit aici veţi scoate din buzunar 2.68 de lei.

Mai multe despre costurile percepute în plus la biletele online puteţi şi în Ziarul Financiar.

Sursă foto: Bob the courier/ Flickr.com

Comentarii 2
Adauga un comentariu