Gastronomia scoţiană şi tainele gătitului în Edinburgh

Mancare traditionala scotiana

Haggis, o mâncare tradiţională din Edinburgh

Un city break în Scoţia mi-am dorit de foarte mult să am parte şi iată că săptămâna aceasta mi s-a îndeplinit visul. Şi pentru a putea fi o vacanţă ca la carte în una dintre cele mai frumoase ţări ale Marii Britanii am ales să fac acest city break tocmai în Edinburgh, capitala Scoţiei. Săptămâna city break-ului britanic a început bine pentru că am aflat cu cele mai utile informaţii posibile cum să ne descurcăm pentru a ajunge la city break-ul din Edinburgh. În a doua zi a săptămânii şi după ce ne-am cazat la unul dintre hotelurile alese de noi, ne-am intrat în rolul de turişti conştiincioşi şi decişi să facă trebă cu ajutorul articolului referitor la cele mai importante atracţii turistice din Edinburgh. Am făcut turul acestor obiective şi am văzut cam ce are de oferit capitala Scoţiei pentru sutele de mii de turişti care o vizitează în fiecare an, după care v-am povestit pe îndelete despre obiectivele turistice inedite din Edinburgh. După această plimbare am realizat că Edinburgh are şi o ”faţă ascunsă” pentru turiştii care nu ştiu să caute acolo unde trebuie. Tocmai de aceea am ţinut să vă explic faptul că această capitală ştie să îşi ţină bine secretele.

Ok ok am făcut o mică recapitulare, dar acum vom trece la treburi mai serioase şi mai gustoase. De ce mai gustoase? Pentru că astăzi vom aprofunda materia gastronomică din Edinburgh şi vom învăţa foarte multe despre felul în care scoţienilor din Edinburgh le place să mănânce şi să gătească. În general, bucătăria scoţiană are atribute distinctive şi reţete proprii, dar împărtăşeşte multe preparate şi împrumută ceva feluri de mâncare din bucătăria europeană.

Mă refer aici la faptul că scoţienii s-au inspirat de la mai multe popoare atunci când a venit vorba de mâncat bine. Drept urmare a influenţelor străine şi locale, atât antice cât şi moderne au făcut din gastronomia scoţiană un punct forte al ţării, chiar dacă mulţi turişti nu înţeleg acest aspect. De ce spun că nu înţeleg? E foarte simplu. Mulţi au impresia că dacă Scoţia împarte insula Marii Britanii cu alte ţări nu poate avea un anume specific în bucătărie. Ba din contră, trebuie să ştiţi că scoţienii au mâncăruri tradiţionale care încă se prepară alături de produsele alimentare internaţionale, aduse de migraţie. Pe de altă parte, mi se pare foarte corect să ştiţi că o parte a populaţiei din Edinburgh este mare amatoare de fast-food.

Supa scotiana de varza

Supă scoţiană de varză

Mă gândeam să vă spun un pic despre ce ţin de obicei scoţienii în cămară. Aşa că e important să ştiţi că în Edinburgh lactatele, peştele, fructele şi legumele sunt factori decizionali şi esenţiali în bucătăria tradiţională de pe aici. De obicei la gătit scoţienii au încredere mare în simplitate, dar culmea nu folosesc prea multe condimente. În timp ce multe feluri de mâncare tradiţionale, cum ar fi supa scoţiană din varză, sunt considerate sănătoase, multe preparate din ”arsenalul” de bucate sunt bogate în grăsimi, şi pot contribui la rate ridicate de boli de inimă si obezitatea la nivel de ţară. În ultima vreme o mai mare importanţă a fost direcţionată către consumul de fructe şi legume proaspete. Cu toate acestea, vorbim de o mică parte a populaţiei de aici, pentru că, mulţi scoţieni continuă să aibă diete bogate în grăsimi.

Influenţe diversificate şi pasiunea pentru fast-food

Acum să vorbim despre influenţele bucătăriei scoţiene care se bucură de o renaştere prin împrumuturi culinare de la diverse popoare din Europa şi nu numai. În cea mai mare parte a Edinburgh-ului se găteşte cu influenţe din Polonia sau Thailanda. Adică gospodinele scoţiene au mai ascultat şi la sfaturi venite din afară şi mai diversifică meniurile de zi cu zi cu mâncare ceva mai orientală. De asemenea, scoţienii, ca mare parte a ţărilor din Marea Britanie, sunt amatori ai fast-food-ului, fiind înebuniţi după cartofii prăjiţi sau meniurile cu pui prăjit. Lanţurile celebre de fast-food sunt prezente în număr mare aici şi nu e nevoie să vi le amintesc pentru că ştiţi despre ce entităţi vorbesc. Scoţienii întotdeauna s-au bazat pe cartofi la mai toate preparatele lor, aşa că această legumă este practic ”sfântă” mai în glumă mai în serios prin Edinburgh. Introducerea cartofilor în Scoţia a fost pentru mulţi ani, dar aici vorbesc de timpuri mult apuse, principala sursă de hrană. Asta deoarece carbohidraţii din cartofi jucau rolul pâinii facuta din orz sau ovăz.

Haggis servit cu cartofi prajiti si o mica salata

Haggis servit cu cartofi prăjiţi şi o mică salată

Preparatul Haggis este felul de mâncare naţional la scoţieni, acesta fiind foarte îndrăgit în Edinburgh. Acesta este compus dintr-o cantitate mică de organe sau carne care serveşte drept umplutură într-un stomac de oaie sau de porc. Dacă vă încumetaţi să încercaţi aşa ceva e okei, am auzit ca e foarte bun, dar sincer mie mi se pare destul de gras pentru orice masă a zilei posibile. De foarte mult timp acest fel de mâncare a fost considerat destul de repulsiv de mulţi turişti, fiind de fapt şi motiv de glumă din partea englezilor pe seama scoţienilor. Totuşi, preparatul atunci când este bine pregătit se spune că este foarte bun şi, aşa cum vă spuneam şi mai sus despre mâncarea grasă din Edinburgh are foarte multe calorii. Unde mai pui şi că garnitura de cartofi prăjiţi mai adaugă ceva procente de calorii. Dacă este servit simplu Haggis poate fi greţos dar cu garnituri sau salate chiar merge. În toate localurile sau restaurantele în care vei merge Haggis va fi prezent în meniu, iar ca preţ să nu vă aşteptaţi să fie totuşi un chilipir. Adică o porţie de Haggis cu garnituri cu tot vă va costa cam 20 de euro. Dacă vreţi totuşi să gustaţi dintr-un preparat cu adevărat tradiţional vă sfătuiesc să încercaţi şi poate pentru voi, aici depinde de gusturi, poate chiar îşi merită banii.

Micul dejun scoţian bogat în cărnuri şi calorii

La micul dejun cei din Edinburgh nu se dau încă o dată la o parte de la caloriile multe. Aici micul dejun complet conţine ouă, carne bogată în grăsime, cârnaţi, paine prajită cu unt, fasole şi ceai sau cafea. De asemenea, la prima masă a zilei se adăugă budincă neagră, mezeluri feliate şi brioşe. Acesta include, de asemenea, destul de frecvent rosii prajite sau la gratar şi ciuperci. Ca şi în cazul altor popoare micul dejun a devenit un prilej bun de a mânca sănătos, dar aici regula nu se prea aplică. Un mic dejun ceva mai istoric scoţian este compus din terci de cereale şi ceai.

Prânz pe fugă şi la pachet

De obicei prânzurile în Edinburgh se desfăşoară foarte rapid, asta pentru că această masă a zilei nu este atât de importantă printre locuitorii de aici. Mai exact, la ora 12.00 masa se pune ceva mai sărăcăcios cu sandwich-uri cu diverse mezeluri ca salamul, parizerul sau cascavalul, alături o porţie de cartofi prăjiţi cu ketchup sau muştar, însoţite de un pahar de bere ori suc, asta după preferinţe. De asemenea, tot la prânz, dar sub formă de desert scoţienii mai mănâncă fructe precum merele sau perele, practic cele mai populare prin aceste părţi.

Cină cu carne şi legume fierte

Cina şi a doua masă ca importanţă la scoţieni este din nou bogată în cărnuri şi legume. Aşa cum probabil vă şi aşteptaţi cartofii sunt de obicei câştigători pe farfuriile din Edinburgh. Aceştia sunt de obicei fierţi dar şi prăjiţi. Carnea, de oaie, pui sau porc este prăjită şi ea în ulei, deci chiar nu glumeam când spuneam că aici caloriile sunt foarte prezente, şi servită cu garnitură de legume. Ca şi băuturi alcoolice, scoţienii preferă berea, bineînţeles, cât mai multă şi cât mai rece. Probabil că ştiţi de faptul că pe parcursul anilor aceştia şi-au construit o reputaţie nu prea bună de mari amatori ai alcoolului. Eh asta e pe jumătate adevărat, dar este drept că cei din Edinburgh iubesc berea, această băutură fiind consumată cu orice ocazie. Să nu uităm totuşi de whisky şi scotch, aceste băuturi fiind consumate de foarte mulţi de pe aici.

Cam asta este totul cu partea culinară la scoţienii din Edinburgh. Luăm pauză pentru astăzi şi ne odihnim un pic pentru mâine când vom afla cum ne putem distra cel mai bine prin capitala Scoţiei.

Pe voi ce preparat scoţian vă face cel mai mult poftă?

Surse foto: wikipedia.org, www.theedinburghblog.co.uk/ Flickr.com şi david.nikonvscanon/ Flickr.com

Resurse: edinburgh.org şi tripadvisor.com

Vezi ce experiente culinare a trait Narcisa la Edingurgh aici

Comentarii 1
Adauga un comentariu