Toate city break-urile duc la Roma

Tibrul este râul care străbate Roma

Tibrul este râul care străbate Roma

Ştiu că proverbul era altfel, dar se potriveşte şi aşa, pentru că săptămâna aceasta povestim despre Roma sau „Caput mundi”, aşa cum îi spun italienii, care nu sunt deloc modeşti atunci când vorbesc despre oraşul cel mai important al Italiei.

Nu avem cum să nu recunoaştem că Roma este un centru turistic foarte important, doar dacă ne gândim la obiectivele turistice faimoase precum Colosseumul sau Columna lui Traian şi tot ajungem la aceeaşi concluzie. Interesant este însă faptul că Roma a reuşit să-şi păstreze multe dintre tradiţii. De fapt, localitatea este unul dintre puţinele oraşe mari din Europa care au trecut prin cel de-al doilea război mondial fiind foarte puţin afectate la finalul lui, iar asta spune multe…

În city break-ul de la Roma veţi putea admira de la minuni arhitectonice, la muzee care mai de care mai mari care atrag an de an milioane de turişti dornici să cunoască secrete Romei, dar până să ajungem la obiectivele turistice, propun să povestim despre acele informaţii fără de care nu puteţi pleca la Roma.

În ce perioada a anului mergem la Roma?

Oraşul se situează pe partea central – vestică a Peninsulei Italice şi are o climă de tip mediteranean, cele mai frumoase perioade de vizitat Roma fiind de la începutul lunii aprilie şi până în iunie şi de la mijlocul lui septembrie până în octombrie. Cu alte cuvinte, oraşul este de vizitat primăvara şi toamna, ceea ce, zic eu, e foarte bine, pentru că în aceste perioade este mult mai uşor să-ţi iei concediu şi, în plus, nu sunt nici atât de multe alte oraşe cunoscute ca fiind turistice care să fie de vizitat în cele două anotimpuri de tranziţie.

În cazul în care vă plac zilele cu foarte mult soare şi cu temperaturi ridicate, atunci iulie şi august sunt lunile voastre de plecat la Roma, pentru că termometrele indică de multe ori peste 32 de grade Celsius în aceste două luni. Din această cauză, multe afaceri tind să-şi trimită angajaţii în concediu şi să închidă porţile în luna august, oraşul devenind astfel al turiştilor.

Cât costă cazarea

Cum toamna aceasta este spre final, nu mai aveţi cum să vă programaţi un city break chiar acum, aşa că am calculat cam cât ar costa trei nopţi de cazare la mijlocul lunii aprilie anul viitor, la o cameră dublă dintr-un hotel cât de cât central la care să primiţi şi micul dejun.

Potrivit booking.com, preţul nu se ridică la mai mult de 400 – 450 de euro pentru toate cele trei nopţi, dar cred că ştiţi deja faptul că agenţiile de la noi vă pot oferi un cost mult mai bun pentru buzunarul vostru. 🙂

Din Bucureşti către Roma

Dacă vă veţi face rezervare din timp,mai exact dacă vă veţi gândi încă de pe acum la biletele de avion, atunci veţi avea parte de un preţ ok pentru transport. Mai exact, nu mai mult de 60 de euro de persoană, preţul fiind valabil pentru un bilet cumpărat pentru luna aprilie a anului 2012. Zborul durează doar două ore şi un pic, este fără escală, deci la acest capitol avem numai veşti vesele să vă dăm.

Ok, aţi ajuns în Italia, numai că de la aeroportul Roma Fiumicino, care se află la 30 de kilometri de centrul oraşului, nu ştiţi cum să ajungeţi către hotel. Sfatul nostru este să încercaţi să luaţi shuttle-bus-ul Terravision, care vă lasă fix la staţia Termini din inima Romei. Serviciul este non stop, plecările fiind corelate doar cu orarul zborurilor şi un bilet costa 9 euro doar dus şi 15 euro dus – întor, călătoria durând aproximativ o oră şi un pic.

Dacă ideea de mers cu autobuzul nu vă surâde, atunci puteţi alege trenul. La fiecare jumătate de oră trenul Leonard Express, care duce spre gara Termini din Roma, se opreşte la aeroport. Drumul durează mult mai puţin, mai exact doar jumătate de oră, iar costul unui bilet este de 9.5 euro. Pe lângă acest tren de viteză, mai puteţi alege şi FMI – o conexiune feroviară ceva mai lentă – care vă lasă la gara Tiburtina, costă 5 euro şi timpul în care ajungeţi se ridică la 40 de minute.

Pentru cei care nici nu vor să audă de transportul în comun, taxiul este sfânt! Staţiile de taxiuri sunt amplasate chiar în faţa aeroportului şi o călătorie costă până în 50 de euro. Păcat însă că durează destul de mult călătoria, 40 de minute faci cu taxiul, dar tot atât durează călătoria şi cu trenul.

Relaxare totală

Relaxare totală

Transportul în Roma

Odată ajunşi în Roma e musai să vă achiziţionaţi Roma Pass, cartelă care asigură transportul gratuit pentru trei zile şi acces gratuit la două muzee sau alte obiective turistice. Cum un city break e o vacanţă scurtă, eu zic că Roma Pass o să vă fie de ajuns şi nu veţi mai avea nevoie de niciun alt bilet pentru transportul în comun. Să nu uit: după primele două călătorii, puteţi utiliza Roma Pass pentru a primi reduceri la atracţiile turistice pe care le vizitaţi. Eh, nu-i aşa că e mai mult decât convenabil?

Cartela se găseşte la punctele de informare turistică şi în staţiile de autobuz, tren sau la chioşcurile de ziare şi costă 23 de euro.

Cât despre mijloacele de transport în comun din Roma, aveţi la dispoziţie atât tramvaie, cât şi autobuze (sunt portocalii şi roşii) dar şi metroul. Pe lângă acestea, mai există şi autobuzele albastre care sunt speciale pentru cei care vor să viziteze împrejurimile Romei.

Atenţie mare, şoferii circulă cu viteză ridicată aşadar nu vă avântaţi cu mare încredere pe trecerile de pietoni înainte să vă uitaţi în stânga şi în dreapta.

Siguranţa turiştilor

Pe lângă atenţia sporită pe care trebuie să o acordaţi atunci când traversaţi străzile din Roma, principala grijă a tuturor turiştilor este teama pentru hoţii de buzunar, ca de altfel în orice oraş turistic.

Acum, nu vă imaginaţi că la orice pas veţi da de hoţi de buzunar, dar în locurile foarte aglomerate, mai ales în cele în care se strâng mulţi turişti ar fi bine să aveţi mare grijă la portofele, genţi şi buzunare.

Roma muzica stradala

Clasic e outdoor?

Hartă turistică

Deşi centrul oraşului este relativ mic, aici vin toţi turiştii. Ar fi şi culmea să se întâmple altfel, pentru că dacă alte zone periferice nu sunt la fel de uşor accesibile şi dacă nu ai ajuns în centrul oraşului în timpul vacanţei e ca şi cum nu ai fost acolo. Unde mai pui că aici poţi să admiri şi vechile ziduri ale oraşului care au rămas în picioare.

Centrul vechi al Romei este cea mai mică dintre cele 19 zone administrative ale oraşului. Înconjurând centrul sunt 35 sectoare urbane şi în limitele oraşului se află şase mari suburbii.

Cred că deja v-am ameţit un pic, aşadar mai bine vă las cu harta turistică a Romei pentru a vă face o idee despre cum este oraşul împărţit.

Informaţii utile:

  • Ţară: Italia
  • Regiune: Lazio
  • Fondare: 21 aprilie 753 î.Hr.
  • Primar: Gianni Alemanno
  • Suprafaţă: 1.285,3 km²
  • Altitudine: 20 m.d.m.
  • Fus orar: CET (UTC+1)
  • Cod poştal: de la 00121 la 00199
  • Prefix telefonic: 06

Puţină istorie

Despre întemeierea Romei circulă foarte multe legende. Cea mai cunoscută însă este cea a gemenilor Romulus şi Remus, potrivit căreia Romulus l-ar fi ucis pe Remus într-o ceartă despre locaţia viitorului oraş pe care Romulus avea să-l numească după numele său.

Oraşul a devenit capitala Regatului Roman, a Republicii Romane (din 509 î.Hr. – 27 î.Hr., guvernată de Senat), şi apoi a Imperiului Roman, iar toate aceste momente de succes au depins de dominaţia economică şi de cuceririle militare.

Acestea fiind spuse, eu promit că săptămâna aceasta vom afla tot ce trebuie să ştie un turist în Roma, dar tare mi-ar plăcea să mă ajutaţi şi voi cu informaţii utile. 🙂

Voi aţi fost la Roma? În ce perioadă a anului şi unde v-aţi cazat?

Vă sfătuim să citiţi despre Roma şi pe Travelgirls.ro, unde veţi afla despre mai multe locuri pe care e musai să le vedeţi odată ce aţi ajuns aici.

Surse foto: Moyan_Brenn/ Flickr.com, Moyan_Brenn/ Flickr.com şi Moyan_Brenn/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Vă sfătuim să citiţi despre Roma şi pe Travelgirls.ro, unde veţi afla despre mai multe locuri pe care e musai să le vedeţi odată ce aţi ajuns aici.

Comentarii 1
Adauga un comentariu