De mâncat şi băut în Roma

mancare Roma

Mâncare tradiţională la Roma

Pizzeriile. Ele sunt punctul forte atunci când vorbim despre mâncarea la Roma şi, trebuie să recunoaştem cu toţii, că nici nu este o surpriză, pentru că italienii sunt de la buni la foarte buni la pizza. Preţul unei porţii sănătoase variază, începând de la 6 euro la 8, 9. Nici să nu vă treacă prin gând să schimbaţi în lei preţurile, de altfel asta este valabil pentru orice lucru plătit în orice ţară, dacă ar fi să schimbăm de fiecare dată şi să vedem cum un euro este de fapt peste patru lei, atunci nici nu am mai pleca din ţară, apăi să mai şi cheltuim o sumă de bani mare peste graniţe.

Singurul sfat, din nou valabil pentru orice destinaţie nu musai Roma, este să încercaţi să evitaţi zonele centrale, unde se adună toţi turiştii şi apoi se aşează la masă. Restaurantele din zone precum Vaticanul sau Panthenul acestea sunt foarte scumpe, porţiile nu sunt tocmai regeşti, iar calitatea mâncării lasă de dorit. Faceţi o plimbare scurtă până într-o zonă ceva mai îndepărtată de centru şi veţi scăpa sigur de orice problemă.

Propun ca înainte să citiţi textul de mai jos, să treceţi, măcar pe diagonală şi prin textul despre ce şi unde mâncăm la Veneţia  şi cel în care povesteam despre mâncare şi băutură la Milano. Aşa o să vă fie mai uşor să “poziţionaţi” felurile de mâncare, pentru că multe dintre cele găsite la Milano şi la Veneţia le veţi găsi şi prin meniurile din Roma. 🙂

În general, felurile de mâncare de bază sunt pizza sau pastele, fructele de mare, specialităţile din peşte, iar ca desert îngheţata (care, apropo, este genială la Roma şi mai este şi foarte ieftină: undeva în jur de 2 euro) şi tiramisu. Şi tot legat de pizza, deh, ce să fac dacă se găseşte pe toate drumurile, zic să încercaţi pizza Navona: o găsiţi ori pe la 13, 14 euro în zonele centrale ori pe la 5, 6 euro pe la periferia Romei.

Ca şi preparate, dacă vă plac peştele şi fructele de mare, atunci încercaţi calamarii pane, salata de caracatiţă sau somonul la grătar. Toate sunt incredibile, iar preţurile sunt medii.

Dar vegetarienii…

Nu uităm de vegetarieni, pentru că şi ei vor fi fericiţi în restaurantele din Italia. Pe lângă faptul că există o muţime de paste şi de feluri de pizza care nu au niciun pic de carne, mai sunt şi legumele precum fasolea sau lintea sau brânzeturile care fac parte zilnic din meniul italienilor.

Nu trebuie să vă duceţi musai în restaurantele vegetariene, căci veţi găsi ceva pe placul vostru în orice local din Roma, doar să aveţi un pic de grijă la meniu şi să aveţi şi norocul să găsiţi un loc unde chelnerii vorbesc engleza, pentru că de cele mai multe ori un răspuns la o frază în engleză nu va fi altul decât un ridicat din umeri…

pizza roma

Pizza tradiţională

De ştiut la masă

Să nu vă speriaţi când veţi vedea că mulţi localnici preferă să ocupe mesele în restaurante decât să ia masa acasă. Italienii s-au obişnuit să ia masa în oraş, iar dacă veţi observa că localul în care vă aflaţi e plin de localnici e semn bun: înseamnă că aţi nimerit într-un loc unde mâncarea e bună, iar preţurile la fel.

Odată cu “responsabilitatea de a fi înconjurat de italieni” vin şi alte lucruri bine de ştiut. La noi unii s-au obişnuit (ciudat obicei, cei-i drept!) să taie pastele cu ajutorul cuţitului. Poate că e mai practic, dar dacă te vor vedea italienii că faci asta vei atrage o mulţime de priviri lungi.

Un alt lucru de ştiut este că, după fiecare masă, se savureză un espresso. Nu mă întrebaţi de ce, dar italienii nici nu acceptă alt tip de cafea decât espressoul tradiţional. Poate doar dimineaţa mai beau din când în când cappucciono, dar cafeaua tare, din espressor este sfântă şi încununează fiecare masă, desigur, în afară de cină când se lasă cu un pahar mare de vin.

Revenind însă la cafea, să nu vă speriaţi când veţi vedea “o lingură” de lichid. Chiar dacă, din punct de vedere cantitativ, este foarte puţină, cafeaua este foarte tare şi foarte gustoasă. Se spune că esenţele tari se ţin în sticluţe mici.

Ce bem la Roma

vin roma

Un pahar de vin se asortează la orice tip de paste

Cel al casei sau cel din din beciurile care ascund sticle mai vechi sau mai noi, după buget. Unul dintre locurile pe care trebuie să le încercaţi la Roma este Enoteca Ferrara, un local specializat pe vinuri care are o tradiţie de secole în spate. Unele dintre încăperile localului sunt dedicate licorii lui Bachus încă din secolul XV. Lista cu vinuri oferă nu mai puţin de 1.300 de posibilităţi, iar de vi se face şi foame puteţi gusta ceva pentru că localul este şi restaurant.

Aperol este o băutură ce se găseşte doar în Italia şi e făcută din plante. Se serveşte înainte de masă cu o felie de portocală.

Fără bacşiş?

Nu sunt multe localurile tradiţionale unde se acceptă bacşişul. De obicei acesta este trecut deja pe nota de plată, veţi vedea că aveţi listat pe plată şerveţelul de pe masă, iar această sumă în plus este considerat bacşişul. Evident, în unele locuri chelnerii se bucură, dar există şi restaurante unde în loc de mulţumiri veţi primi o privire răutăcioasă din partea chelnerilor şi banii înapoi.

Nume de localuri nu vă dau, pentru că veţi găsi la tot pasul, singurul lucru important e să nu fie în buricul târgului.

Voi în ce localuri aţi fost la Roma?

Surse foto: jonny.hunter/ Flickr.com, felixtriller/ Flickr.com şi Randy OHC/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Adauga un comentariu