Cum să te pregăteşti pentru un city break în Köln

Cum să te pregăteşti pentru un city break în Köln

Cum să te pregăteşti pentru un city break în Köln

Articolul este scris de Petruş, calatoruldigital.ro

Articolul de faţă nu este despre un city break propriu-zis în Köln, ci despre cum eu m-am pregătit pentru el, şi asta în prag de sărbători.

Aşa cum am menţionat mai sus, pregătirea a fost foarte din scurt, pentru că decizia de a-mi petrece revelionul în Köln a venit undeva la sfasitul lunii noiembrie, perioadă în care cele mai multe dintre unităţile de cazare au deja mare parte din camerelor rezervate pentru perioada revelionului.

Şi chiar am plecat cu premisa acesta în minte, fără a fi totuşi descurajat.

După ce mi-am pierdut cam o zi pe situri ca booking.com şi hotels.com, mi-am dat seamă că aş putea reduce bugetul pentru cazare, dacă aş alege un hostel sau o unitate B&B. Cum căutam cazare intr-o zonă anume, aproape de locul unde locuiau cei cu care urma să mă întâlnesc, am renunţat la cele două site-uri amintite mai sus îşi am încercat prin a căuta pe Google Maps numele străzii asociat cu cuvinte ca hotel sau hostel.

Ştiu, pare banal şi probabil unii dintre cititori se gândesc deja că ăsta e un post scris de dragul de a exersa. Ei bine, nu e chiar aşa.

După cum probabil ştiţi, pe hartă au fost afişate mai multe placemarks cu detaliile unităţilor de cazare ai căror administratori au crezut în puterea unui astfel de serviciu.

Cum nu deţin un card care să permită plăţi internaţionale pe internet (ca să pot căuta unităţile de cazare pe booking.com sau hotels.com şi să efectuez rezervarea cu plată online, de exemplu), am început să contactez via email cele mai apropiate unităţi de cazare de locul de interes, având grijă ca, cu cât mă îndepărtăm mai mult, să am acces la reţeaua de transport nu la mai mult de 10 minute de mers pe jos. Din fericire, Kölnul e unul dintre oraşele a cărui reţea de transport public e prezenţă în Google Maps.

Când am găsit unitatea de cazare cu locuri disponibile, am rugat pe oamenii ce mă aşteptau să plătească un avans pentru mine. Următorul pas a fost să aştept confirmarea rezervării, după care am trecut la cumpărarea biletului de avion dus-întors cu Germanwings, cursă directă Bucuresti Baneasa – Köln/Bonn. Şi aici am fost nevoit să apelez la o agenţie de turism.

Pentru a fi la curent cu zborurile (sosiri şi plecări) de pe aeroportul Baneasa puteţi consulta fie situl, fie puteţi folosi aplicaţia mobilă Romanian Airports. (Sit Aeroport Băneasa, Aplicaţia mobilă Romanian Airports)

Pentru sosirile şi plecările de pe aeroportul Köln/Bonn puteţi accesă situl aeroportului sau descărca aplicaţia pentru Android. (Sit Aeroport Köln/Bonn, Aplicaţia Köln/Bonn)

Mai jos găsiţi o hartă a aeroportului, cu toate terminalele marcate corespunzător:

Nu ştiu dacă odată cu mutarea pe aeroportul Otopeni cei de la Germanwings or să dea în folosită chioşcurile de check-in self-service, dar ştiu sigur că la orice plecare din aeroportul Köln/Bonn le puteţi folosi, împreună cu check-in-ul online sau de pe mobil atât timp cât se face cu o oră înainte de decolare.

Check-in-ul de pe mobil se poate face fie folosind aplicaţia de iPhone, iPad sau iPod Touch, fie accesând versiunea mobilă a sitului Germanwings.

De îndată ce toate aspectele legate de cazare şi transport aerian au fost lămurite, am trecut la partea de identificare a modalităţilor de transport de la aeroport la hotel.

Cum aeroportul Köln/Bonn e destul de departe de oraşul propriu-zis, am identificat ca mijloc de transport trenul (din terminalele aeroportului se poate ajunge foarte uşor în staţia ce deserveşte aeroportul).

Legat de biletul de tren, acesta poate fi achiziţionat împreună cu biletul de avion.

Pentru a şti când sunt curse şi unde se fac transferuri, bine-înţeles că după câteva sfaturi de la prietenii mei, am accesat situl Deutsche Bahn şi am instalat aplicaţia mobilă pentru Android pentru orice eventualitate. (Sit Deutsche Bahn, Aplicaţia mobilă Deutsche Bahn)

Planificatorul de curse integrat în sit permite călătorilor să-şi aleagă punctul de plecare şi cel de sosire şi intervalul orar de care sunt interesaţi, afişând cursele cu opriri în punctele date şi ora fiecărei opriri. În funcţie de zbor, e recomandat să vă orientaţi pe plecări la mai multe perioade de timp apropiate aterizării avionului. Nu am fost tentat să încerc, dar biletele de tren pot fi achiziţionate direct de pe sit sau din aplicaţia mobilă.

Cei ce nu se dau în vânt după căutarea zonelor hot-spot cu internet gratuit pot testa aplicaţia mobilă cu câteva ore înaintea decolării, astfel informaţiile rămân în cache-ul telefonului şi pot fi folosite şi offline. Nu cred că e careva nebun să folosească internetul în roaming.

Cea mai bună soluţie e să vă orientaţi către Gara Centrală (Köln Hauptbahnhof – Köln Hbf), iar de acolo să folosiţi liniile de transport de suprafaţă/subteran (U-Bahn sau autobuz).

Mai jos puteţi găsi o hartă a gării centrale, ce vă va ajuta să vă orientaţi la sosirea în acest punct de intetes.

La fel de bine vă puteţi planifica călătoriile cu transportul public anterior plecării voastre, accesând situl regiei ce administrează transportul în comun, VRS. Sau instalând aplicaţia de Android, ce poate fi folosită ca mai sus. (Sit web Verkehrsverbund Rhein-Sieg GmbH, Aplicaţia Android VRS Info)

În ambele cazuri, datele legate de orele sosirilor sunt destul de sigure, astfel vă puteţi gestiona mai bine timpul alocat vizitelor la obiective şi aşa mai departe.

Mai jos găsiţi harta liniilor de transport din Köln.

Harta liniilor de transport din Köln


Sursa: orangesmile.com

De asemenea, în funcţie de ce vă propuneţi să faceţi, puteţi accesa ghidul oraşului fie pe PC sau pe telefon ca aplicaţie. Pe telefon nu vă ajută foarte mult dacă nu ştiţi germană. Din acest moment, vă puteţi stabili punctele de interes şi modalitatea încare ajungeţi la ele.

Eu unul prefer să îmi fac o listă cu toate punctele de interes, adresa acestora (pentru orice eventualitate) şi mijloacele de transport cele mai apropiate de acestea.

Nu uitaţi să căutaţi city cardul ce vă oferă reduceri pentru accesul la o serie de obiective turistice.

Pentru deplasarea între obiective puteţi folosi şi taxiul atât timp cât buzunarul vă permite. Folosind aplicaţia myTaxi (acoperă şi Koln-ul), veţi fi puşi în legătură cu cea mai apropiată maşină liberă. De asemenea, puteţi contacta dispeceratul apelând 2882 sau 194 10. Tariful pe km este de 1.45 EUR per km şi 2.20 EUR pornirea. Mai multe detalii despre transport aici. (Aplicaţia mobilă myTaxi)

Acestea fiind spuse, nu îmi rămâne decât să vă întreb cum obişnuiţi voi să procedaţi, secţiunea de comentarii fiind mai mult decât primitoare cu astfel de sfaturi sau completări de rigoare.

Petruş, gtd20.ro

Sursă foto principală: eifelyeti110 / Flickr.com.

Adauga un comentariu