City break în Copenhaga, vacanţă scandinavă

O parte din orasul Copenhaga

O parte din orasul Copenhaga

Pentru săptămâna aceasta vom merge tot înspre nordul Europei şi vom poposi în Danemarca. În ţara scandinavă vom petrece timp de şase zile un city break printre locuitorii din Copenhaga, capitala Danemarcei. Cred că dacă v-aş da câteva date despre Copenhaga nu ar strica, măcar aşe pentru cultura voastră generală. Nu se ştie când o se aveţi nevoie! Deci, e musai să ştiţi că oraşul Copenhaga este cel mai populat spaţiu urban din Danemarca, acesta având o populaţie de aproximativ 1.199.224. Cu trecerea anilor Copenhaga a devenit încet dar sigur practic centrul regiunii Oresund, o zonă foarte improtantă în Danemarca. Copenhaga este, pe lângă o capitală a unui stat membru al Uniunii Europene, o zonă majoră din Danemarca în care s-au dezvoltat importante centre de cultură, business, mass-media şi ştiinţă. Capitala Danemarcei are cel mai mare aeroport din din zona scandinavă, ceea ce înseamnă că transporturile sunt într-o dezvoltare continuă aici. Este cunoscut faptul că oraşul Copenhaga are un nivel de trai foarte ridicat, acesta fiind şi una dintre capitalele europene unde ecologia se poate simţi ca la ea acasă. De exemplu, cam 36% din populaţia care locuieşte în Copenhaga merge la serviciu folosind bicicleta, maşinile fiind lăsate oarecum pe plan secund în această regiune a Danemarcei.

Când e cel mai bine să mergem în Copenhaga?

Destule momomentan despre oraş, haideţi să ne gândim cam care ar fi cea mai proprice perioadă a anului în care să mergem în capitala Danemarcei. Copenhaga se află în zona de climă oceanică, şi se invecinează cu un climat umed continental. Ca oraş este în calea sistemelor de joasă presiune Atlantic. De obicei la Copenhaga se înregistrează vreme instabilă şi modele de schimbare în toate cele patru anotimpuri. Precipitaţiile sunt moderate pe tot parcursul anului, un pic mai intense în lunile iunie-august. Zăpada apare în principal, de la sfârşitul lui decembrie până la începutul lunii martie, iar stratul de omăt rareori durează. Ploaia în ianuarie şi februarie este la fel de comună ca zapăda, iar temperaturile medii pentru aceste două luni de iarnă sunt aproape de punctul de îngheţ.

Temperaturi medii anuale în Copenhaga

Temperaturi medii anuale în Copenhaga

Iernile sunt destul de grele în Copenhaga, iar Primăvara este comparabilă cu acelaşi anotimp din Europa continentală, dar întârziată cu aproximativ o saptamana, din cauza apei reci din jurul ţării. Pe de altă parte, în toamna târziu Copenhaga este ceva mai uşor ca şi oraş datorită aceluiaşi factor, dar inversat. La sfârşitul lunii noiembrie şi decembrie, apa de ocean din jur este mai caldă. De la mijlocul lunii octombrie-februarie, unul sau două furtuni apar, acestea fiind destul de rare pe timp de vară. Cu o climă atât de dificilă este greu de spus cam care ar fi cel mai okei anotimp în care să vizitaţi Copenhaga. Depinde de gusturile voastre însă eu aş recomanda vara, adică lunile Iulie şi August, pentru că atunci sunt temperaturile mai mari. Nu e o problemă prea mare dacă mai apar şi ploi atunci, o umbrelă la voi sigur veţi avea.

Cu ce ajungem în Copenhaga?

Cea mai bună metodă pentru a ajunge în capitala Danemarcei este bineînţeles avionul. Preţurile nu sunt foarte mari pentru un bilet dus cu plecare de pe aeroportul din Otopeni şi cu ajungere pe terminalul Copenhagen International. Astfel, pentru un bilet în perioada de vară, adică cu placere hmm nu ştiu să zicem luna Iulie, tichetul de călătorie vă va costa în jur de 174 de euro. Partea poate mai dezamăgitoare este că veţi face o escală în Amsterdam, iar tot drumul până în Copenhaga îl veţi face cam în 6 ore. Suma de care v-am spus este cea mai mică pe care am putut-o găsi, şi face partea din oferta unei companii low-cost. E înţelept să vă gândiţi destul de bine la câţi bani sunteţi dispuţi să daţi pe transport. Ar fi păcat ca nici măcar să nu fi ajung la destinaţia voastră de city break şi deja să fi cheltuit o avere doar pe biletul de avion de exemplu. Evident că există şi bilete mai scumpe, dar în cele din urmă cred că voi urmăriţi doar să ajungeţi acolo şi nu să călătoriţi în luxurile luxului. Am dreptate?

În niciun caz nu v-aş sfătui să mergeţi cu maşina personală pentru că distanţa din România până în Copenhaga este destul de mare. Conform site-ului viamichelin.com din Bucureşti până în Copenhaga sunt cam 2082 de kilometrii iar pentru a parcurge această distanţă aveţi nevoie cam de 24 de ore de mers cu autovehiculul personal. Pe lângă orele extenuante de condus mai adăugăm şi suma de 219 euro plus taxe de drum pe care le vom cheltui ajungând în capitala Danemarcei. Sunteţi convinşi acum că e mai simplu şi mai ieftin cu avionul?

Atentie la cat bani dati pe cazare

Atentie la cat bani dati pe cazare

Cât ne costă cazarea?

Lecţia cu cazarea sper că aţi învăţat-o până acum. Cu cât staţi mai aproape de centrul oraşului cu atât cazarea la hotel va fi mai mare per noapte. În Copenhaga nu există zone urâte din punct de vedere al cartierelor. Clădirile sunt mai toate faine, aşa că sfatul meu ar fi să nu vă înfigeţi la vreun hotel din centrul oraşului ca după să regretaţi că veţi da sute de euro doar pe cazare. Ne-am interesat şi noi cam cât ar presupune trei nopţi de cazare în Copenhaga pentru perioada verii, adică prin luna Iulie. Am găsit cu ajutorul site-ului Booking.com la un hotel de trei stele cazarea pe trei nopţi în perioada de care vă spuneam ar costa cam 399 de euro, deci 400 de euro ce să mai.. Oricum oferta aceasta include mic dejun şi cină iar masa de prânz o puteţi servi undeva prin oraş, deh doar sunteţi în city break. Dacă vreţi să urcăm un pic standardele şi să găsim un hotel mai bun din punct de vedere calitativ trebuie să ştiţi că şi preţurile vor creşte. Adică pentru un hotel de patru stele veţi plăti, la aceleaşi condiţii, cam 462 de euro pentru cele trei nopţi.

Din nou vă spun că este până la urmă decizia voastră felul în care vă cheltuiţi banii, iar dacă pentru city break-ul din Copenhaga aveţi un buget ceva mai mare se merită să daţi şi mai mult pe hotel. Dacă totuşi aveţi totul grămuit e mai ok să fiţi anteţi cu cazarea şi transportul, până la urmă banii nu cresc în copaci. Oricum condiţiile de cazare nu sunt foarte mari între hotelurile de trei şi patru stele din Copenhaga, aşa că poate vă gândiţi de două ori înainte de alege un hotel. De fiecare dată vă aduc aminte că rezervarea unei camere de hotel în avans prin orice agenţie de la noi vă va aduce preţuri mult mai mici faţă de cele pe care le găsiţi afişate pe diverse alte site-uri.

Cum e cu transportul prin Copenhaga

Ca în orice capitală europeană ce se respectă, Copenhaga are o reţea de transport în comun de dezvolată. Dar înainte de asta aş vrea să vă spun o leacă despre transportul cu bicicleta care se realizează foarte frecvent în capitala Danemarcei. De fapt Copenhaga este recunoscut la nivel mondial ca unul dintre oraşele bike-friendly, adică un spaţiu urban foarte bun prieten cu biciclete. Zilnic circa 1.1 milioande de kilometrii sunt parcurşi cu bicicleta de către locuitorii din Copenhaga fie la serviciuri sau la şcoală. Bineînţeles că oraşul este dotat bine de tot cu piste pentru biciclişti care sunt intens folosite, acestea beneficiind chiar de semnalizare şi indicatoare proprii. Şi pentru a vă demonstra că în Copenhaga bicicletele aproape că sunt ”venerate” iar mersul pe ele a ajuns precum o religie, Uniunea Internaţională a Cicliştilor a ales Copenhaga drept ”Oraşul oficial al Bicicletei” între 2008 şi 2011.

Transportul in comun din Copenhaga

Transportul in comun din Copenhaga

Revenind la transportul public în comun, vă spuneam că aici Copenhaga stă foarte bine. Aici transportul în comun se realizează mai mult pe bază de tramvaie, autobuze şi metrou. Danezii au la dispoziţie S-train-ul care este un soi de tramvai acesta circulând pe o distanţă de 170 de kilometrii, distanţa pe care se întind şinele. Metroul din Copenhaga este destul de dezvoltat, autorităţile locale având deja demarate lucrări de extindere a acestui sistem de transport. Conform informaţiilor din partea acestora, trei noi linii vor apărea pe harta metroului din Copenhaga iar acestea vor fi gata până la finalul lui 2018. Apropo, dacă vă place să călătoriţi mai mult cu metrou aveţi aici harta metroului, mai mult ca sigur vă va fi de folos. Ca şi grad de extinere vă spun că în Copenhaga există cam 193 de staţii de tramvai, iar majoritatea dintre acestea au conexiune directă şi cu autobuze.

Biletele pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun din Copenhaga sunt valabile pentru orice fel de călătorie, fie că este vorba de cea cu autobuzul, tramvaiul şi metroul. Automatele de bilete sunt instalate la toate staţiile, iar biletele pot fi cumpărate, de asemenea, şi de la ghişeele de bilete situate la staţiile mari. Preţul biletului depinde de zona din care îl cumpăraţi, deoarece Copenhaga este împărţit într-un fel de sectoare de transport. Momentan un tichet de călătorie costă 12 DKK sau 1.61 euro pentru fiecare zonă. Există un număr de bilete care pot fi cumparate la diferite reduceri. De exemplu, un bilet de 10 călătorii klippekort sau o cartelă de transport valabilă 24 de ore costă 17.49 euro. Sfatul meu este să nu riscaţi şi să circulaţi fără bilet pentru că amenda ajunge pană la 100 de euro.

Cum e cu siguranţa turiştilor în Copenhaga?

Destul de siguri este răspunsul. Copenhaga este considerată de fapt una dintre cele mai sigure capitale din Europa, şi ştiţi că vă spuneam ceva mai sus că aici şi nivelul de trai este extrem de ridicat, deci este uşor de înţeles de ce aici nu se prea produc infracţiuni la adresa turiştilor. Cu toate acestea, nu strică niciodată să vă păziţi portoflele, doar paza bună trece primejdia rea.

Hartă turistică Conpenhaga

Am ajuns la capitolul hărţii turistice. Nu vreau să jignesc pe nimeni şi nici să subestimez turistul din voi, care sunt sigur că se descurcă de minune în situaţii dificile, dar, eh iată că există un dar. Întotdeauna este bine să ai la tine o hartă turustică ce îţi poate deschide căi de care tu probabil că nici nu ştiai că există. Tocmai de aceea, v-am pregătit cea mai utilă hartă turistică la care vă puteţi gândi voi. Aşa că pregătiţi imprimantele, încărcaţi tabletele şi downloadaţi această hartă turistică a oraşului Copenhaga pentru a nu avea probleme cu orientarea în capitala Danemarcei.

Info utile:

  • Ţară: Danemarca
  • Regiune: Scandinavia
  • Primar: Frank Jensen
  • Suprafaţă oraş: 88.25 km²
  • Densitate urbană: 6,214.7/km2
  • Populaţie (1 ianuarie 2011): 1,199,224 locuitori
  • Prima menţiune: secoul XI
  • Site oficial: www.kk.dk/english
  • Coordonate GPS: 55°40′34″N 12°34′06″E

Un pic din istoria oraşului

Fondator oraşului Copenhaga a fost în mod tradiţional construcţia episcopului Absalon a unui castel pe mica insulă Slotsholmen undeva prin 1167 locul în care se află acum Palatul Christiansborg. Descoperiri arheologice recente indică faptul că prin secolul al 11-lea, la Copenhaga avea deja o biserică, o piaţă, cel puţin două puţuri şi locuinţe mai mici, răspândite pe o arie destul de largă. Mulţi istorici cred că că oraşul datează chiar de pre vremea vichingilor fiind de fapt fondat de Sweyn Forkbeard I. De la mijlocul secolului al XII-lea a crescut în importanţă, după ce intră în posesia Absolonlui. Portul din Copenhaga a încurajat creşterea oraşului până când a devenit un important centru de comerţ. Cu toate acestea, nu a devenit capitala naţiunii, până la mijlocul secolului al XV-lea, arhiepiscopul Danemarcei încă având reşedinţa în Roskilde.

Cam atât pentru astăzi, mâine începem a doua etapă a aventurii noastre prin Copenhaga. Să vă echipaţi bine şi să nu duceţi lipsă de chef.

Voi aţi fost până acum în Copenhaga? Cum a fost la danezi acasă?

Surse foto: B a m s h a d/ Flickr.com, Milton CJ/ Flickr.com şi 2Tales/ Flickr.com

Resurse: visitcopenhagen.com şi tripadvisor.com

Adauga un comentariu