Cu de toate din Copenhaga, city break-ul scandinav [video]

Vedere a canalelor din Copenhaga

Vedere a canalelor din Copenhaga

Dacă e weekend ştiţi şi voi, la fel ca şi mine, că este rost de un mic preambul şi o porţie bună de recapitulare cu toate informaţiile importante din city break-ul pe care l-am parcurs săptămâna aceasta. Încheiem vacanţa noastră în capitala Danemarcei, pe care am început-o luni cu articolul detaliat şi stufos în informaţii despre city break-ul în Copenhaga. Am umblat peste tot în cel mai important oraş al Danemarcei şi nu am putut rata cele mai importante obiective turistice din Copenhaga. Vă spuneam marţi că în Copenhaga e important să ştiţi că există un bogat fond istoric pentru obiectivele turistice. Cea mai veche parte a oraşului Copenhaga este adesea menţionată ca “Middelalderbyen” sau oraşul medieval. Cartierul cel mai distinctiv din Copenhaga este dezvoltat în timpul domniei lui Frederick Frederiksstaden V fiind dominat de cupola Bisericii Marmură şi mai multe vile elegante din secolul XVII. Oraşul vechi Copenhaga include insula mică Slotsholmen cu Palatul Christiansborg şi Christianshavnul. În jurul centrului istoric al oraşului se află o serie de mici cartiere rezidenţiale: Vesterbro, Nørrebro, Østerbro, datând în principal din secolul al XIX-lea. Acestea au fost construite în afara meterezelor vechi ale oraşului atunci când Copenhaga a primit în cele din urmă a permisia de a se extinde dincolo de această barieră.

Miercuri am respectat tradiţia pe care o avem pe theCityBreak şi am lăsat orice alte activităţi deoarece am avut de văzut lucruri foarte importante. Dacă nu vă mai aduceţi aminte ce anume, o sa vă reîmprospătez eu memoria. La mijlocul săptămânii am văzut obiectivele turistice inedite din Copenaga, ştiţi voi, cele pe care nu toţi turiştii apucă să le vadă fiindcă sunt axaţi în general pe cele aflate prea tare în focus. Primul şi primul lucru pe care aţi apucat atunci să vedeţi a fost Turnul Rotund. Turnul acesta este unic în felul său. Au trecut mulţi ani de când astrologii profesionişi au mai folosit telescopul din Turnul Rotund, dar totuşi clădirea este folosită de astronomii amatori şi este vizitată frecvent. Construcţia a fost ridicată de Christian al IV-lea şi a fost un punct de reper şi chiar o mândrie pentru Danemarca la vremea sa.

Turnul din Copenhaga

Turnul din Copenhaga

Obiectivul a fost folosit pe post de observator astronomic şi este înconjurat de o platformă în aer liber de la care aveţi o vedere magnifică a parţii vechi din Copenhaga. Pentru a ajunge acolo trebuie să urcaţi scara în formă de spirală care are nici mai mult nici mai puţin de 268,5 metri lungime. V-am mai spus despre Complexul Carslberg, o mândrie actuală a capitalei Danemarcei. O vizită la acest obiectiv este similară cu un tur de fabrică a uneia dintre cele mai cunoscute beri din întreaga lume. Tot aici la fabrica de bere Carslberg veţi vedea o grădină cu sculpturi premiate, linii de asamblare foarte vechi dar şi un magazin de suveniruri numai bun de luat amintiri.

Vă mai aduc aminte de încă un obiectiv inedite pe care aţi apucat să îl vizitaţi, şi bag mâna în foc pentru faptul că aici vi s-a trezit un sentiment ceva mai copilăros. Am văzut împreună Muzeul Copiilor din Copenhaga şi am aflat că în diverse camere ale muzeului sunt prezentate jucării vechi sau seturi de creioane de colorat, bineînţeles folosite acum foarte mulţi ani. Să nu rataţi camera cu oglinzi a muzeului. Aceasta este dotată cu oglinzi speciale cu ajutorul căror corpurile voastre prind diverse forme hazlii. E drept că acest muzeu este mai de grabă indicat să fie vizitat alături de cel mic, dar nu trebuie să uităm vorba aceea care spune că există un copil în fiecare dintre noi la orice vârstă din viaţă. Apropo, pentru a intra în muzeu nu trebuie să plătiţi nicio taxă!

Ştiţi voi vorba aceea care spune că o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte? Pe acelaşi principiu vă invit şi pe voi să aruncaţi acum o privire la video-ul de mai jos care ne arată câteva cadre frumoase din Copenhaga.

[vimeo]http://vimeo.com/13826541[/vimeo]

Frumos nu? Revenind la mica noastră recapitulare, vă mai aduceţi aminte ce am făcut Joi? Dacă nu, haideţi să vă reîmprospătez o leacă memoria din nou. Atunci am aflat şi am învăţat despre cum se găteşte la danezi, ce se mănâncă şi cum e cu gastronomia la nordicii aceştia. Mai pe scurt joi am vorbit despre ce anume gustăm prin Copenhaga. Şi uite aşa am descoperit că cei din Copenhaga sunt poate cei mai mari fani ai sandwich-urilor din toată lumea. La danezi acasă carnea are musai şi alţi ”invitaţi” în farfurie, adică este însoţită de cartofi şi, uneori, de legume ca morcovii sau salata verde. Cele mai multe mese calde constau dintr-un singur fel, adică aperitivele mai multe sunt destul de rare, dar deserturi ca înghetata de fructe. Berea şi vinul sunt destul de comune şi sunt folosite ca şi băuturi în timpul meselor, dar la fel sunt şi băuturile răcoritoare, de obicei apa plata şi laptele sau cafeaua.

Smørrebrød, un sadwich ceva mai special

Smørrebrød, un sadwich ceva mai special servit in copenhaga

De asemenea, am luat la cunoştinţă că în Copenhaga există o alternativă la un quick snack. Aşa cum noi avem standurile de covrigi ei au standurile cu cârnăciori speciali. Cele mai simple standuri de cârnăciori sunt portabile şi au locaţii temporare, dar cele mai multe sunt permanent de găsit într-un anumit sector al Copenhagăi. Sunt foarte uşor de recunoscut pe stradă fiindcă sunt construite din metal cu fereastră deschisă si un contor unde se poate sta si mânca. Cât despre cârnăciorii aştia speciali, există o mare varietate cum ar fi cei roşii, celebri în Copenhaga şi denumiţi Pølser. Acest tip de hot dog, pentru că într-un fel asta sunt, vin lungi la circa 20 de centimetrii, subţiri şi roşii. În mod tradiţional se servesc pe o farfurie mica, împreună cu un pâine si o portie de ketchup, sau sos Remoulade danez, care este oarecum similar cu hot-dog-ul american. La aceşti cârnăciori se adaugă, la preferinţa fiecărui client murături, felii subţiri de ceapă sau ardei.

În ultima zi din city break-ul petrecut în Copenhaga am aflat cum să ne putem distra şi cam ce fac danezii pentru a evada din monotonia urbană. V-am rugat să nu uitaţi că în Copenhaga vineri totul ia o altă turnură. Cei de aici suferă ceva modificări de stare de spirit, astfel încât din oameni mai puţin sociabili devin brusc ”party animals”. Cluburile, barurile şi localurile de cartier sunt, în această ordine, refugiile locuitorilor din Copenhaga în weekend. După prima zi de petrecere, adică vinerea, urmează o scurtă perioadă de calm în care pe străzile oraşului este linişte şi pace. Despre fun times prin Copenhaga v-am povestit aşadar în articolul Cum ne distrăm prin Copenhaga. Am fost tot atunci şi la shopping şi am experimentat cumpărăturile în stil danez pe la centrele comerciale şi magazinele, care de obicei rămân deschise mult peste programul normal de funcţionare dacă există clienţi interesaţi. Chiar în mijlocul oraşului, veţi găsi pe strada Kongens Nytorv Magasin du Nord şi Illum pe Strøget. Despre festivaluri şi evenimentele care au loc anual în Copenhaga vă las pe voi singuri să descoperiţi pentru că e oarecum mai interactiv.

Aşa că acesta a fost city break-ul din Copenhaga, cu de toate pentru toţi, sper să vă fi plăcut şi vă rog un singur lucru. Ce ar fi să îmi spuneţi care a fost ziua voastră preferată din vacanţa în Danemarca?

Surse foto: irene./ Flickr.com, Ariaski/ Flickr.com şi topgold/ Flickr.com

Adauga un comentariu