Ce gustăm în Copenhaga, gătitul în Scandinavia

Chiftelute daneze cu paine prajita si castraveciori

Chiftelute daneze cu paine prajita si castraveciori

Săptămâna aceasta suntem în vizită prin Danemarca. Am început aventura aici aşa cum v-am obişnuit chiar de la începutul săptănânii când am vorbit cam ce presupune o bună pregătire pentru un city break în Copenhaga. Am învăţat atunci de la care sunt cele mai bune ponturi vizavi de preţuri pentru cazare şi rute convenabile până în inima Scandinaviei. Marţi, după ce ne-am dezmeticit după instalarea în hotel ne-am luat inima în dinţi şi am pornit agale prin capitala Danemarcei pentru a vedea cele mai importante obiective turistice din Copenhaga. A doua zi, adică Miercuri am continuat ”tradiţia” atracţiilor turistice dar de data aceasta am mers în plimbare pe obiectivele turistice inedite din Copenhagacele despre care nu ştiu toţi turiştii. Probabil că ştiţi cam ce urmează să facem astăzi pentru că v-am obişnuit din celelalte city break-uri pe care le-am dus la capăt. Dacă nu sunteţi familiari cu ce sarcină implică ziua de astăzi am să vă spun pe scurt: degustăm şi învăţăm despre mâncărurile şi tradiţiile culinare. Cum suntem în Copenhaga, este evident că vom aprofunda materia gastronomiei Scandinave.

Este important să ştiţi că gastronomia din această ţară este originară din partea ţăranilor danezi, a produselor locale ce au fost combinate cu tehnici de gătit dezvoltate şi îmbunătăţite undeva prin secolul al IX-lea. În Copenhaga sandwich-urile, cunoscute la nivel local sub numele de smørrebrød, care de cele mai multe ori sunt folosite pe post de masă de de prânz, pot fi considerate o specialitate la nivel naţional dar şi local. Când acestea sunt preparate la ele se adaugă o varietate de ingrediente. În Copenhaga mese calde constau, în mod tradiţional, în carne tocată sub diferite forme. De exemplu, frikadeller sau mai bine cunoscutele chifteluţe, de obicei fiind folosită carnea mai grasă şi mai bogată. De asemenea, la danezi se obişnuieşte să se mănânce destul de mult peşte. Printre preferatele lor vă amintesc de flæskesteg sau friptură de porc cu garnitură, kogt torsk sau cod fiert, cu sos de muştar şi pesmet. La capitolul băuturi alcoolice cei din Copenhaga, sunt recunoscuţi ca şi mari consumatori de bere. Carlsberg şi Tuborg sunt două dintre cele mai cunoscute beri la aceştia, dar surprinzător în ultimii ani a devenit destul de popular vinul din import. Asta a fost o povestioară mai pe scurt, doar ca să vă faceţi o idee cam cum stau danezii din Copenhaga prin bucătărie.

Sandwich din Copenhaga

Sandwich din Copenhaga

 O linguriţă de istorie gastronomică din Copenhaga

Deşi poate părea hilar pentru unii ditre voi pentru foarte mulţi ani cârnaţii, care nu era doar mai economici pentru cei din Copenhaga şi putea fi şi păstraţi pentru perioade lungi de timp, şi care împreună cu pâinea de secară, erau mâncarea de bază pentru cei din capitala Danemarcei. Până la sfârşitul secolului al-VIII-lea, au existat mai multe tipuri diferite de mezeluri, preparate din carne de porc sau vacă, crescute în Copenhaga, ”dezvoltate” în 1840 de către măcelarul francez Louis Francois Beauvais. Acesta deschisese o afacere în Copenhaga care s-a dovedit a avea mare succes printre cei de aici. În 1880, Oskar Davidsen a deschis un restaurant specializat în sandwich-uri cu o gamă destul de largă. Leverpostej sau pasta de ficat, a devenit disponibilă în magazinele alimentare undeva la sfârşitul secolului IX, dar a trecut ceva timp până când preţul acesteia a putut fi comparat cu cea a mezelurilor. Cam prin aceeaşi perioadă, pauza de prânz de o oră, cea care permitea oamenilor să se bucure de o masă caldă la prânz, a fost scurtată la 30 de minute. Astfel a fost încurajat aducerea sandwich-urilor la lucru. În 1920 şi 1930, roşii şi castraveţi au fost adăugate ca un topping pentru mezeluri, iar în 1940, Henry Stryhn Leverpostej a popularizat livrările de sandwich-uri în întreaga Copenhaga.

Mesele principale servite în Copenhaga

Cei din Copenhaga servesc de obicei trei mese regulate pe zi, constând de obicei într-un mic dejun rece, cu cafea, un prânz tot rece la locul de muncă şi o cină caldă acasă cu familia. E drept că se mai întâmplă ca la mijlocul amiezii unii să mai servească un sandwich rapid, obicei care se poartă şi seara târziu. Carnea, în special cea de porc, este de departe cel mai comun ingredient folosit la mesele calde de care vă spuneam. În general aceasta este servită seara, deşi cam grea, danezii nu se dau la o parte de la acest deliciu culinar ce implică multe multe grăsimi.

Carnea este de obicei însoţită de cartofi şi, uneori, de legume ca morcovii sau salata verde. Cele mai multe mese calde constau dintr-un singur fel, adică aperitivele mai multe sunt destul de rare, dar deserturi ca înghetata de fructe. Berea şi vinul sunt destul de comune şi sunt folosite ca şi băuturi în timpul meselor, dar la fel sunt şi băuturile răcoritoare, de obicei apa plata şi laptele sau cafeaua.

Multe familii din Copenhaga urmează vechile tradiţii, iar mamele şi taţii îi învaţă pe copii cum să gătească. Mesele în Copenhaga sunt o parte foarte importantă a vieţii de familie, care contribuie la sentimentul de unitate.

O varianta de mic dejun din Copenhaga

O varianta de mic dejun din Copenhaga

 Micul dejun la danezi

Micul dejun de bază la danezi din Copenhaga este alcătuit din cafea sau ceai şi pâine de secară, pâine albă cu rulouri de brânză sau gem. Cerealele, în special fulgii de porumb, fulgii de cereale şi fulgii de ovăz sunt de asemenea populare pentru copii, dar şi printre adolescenţi. Un fel de mâncare tipic pentru micul dejun din Copenhaga este ymerdrys. Acesta constă din Ymer acrit obţinut din produse lactate, care apoi este acoperit cu un amestec de pâine de secară şi zahăr brun ras. De obicei duminica, deoarece este o zi ceva mai specială pentru danezi, pentru micul dejun se fac o varietate de rulouri de pâine. Printre gurmanzii de la prima masă a zilei în Copenhaga este foarte popular wienerbrød, o pâine cunoscută produs de patiserie daneză în Copenhaga. Sucul de portocale poate fi, de asemenea, servit dimineaţa sau chiar un bitter cu Gammel Dansk, mai ales atunci când micul dejun este servit oaspeţilor cu ocazia unei sărbătoare ca zilele de naştere. Un alt element important pe farfuriile celor din Copenhaga la micul dejun este oul fiert şi mezeluri care sunt servite reci. Pentru danezi pâinea la micul dejun vine sub forma albă şi este cunoscută sub numele de franskbrød. Aceasta este un fel de bagheta. Apropo micul dejun la danezi este numit morgenmad.

Mania sandwich-urilor, prânzul perfect în Copenhaga

La prânz, numit în Copenhaga aftensmad, să nu vă aşteptaţi să puteţi servi mare lucru în Copenhaga pentru că aici litera de lege este sandwich-ul. Aici, masa de prânz este de obicei o masă rece compusă din câteva sandwich-uri preparate cu felii de carne rece, cârnaţi sau ou fiert tare. Leverpostej, o pastă de ficat preparată din ficat de porc si slănină, este, de asemenea, frecvent utilizat la sandwich-uri, chiar mai des decât acasă. Majoritatea danezilor din Copenhaga au parte de un prânz rapid la locul de muncă sau la şcoală, asta în cazul copiilor. Sandwich-urile sunt ambalate înainte de a pleca de acasă în cutiuţe speciale uşor de transportat.

Cina în familie şi importanţa ei în Copenhaga

La danezi cina este denumită aftensmad, şi constituie masa din zi la care toată lumea din familie poate fi prezentă. Cina constă de obicei doar dintr-un curs de principal, de multe ori un fel de mâncare de carne cu cartofi şi legume sau salată. Rareori sunt servite şi aperitive. Desertul de la cină, este foarte probabil să fie ingheţată sau un vas cu salată de fructe. Mese mult mai elaborate pentru cină sunt servite la ocazii ceva mai speciale sau atunci când sunt invitaţi oaspeţi. În general totul se prepară cât mai simplu şi mai ”în tipar”.

Unul dintre standurile cu carnaciori in Copenhaga

Unul dintre standurile cu carnaciori in Copenhaga

 Alternative rapide de a mânca în Copenhaga

O alternativă foarte bună de a mânca rapid în Copenhaga dacă sunteţi pe stradă, este fast-food-ul originar din Danemarca. Acesta este de fapt pølsevogn sau standul cu cârnăciori. La aceste standuri puteţi servi o mare varietate de cârnăciori, precum cei roşii, celebri în Copenhaga şi denumiţi Pølser. Acest tip de hot dog sunt lungi la circa 20 de centimetrii, subţiri şi roşii. În mod tradiţional se servesc pe o farfurie mica, împreună cu un pâine si o portie de ketchup, sau sos Remoulade danez, care este oarecum similar cu hot-dog-ul american. La aceşti cârnăciori se adaugă, la preferinţa fiecărui client murături, felii subţiri de ceapă sau ardei. Mai există un tip de cârnăcior special servit la standurile de prin Copenhaga şi anume, cârnăciorii Franks, preparat cu influenţă franceză. Acesta este un cârnăcior umplute într-o rolă specială cu un mic orificiu la final. Aşa cum probabil vă aşteptaţi şi acest preparat se serveşte cu ketchup şi muştar. Cele mai simple standuri de cârnăciori sunt portabile şi au locaţii temporare, dar cele mai multe sunt permanent de găsit într-un anumit sector al Copenhagăi. Sunt foarte uşor de recunoscut pe stradă fiindcă sunt construite din metal cu fereastră deschisă si un contor unde se poate sta si mânca. Aceste standuri au fost destul de populare, dar în ultimii ani numărul lor a tot început să scadă deoarece lanţurile de fast-food le-a tăiat serios din elan şi bineînţeles că le-a furat din clienţi.

Sper că v-am conturat o idee cât se poate de bună vizavi de ce gastronomie au danezii din Copenhaga şi sper să vă fi şi făcut poftă cu aceste mâncăruri. Facem pauză pentru astăzi dar vorbim mâine despre cum ne putem distra prin Copenhaga.

Ce preparat din Copenhaga vă atrage cel mai tare?

Surse foto: cyclonebill/ Flickr.com, aaron.bihari/ Flickr.com, adactio/ Flickr.com şi Comrade Foot/ Flickr.com

Adauga un comentariu