Milano sau cum să ai parte de un city break… stilat

Pe strazile din Milano

Cum e să fii turist în Italia?

City breal stilat” pentru că Milano este sinonim cu un oraş al extremelor, pe de o parte avem imensele centre de afaceri, bursa Italiei, pratic toate locurile unde cei mai mari oameni de afaceri din Italia şi nu numai se întâlnesc pentru a pune ţara la cale, iar de cealaltă parte avem clădirile istorice, construcţiile aparte, unele în stil neo-clasic şi altele de tipul zgârie-nori. De bine, de rău, italienii au reuşit să facă din toate aceste elemente un tot unitar, aşa că nu ne putem plânge cum că atunci când ajungem în Milano am ajuns într-un oraş de tip mozaic, unde toate se întrepătrund, dar nimic nu are un sens.

Nu ne grăbim să vă povestim despre modă şi despre oportunităţile de shopping, dar zău că nu mă pot abţine să vă spun măcar despre faptul că Milano face parte din oraşele în care se stabilesc toate tendinţele modei, iar Quadrilatero d’Oro este locul unde împătimiţii de shopping vor găsi cele mai mari case de modă şi colecţii ale celor mai cunoscuţi designeri din întreaga lume. E bine că toate obiectivele turistice mai importante sunt adunate în centrul oraşului, aşadar odată ce aţi “pornit la drum” în a le vizita e un pic mai greu să treceţi la shopping, dar şi inversul este perfect valabil! 🙂

Când e de plecat la Milano?

Iernile sunt reci şi umede şi verile sunt călduroase şi la fel de umede, aşadar confortul termic vara nu o să fie deloc un punct forte! De exemplu, în iulie se înregistrează până în 30 de grade Celsius, dar, din pricina umidităţii aerului, senzaţia de sufocare şi căldură este şi mai mare. Pe de altă parte însă, odată cu schimbarea temperaturilor şi la noi, este posibil să nu simţim prea rău aceste fenomene.

Ca şi o concluzie, dacă ar fi să alegeţi dintre toate cele patru anotimpuri şi reuşiţi să vă luaţi liber de la job în ce perioadă vreţi voi, toamna este cel mai ok, pentru că primăvara este destul de rece, iar toamna veţi avea parte şi de un city break mai liniştit, în sensul că localnicii se întorc din concedii, iar turiştii la fel, aşadar nu vă veţi lovi la orice pas de turişti, ci de localnici, iar asta o să transforme vizita în una autentică!

Cât costă cazarea?

Acesta va fi un capitol care nu o să vă aducă foarte multe zâmbete! 😀

E mai corect să vă spun de la bun început asta, pentru că, dacă nu ştiaţi deja, Milano este cunoscut ca un oraş unde preţul la cazare este mai piperat decât în alte localităţi din Europa. De exemplu, Booking.com spune că dacă ne planificăm acum un city break la final de octombrie, care durează de joi până duminică, o cameră dublă la un hotel de trei stele (aflat la 15 minute de mers pe jos de buricul târgului) ne face să scoatem din buzunar… peste 400 de euro. Suma este una mare, dar trebuie să luaţi în calcul în primul rând faptul că un city break iefitn se planifică din timp, iar finalul lui octombrie nu e tocmai o dată îndepărtată şi, la fel de important, agenţiile de la noi oferă promoţii şi preţuri mult mai bune decât un serviciu de rezervări online.

În plus, puteţi lua în calcul să vă cazaţi undeva lângă Milano şi să închiriaţi o maşină sau chiar să vă duceţi cu cea personală sau să alegeţi un hostel ori o familie care oferă cazare în propriile case sau, de ce nu, chiar campingul – va fi cu siguranţă o experienţă de neuitat!

Dacă preţurile diferă şi oportunităţile la fel, singurul lucru care nu se va schimba prea curând în Milano este faptul că pe parcursul săptămânilor modei nu veţi putea arunca un băţ în oraş, deci găsirea unei camere libere va fi cu adevărat imposibilă!

Ca să nu vă dau doar preţuri mari, vă mai spun că ok, să ai unde dormi costă destul de mult, dar, pe de altă parte, o cafea este în jur de 1 euro, o felie de pizza 3 euro şi o porţie de paste nu sare de 10 euro, aşa că cel puţin veţi putea face economie la alte activităţi dacă la cazare nu se poate!

Gara centrala din Milano

Staţia centrală

De la aeroport către Milano

Un drum fără escală din Bucureşti către Milano durează aproape 2 ore şi jumătate, iar un bilet de avion dus-întors, la dus fără escală iar la întors cu oprire la Roma, costă un pic peste 190 euro.

Milano are trei aeroporturi, dintre care unul internaţional – Milano – Malpensa (MXP) – unde cel mai sigur veţi ajunge şi voi, şi încă două deschise doar traficului european: Aeroportul Linate (LIN) şi Aeroportul Internaţional Orio al Serio (BGY) în Bergamo.

În Aeroportul Milano – Malpensa toate semnele duc către tot felul de autocare speciale care duc direct la Gara Centrală, iar de acolo este extrem de simplu de ajuns în centru pentru că aveţi metroul la un pas. Atenţie mare în gară pentru că este imensă şi dacă nu aveţi simţul orientării, atât de necesar în astfel de situaţii, vă veţi pierde uşor. Apropo de gară şi de trenuri, nu urcaţi în tren înainte să compostaţi biletul! Este considerat ca şi cum nu l-aţi folosit, deci riscaţi amendă usturătoare!

Transportul în oraş

Transportul în comun la Milano este foarte bine pus la punct! Tocmai datorită acestui lucru, propun să o luăm pe paşi simpli, vorba aceea “uşurel, ca să nu ameţim”. Pentru toate mijloacele de transport în comun se poate folosi acelaşi bilet. Sunt mai multe tipuri de “mini abonamente”, un bilet standard costă cam mult: 1.50 euro şi are o valabilitate de 90 de minute după ce acesta este validat. Pentru aşte tipuri de bilete sau abonamente vedeţi atm-mi.it.

Metrou

În oraş sunt trei linii de metrou (M1- cu roşu, M2 – verde şi M3 – galben)! La acestea se adaugă şi Milan Metro care merge cu peste 80km pe oră! Programul lor este de la
6:15 până la 00:14.

Tramvai & troleibuz

Nu ridicaţi din sprâncene când citiţi asta, dar tramvaiul pe care noi îl numim ironic “din 1900 toamna” poate fi regăsit pe străzile oraşului! Este vorba de un model classic, din 1920, care mai circulă şi astăzi fără niciun fel de problem! Are 19 linii, aşa că acoperă mare parte din oraş! Există şi troleibuze, de fapt sunt patru linii pe care se circulă de zor!

Autobuz

Autobuzele sunt toate portocalii şi din când în când se mai blochează în trafic, dar atunci când nu ai altă alegere merge să le încerci!

Taxi

Surprinzător pentru români, taxiurile nu sunt uşor de găsit, aşa că mai bine daţi un telefon pentru o comandă. Imediat ce comanda se confirmă aparaul taximetristului începe să taxeze (ciudat, nu?!) iar ca sfat vă mai spun că mulţi dintre operatorii care răspund la telefoane pentru comenzi nu vorbesc engleza, deci ar fi bine să aveţi pe cineva care ştie italiana pe lângă voi când faceţi comanda. Încă ceva: noaptea tariful va fi mai mare, costul creşte şi dacă aveţi bagaje şi în multe alte cazuri, întrebaţi dacă e cazul să vă pregătiţi mai mulţi bani pentru astfel de “evenimente”, de multe ori diferă de la companie la companie.

Numere de telefon ale firmelor de taxi: 02 8585, 02 6767, 02 5353.

Milano

În Milano parcă timpul nu trece atât de repede

Hartă pentru cei (dez)orientaţi

Eu recunosc din prima că dacă-mi daţi un oraş în care nu am mai fost sau o zonă pe care nu o cunosc foarte bine şi cu o hartă în mână şi tot nu ştiu sigur unde mă aflu. Pentru a nu vă pierde prin Milano şi pentru a avea siguranţa cel puţin că ştiţi ce să îi spuneţi operatorului de la compania de taxiuri (dacă totuşi v-aţi pierdut) e recomandat să aveţi o hartă a oraşului mereu cu voi.

Pentru a vă uşura căutarea am găsit noi o hartă turistică pentru Milano pentru download/print/save/mail sau ce altă metodă bună mai găsiţi voi, numai să aveţi harta non-stop cu voi! Şi tot pentru siguranţă e bine să aveţi la voi şi informaţii despre IAT sau Informazioni e Assistenza Turistica – unul dintre cele mai mari centre de informare turistică din Milano.

Siguranţa turiştilor

La prima vedere, Milano e un oraş liniştit! Este şi un oraş unde se adună mulţi turişti, iar zone aglomerate pot să aducă şi hoţi de buzunare. Fără portofele scumpe pe care scrie PradO cumpărate de la vânzătorii de pe marginea drumului şi un pic mai multă atenţie pe linia cu numărul 3 a metroului, unde se pare că se înregistrează un număr mai ridicat de hoţi de buzunare!

Atenţia mare să aveţi în zonele cu porumbei! Sunt unii vânzători care vă pun seminţe în buzunare, atrăgând astfel păsările! Cum scăpaţi de ele? Prin achiziţionarea de alte seminţe pe care să le “puneţi la băiate”! Ingenioasă capcană nu-i aşa?

Info utile:

  • Ţară: Italia
  • Regiune: Lombardia
  • Provincie: Milano (MI)
  • Suprafaţă: 182 km²
  • Populaţie: 1,308,311
  • Fus orar: CET (UTC+2)
  • Cod poştal: 20100
  • Prefix telefonic: 02
  • Patron: Sf. Ambroziu
  • Sărbătorit pe: 7 decembrie

Trecut şi prezent la Milano

Milano este situat în regiunea Lombardia, adică în partea de nord a Italiei şi este al doilea oraş ca mărime şi importanţă, după Roma.

Oraşul a fost fondat de celţi în jurul anului 400 î. Hr. fiind cucerit de către romani, care i-au dat numele de Mediolanum. După câteva secole de dominaţie romană Milano a fost declarat capitală de Apus, de către Împăratul Diocleţian, însă acesta îşi manifestă dorinţa de a trăi în capitala Imperiului Roman de răsărit, aşadar Maximinian preia oraşul care începe să înflorească prin ridicarea de monumente şi palate.

Gata cu trecutul, vă spunem despre prezent: daţi un click şi pe imperatortravel.ro să vedeţi cum a fost un week-end la Milano!

Mâine promitem să revenim cu puncte de interes turistic la Milano! Până atunci vă întrebăm care a fost prima impresie despre Milano dacă aţi fost deja acolo şi dacă nu aţi ajuns încă plănuiţi un city break în curând? Care este primul lucru pe care v-aţi propus să-l faceţi acolo?

Surse foto: Friar’s Balsam/ Flickr.com, Mike_fleming/ Flickr.com şi cbphto44/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com şi virtualtourist.com.

Adauga un comentariu