City break la Sevilia, oraşul ridicat de Hercule

Seara peste monumentele din Sevilia

Se lasă seara peste monumentele din Sevilia

Nu ridicaţi din sprâncene când citiţi titlul pentru că aşa spune legenda. Poveştile localnicilor sunt legate de Hercule care a ridicat oraşul. Ei mai spun că dacă Madridul este capitala Spaniei, atunci cu siguranţă că Sevilla este capitala lumii. Acum zâmbiţi, nu? 🙂 Oricum, localnicii au dreptatea lor, pentru că oraşul este plin de istorie, practic nu ai unde să te duci şi să nu te loveşti de monumente importante sau de locuri semnificative din punct de vedere istoric.

Sevilia este situată în partea de sud-vest a peninsulei Iberice şi este capitala Andaluziei precum şi a provinciei Sevilia. Foarte multe dintre atracţiile turistice impozante datează din perioada ocupaţiei maure. Un bun exemplu este Catedrala din Sevilia, lăcaş de cult care a fost ridicat iniţial cu scopul de a deveni o moschee, dar care a devenit cea mai mare catedrală gotică din lume. Despre puncte de interes pentru turişti vom vorbi însă mâine, aşadar “nu închideţi tab-ul din browser”.

Când e de preferat să ajungem în Sevilia

Din iunie şi până în septembrie ne bucurăm de soare pe cer şi lipsa stropilor de ploaie. Este acea perioadă în care nici măcar noaptea nu este frig, deci nu vom avea nevoie decât de haine subţiri, cu alte cuvinte bagajele noastre vor fi destul de mici în dimensiuni.

Cu toate acestea, băgaţi de seamă că pe timp de vară veţi…. cum să o spun să sune mai bine? Veţi muri de cald! Uneori orice temperatură de la noi va fi mult prea mică în comparaţie cu ce se înregistrează aici, aveţi grijă pentru că uneori termometrele au arătat şi peste 40 de grade Celsius.

De cealaltă extremă, iernile sunt destul de uşor de suportat, rar sunt sub 0 grade Celsius, însă iarna nu e tocmai de preferat pentru că zilele sunt foarte scurte şi se lasă imediat noaptea.

Cazare şi cât ne costă o cameră de hotel

Pentru o cameră dublă într-un hotel de trei stele veţi scoate din buzunar un pic peste 200 de euro. Preţul este valabil pentru final de septembrie şi pentru trei nopţi de cazare, iar în cost este şi micul dejun inclus. Hotelul la care ne-am uitat noi este situat undeva la 15 minute de mers pe jos de buricul oraşului. Am găsit oferta pe booking.com, dar sunt convinsă că dacă veţi cere o ofertă la o agenţie de la noi veţi ieşi mult mai ieftin, mai ales dacă vreţi să plecaţi prin septembrie.

Din România în Sevilia

Drumul va dura destul de mult, aveţi de ales între unul cu escală în Lisabona şi cel care are escală în Madrid. Cel mai scurt drum va dura peste 10 ore şi cel mai lung în jur de 26. Preţul? Hmm un alt capitol destul de “trist” pentru că un bilet dus-întors costă aproape 500 de euro.

Veţi ajunge în Aeroportul San Pablo, la 10 kilometri de Sevilia. De aici aveţi atât autobuze speciale, cât şi taxiuri şi mijloace de transport în comun de tipul microbuzelor care să vă lase în oraş. Aeroportul este foarte bine legat de Sevilia, deci nu trebuie să vă faceţi probleme cu privire la asta.

Transportul in comun

Transportul în comun

Cum ne deplasăm în Sevilia

Sevilia are de curând înfiinţată o linie de cale ferată de mare viteză. Se numeşte AVE şi face legătura dintre Madrid Puerta de Atocha în Sevilia în doar două ore, aşadar cu puţin noroc poate ajungeţi şi la Madrid, mai ales că trenul pleacă de 15 ore pe zi, deci e clar că veţi reuşi să-l prindeţi dacă vreţi.

Cum ne deplasăm însă prin oraş? Aş zice să vă plimbaţi pe jos, mai ales că Sevilia nu este un oraş în care să vă puteţi pierde uşor dacă aveţi simţul orientării în spaţiu. Mai mult chiar, în centrul oraşului este o zonă pietonală unde turiştii se pierd prin mulţimea de localnici.

Bicicletă

Dacă ajungeţi în Sevilia şi vremea ţine cu voi uitaţi de închirierea unei maşini, mai ales că la orele de vârf oraşul este destul de aglomerat. Alegeţi o bicicletă, centre de închiriere sunt la tot pasul şi aleile şi parcurile din oraş vor fi mult mai frumoase văzute pe două roţi.

Autobuze

O călătorie cu autobuzul costă sub un euro, iar distanţele mari pot fi parcurse uşor dacă alegeţi ruta de care aveţi nevoie.

Programul de funcţionare este între 6:00 şi 23:15, iar dacă veţi ajunge în preajma unui chioşc pe care scrie “Tabacos” atunci trebuie să ştiţi că de aici pot fi cumpărate tichete de călătorie pentru 10 sau 20 de călătorii (ieşiţi mai ieftin cu astfel de carduri decât dacă achiziţionaţi de fiecare dată un bilet simplu).

Cele mai importante puncte pentru reţeaua de autobuze din Sevilia sunt:

  • Plaza Nueva
  • Plaza de la Encarnación
  • La Barqueta
  • Prado de San Sebastian

Cu alte cuvinte, dacă vă pierdeţi prin oraş trebuie să ajungeţi la unul dintre punctele de mai sus şi veţi da de o rută care să vă ducă în punctul dorit.

Taxi

Chiar dacă e mai scump, e util, mai ales pe timpul nopţii. Trebuei să ştiţi că taxiurile sunt albe şi, ca şi la noi, atunci când becul de deasupra maşinii este verde înseamnă că maşina este liberă, iar atunci când e roşu altcineva este în maşină.

Preţul aproximativ, în interiorul oraşului, variază între 3 şi 6 euro. O cursă pentru aeroport costă în jur de 17 euros pe timpul zilei, 20 de euro pe perioada concediilor sau în zile de sărbătoare (da, aţi citit bine, preţul variază atunci când e sărbătoare naţională sau este vorba despre o zi liberă declarată legal).

Cât despre comenzi la firmele de taxiuri nu trebuie să vă faceţi griji pentru că veţi găsi maşini la tot pasul şi e ok să le faceţi un simplu semn căci se vor opri singuri şoferii.

Pe strazile din Sevilia veti da de curti pline de portocali

Pe străzile din Sevilia veţi da de curţi pline de portocali

Siguranţa turiştilor

E bine de ştiut că România nu are un consulat în Sevilia, dacă aveţi nevoie de asistenţă în acest sens va trebui să ajungeţi în Madrid. Pentru siguranţa voastră e bine să vă notaţi şi numărul de telefon al poliţiei pentru străini: 954 24 94 96.

Vestea bună este că Sevilia este un oraş linişit. Evident, ca în orice alt oraş turistic vom da de hoţi de buzunare, mai ales în zonele aglomerate, pline de turişti.

Hartă turistică

Aşa cum vă spuneam şi un pic mai sus nu e greu să învăţaţi străzile, dar mai bine aveţi cu voi şi o hartă turistică a oraşului Sevilia, pentru a vă simţi în siguranţă oriunde ajungeţi.

Cel mai important cartier pentru turişti este Santa Cruz, vă sfătuiesc să nu vă grăbiţi şi să vă plimbaţi pe străduţele de aici pentru că sentimentul este unic.

Info utile

  • Provincie: Sevilia
  • Primar: Alfredo Sánchez Monteseirín
  • Suprafaţă: 140 km²
  • Altitudine: 7 m.d.m.
  • Populaţie: 704,154 locuitori

Scurt istoric al oraşului

Dezvoltarea oraşului Sevilia a fost legată mereu de râul Guadalquivir. Oraşul a fost la început un port fluvial şi de asemenea un punct important de legătură, răscruce de drumuri între nord-estul şi vestul Peninsulei Iberice.

Sevilia a fost mereu o atracţie pentru oamenii de afaceri, dar în secolele XVII şi XVIII epidemiile au luat locul dezvoltării şi declinul oraşului a durat până în secolul XX.

Războiul Civil din Spania a fost o nouă perioadă grea pentru spanioli, mai ales că ţara a fost condusă timp de 35 de ani de dictatorul Fancisco Franco. După decesul acestuia însă, refiunea a înflorit, clădirile vechi au început să fie reabilitate, iar toate domeniile au început să crească, oferind din nou glorie Seviliei.

Gata pentru astăzi, vă aşteptăm mâine cu cele mai importante atracţii turistice din Sevilia. Până atunci ne spuneţi şi nouă dacă voi aţi vizitat oraşul până acum? 🙂

Surse foto: Tom Raftery/ Flickr.com, Julia Folsom/ Flickr.com şi Metro Centric/ Flickr.com.

Resurse: exploreseville.com şi virtualtourist.com.

Adauga un comentariu