City break la Cracovia, oraşul medieval

City Break la Cracovia

City Break la Cracovia

Vreau să încep să povestesc despre ce înseamnă un city break în Cracovia cu o legendă. Se spune că un dragon nu pleca dintr-o aşezare destul de mică şi că niciun cavaler din împrejurimi nu avea curajul să-l înfrunte. Într-o zi însă, Krakus a reuşit să-l răpună, aşadar numele oraşului a rămas Cracovia.

Oraşul este situat în Valea Vistulei şi este unul dintre cele mai vechi şi mai mari municipii din Polonia. Plin cu tot felul de galerii de artă care adăpostesc opere de artă inestimabile, cu cea mai mare piaţă medievală din Europa, trăsuri şi spectacole de stradă, Cracovia este unul dintre oraşele pe care trebuie să le vizitezi cât mai repede dacă vrei să ajungi într-o localitate modernă, dar care şi-a păstrat aerul medieval, atât de iubit de localnici şi turişti de asemenea.

Când e de preferat să ajungem în Cracovia?

Cât de curând! Turiştii încep să vină aici din mai şi până în septembrie. Evident, lunile preferate de cei mai mulţi sunt iulie şi august, din acest motiv v-am şi spus că ar fi bine să ajungeţi aici cât mai curând.

Dacă ne referim la temperaturi, atunci aş putea spune că e cam ca la noi, cu zile în care mercurul trece de 35 de grade în termometre, ierni destul de friguroase. Dacă stau mai bine să mă gândesc cred că şi perioada septembrie – octombrie este una bună pentru turism, pentru că în aceste luni au loc cele mai multe evenimente şi festivaluri tradiţionale.

Unde ne cazăm şi cât plătim

Potrivit Booking.com, pentru o cameră la un hotel de 3 stele, situat chiar în buricul târgului, scoatem din buzunar aproximativ 300 de euro. Vorbesc despre o cameră dublă cu mic dejun inclus. Trebuie însă să vă atrag atenţia că este vorba despre Booking.com, dar dacă veţi apela la o agenţie de la noi şi vă veţi face programarea din timp, atunci cu siguranţă că veţi primi un preţ cu mult mai bun decât cel de mai sus.

Transportul spre şi în Cracovia

Aeroportul Internaţional care deserveşte Cracovia este John Paul II. Se află la doar 11 kilometri de oraş şi de aici puteţi ajunge ori cu taxiul (sunt multe oprite chiar în faţa aeroportului) sau cu autobuzele speciale, traseul durează maxim 40 de minute, în funcţie de trafic. Dacă alegeţi taxiul nu ar trebui să scoateţi din buzunar mai mult de 70 PLN, deci o sumă de bani destul de mică dacă ne gândim la cât de mult am putea îndura într-un autobuz.

Cu bicicleta pe strazile Cracoviei

Cu bicicleta pe străzile Cracoviei

În ceea ce priveşte transportul în interiorul localităţii aş spune că mersul pe jos nu doar că “face piciorul frumos” dar că vă asigură şi o plimbare bună şi evitarea nervilor pe care o să-i aveţi dacă veţi prinde o oră de vârf cu aglomeraţia şi ambuteiajele specifice. Sfatul meu este să nu încercaţi să ajungeţi pe rutele centrale între orele 7:00 şi 9:00 sau 15:00 şi 17:00, căci veţi avea parte de un trafic rutier fix precum este în Bucureşti când se lucrează pe un bulevard central şi este drumul închis…

Într-o notă ceva mai veselă aveţi oricând la îndemână centrele de închiriat biciclete, veţi vedea destul de mulţi polonezi care au recurs la bicicletele pentru a se deplasa dintr-un punct al oraşului în altul, aşadar nu aveţi nimic de pierdut, ba din contră. Cracovia este unul dintre puţinele oraşe unde pistele pentru biciclete sunt amplasate peste tot, închiriatul unui vehicul pe două roţi nu ar trebui să vă scoată din buzunar mai mult de 30 PLN. Apropo, tot legat de biciclete şi închiriatul lor, aici sunt prezenţi cei de la BikeOne, iar pentru cei care nu ştiu încă de ce sunt atât de entuziasmată când spun asta vă povestesc că sunt printre singurii (poate chiar singura firmă care face asta) de unde odată ce ai plătit preţul pentru a închiria o bicicletă primeşti un cod pe care-l foloseşti pentru a ridica vehiculul şi poţi returna bicicleta la oricare dintre centrele de închiriat, nu musai de la cel de unde ai ridicat tu bicicleta. Cu alte cuvinte, scăpaţi de drumuri în plus.

Există, evident, şi autobuze. Dacă alegeţi acest mijloc de transport nu uitaţi să vă luaţi bilete! Controalele sunt destul de dese, amenzile sunt mari şi chiar nu merită să renunţaţi la un bilet la o atracţie turistică pentru că aveţi de plătit sancţiuni.

Biletele pot fi cumpărate de la orice magazin de ziare şi chiar nu sunt foarte scumpe, mai exact: o călătorie – 2,50 PLN, cartelă valabilă o oră – 3,10 PLN, pentru o zi – 10,40 PLN, de două zile – 18,80 PLN şi de trei zile – 25 PLN.

Siguranţa turiştilor

Ca peste tot prin marile oraşe, există riscul să rămâneţi fără portofel dacă nu aveţi grijă, mai ales în zonele foarte aglomerate sau cele cunoscute ca fiind unele preferate de turişti. Mare grijă şi în mijloacele de transport în comun, mai ales pe timp de noapte. Cu puţină grijă însă nu se va întâmpla nimic.

Hartă turistică Cracovia

Cracovia se află pe locul trei ca şi mărime în Polonia, aşadar nu este greu deloc să vă pierdeţi prin oraş. Ar fi bine să aveţi mereu o hartă turistică la dispoziţie, iar dacă nici aceasta nu vă ajută, atunci puteţi întreba pe oricine, pentru că de obicei toată lumea ştie engleză.

Info utile:

  • Ţară: Polonia
  • Voievodat : Polonia Mică
  • Atestare documentară: secolul IX
  • Subdiviziuni: 18 cartiere
  • Suprafaţă: 326,8 km²
  • Ora de vară (DST): CEST (UTC+2)
  • Coduri poştale: de la 30-001 la 31-999
  • Prefix telefonic: +4812
Istorie in imagini

Istorie în imagini

Scurt istoric

Nu se cuvine să plecăm în city break până nu ştim câte ceva din istoria oraşului pe care-l vom vizita.

Numele oraşului este Kraków şi este unul dintre cele mai vechi şi mari oraşe din Polonia. De asemenea, Cracovia este şi un oraş extrem de important privind viaţa artistică şi culturală a Poloniei. Este fosta reşedinţă a regilor polonezi, iar localnicii cred că localitatea este inima ţării, având o istorie de peste 1.000 de ani în spate.

Acestea fiind spuse, voi când aveţi de gând să plecaţi în Cracovia? Aţi fost până acum? Cu ce amintiri v-aţi întors în ţară?

Surse foto: Giorgio Tomassetti/ Flickr.com, troita/ Flickr.com şi pepsiline/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com şi krakow.pl.

 

 

Comentarii 1
Adauga un comentariu