Cele mai interesante staţii de metrou din lume

T-Centralen - Stockholm

Staţia de metrou T-Centralen din Stockholm

Ne plac vacanţele lungi sau scurte, ne oprim la atracţiile turistice de neratat, la cele care nu sunt în pliantele turistice, ne bucurăm de plimbări lungi în oraşele în care ajungem şi ne bucurăm şi de transportul în comun de acolo.

Puţini sunt cei care compară transportul în comun şi care apreciază schimbările aduse ori mijloacele de transport vechi, dar care încă mai funcţionează perfect ori de locurile care au devenit practic parte din istoria oraşului în care au ajuns.

Am descoperit câteva staţii de metrou unde nu doar că ar trebui să vă opriţi pentru câteva minute, ci ar trebui să le aveţi în vizor încă din momentul în care vă faceţi lista cu locuri de vizitat, întrucât sunt adevărat puncte de interes.

  1. Staţia Pecherskaya – Kiev

    Staţia Pecherskaya este parcă un spaţiu unde se îmbină scene din Războiul Rece cu multe candelabre moderne şi arcade imense. Imaginea nu este nici de departe ceva care a ieşit la o îmbinare între stiluri, pentru că arhitecţii ruşi şi-au creat metrourile în aşa fel încât să coboare până la 100 de metri adâncime, pentru a servi drept adăposturi împotriva bombardamentelor, în timpul Războiului Rece.

  2. Staţia T-Centralen – Stockholm

    Artiştii Vera Nilsson şi Siri Derkert au fost primii din Suedia care au sugerat ca arta să fie integrată în noul sistem de metrouri. Arhitectural fiecare staţie este o operă de artă, însă spaţiul gol, albastru, al secţiunii Liniei Albastre din T-Centralen, creat în anii ’70, este o capodoperă subterană.

  3. Staţia Arts-et-Métiers – Paris

    Staţia este opera autorului de benzi desenate belgian François Schuiten. Călătorii se văd într-un submarin inspirat din Jules Verne, cu hublouri şi came uriaşe. Muzeul de deasupra staţiei Arte şi Meserii este plin de invenţii ale secolelor XVIII-XIX, inclusiv originalul pendul al lui Foucault, folosit pentru a demonstra mişcarea de rotaţie a Pământului.

Citiţi mai multe despre staţiile de metrou din lume pe care trebuie să le vizitaţi pe curierulnational.ro.

Surse foto: travelro.files.wordpress.com, panoramio.com wikipedia.org şi wikimedia.org.

Adauga un comentariu