Bucatele și băuturile tradiționale din Bologna

Tortellini

Tortellini

Orice turist care a ajuns în Bologna știe că aici “si mangia bene”, adică se mănâncă bine, indiferent care sunt preferințele tale culinare și indiferent dacă ești sau nu vegetarian.

Să vă explic mai pe îndelete: multe dintre preparatele tradiționale pe care le găsim acum în toate orașele Italiei sunt unele care provin din regiunea Bolognei. De exemplu, pastele precum tortellini, umplute cu parmezan sau carne ori mortadella sunt servite în supă și e oarecum imposibil să ajungeți în Bologna și să nu le gustați măcar o odată. La acestea, se adaugă și tagliatelle sau lasagna, dacă primele sunt servite cu un sos de carne, lasagna o să o găsiți… cu mult spanac, pentru că așa se servește “în mod tradițional”.

Bucătăria este o parte atât de importantă în istoria orașului, că există și legende legate de cum au apărut unele specialități. De exemplu, legate de tortellini există două povești. Se spune că în timpul unei călătorii, Lucrezia Borgia s-a oprit la un han din orășel, iar captivat de frumusețea femeii, patronul hanului unde acestea stătea peste noapte s-a uitat pe gaura cheii, însă nu a reușit să-i vadă decât buricul. Asta l-ar fi inspirat să creeze tortellini. O altă legendă povestește că de fapt protagonista poveștii de mai sus ar fi zeița Venus.

tagliatelle

Tagliatelle

Carnea nu lipsește din nicio bucătărie din Bologna, mai ales carnea de porc. De aici și faptul că sosul bolognez este unul “care-și are rădăcinile” în Bologna. Atenție însă, bine de știut este faptul că nu veți găsi în absolut niciun meniu denumirea de “sos bolognez”, ci “ragu” , care este același sos din carne tocată și sos de roșii pe care-l știți din restaurantele cu specific italian.

Apropo de carne, ea nu se găsește doar în sosuri ci în tot felul de alte preparate, de exemplu, cotoletta alla bolongnese este un cotlet cu brânză și prosciutto sau stracotto di manzo, care e un fel de tocăniță de vită.

Nu uit să vă spun câte ceva despre brânzeturile de aici, cei mai mulți turiști spun că squaccherone, o brânză foarte moale, așadar dacă sunteți “fani” și vă place să gustați tot felul de specialități de acest tip, atunci nu trebuie să le ratați în Bologna.

Dacă la prânz și la cină mulți italieni aleg pastele ca fiind fel principal, micul dejun este format dintr-o cafea foarte tare și câteva cornuri simple. Puteți alege să luați prima masă a zilei în cafenelele mici din centrul orașului, iar dacă vă este teamă să nu lăsați o căruță de bani pe nota de plată, atunci puteți întreba un student care este o cafenea ce o recomandă, pentru că veți fi îndrumați cu siguranță către un local care nu vă lasă buzunarele goale.

Vinul Lambrusco

Vinul Lambrusco

Ce comandăm la desert

Gelateriile sunt la mare căutare în întreaga Italie, iar Bologna nu face excepție, așadar înghețata este foarte bună și nu trebuie ratată. Dacă vreți să vă răsfățați, atunci încercați La Sorbetteria Castiglione, deși prețurile sunt în jur de 5 – 10 euro, nu veți regreta niciun cent plătit pentru desert.

Apoi, dacă vreți ceva mai “consistent”, atunci încercați pain d’espagne, un desert cu cu fistic, ciocolată și struguri.

În cazul în care sunteți în Bologna pe timp de iarnă, dar nu numai, există o prăjitură ce nu trebuie ratată. Mă refer la pan speziale, cu fructe uscate și orez.

Dar ce bem?

Vin! Clar! Regiunea este recunoscută după mai multe feluri de vin. De exemplu, unul dintre cele mai cunoscute este Lambrusco, un vin roșu spumant, foarte aromat care a cucerit nu doare regiunea, ci întreaga lume.

La acesta se adaugă și Albana, Pignoletto, Sauvignon, Pinot Bianco sau Riesling (vinuri albe) sau Barbera, Merlot ori Cabernet Sauvignon (vinuri roșii).

Toate aveste vinuri își au originile în viile Pignoletto dei Colli Bolognesi, Lambrusco diModena sau Sangiovese di Romagna.

Voi cu ce v-ați delectat papilele gustative în Bologna?

Surse foto: jeffreyw/ Flickr.com, avlxyz/ Flickr.com și angermann/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com și lonelyplanet.com.

Adauga un comentariu