Bucatele şi băuturile tradiţionale din Torino

Ce mancam in torino

Ce mâncăm în Torino

Torino este un oraş plin de tot felul de restaurante şi localuri, aşa că nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la lipsa locurilor unde să vă opriţi să gustaţi din bucatele tradiţionale ale italienilor. În plus, atunci când spunem Italia ne gândim imediat la paste sau la pizza, aşadar e imposibil să nu găsiţi ceva pe gustul vostru în meniuri.

Bine de ştiut: rezervare obligatorie şi program

Încep să vă povestesc despre mâncare imediat, dar trebuie să vă spun că dacă vreţi să luaţi cina la un restaurant trebuie musai să vă faceţi rezervare. Asta pentru a nu rămâne cu stomacul gol şi în afara localului. Italienii s-au obişnuit să dea un telefon pentru a fi siguri că găsesc o masă liberă, mai ales la final de săptămână când toate localurile sunt pline, iar de nu faceţi asta e posibil să regretaţi.

Ar mai trebui să ştiţi că restaurantele din Torino au un program pe care cele mai multe îl respectă. De obicei, prânzul este servit între orele 12:30 şi 15:00, iar cina după ora 19:30, dar fără să depăşească ora 23:00. Aşadar, dacă vreţi să mâncaţi la miezul nopţii este posibil să ajungeţi să cumpăraţi ceva de la un fast food, căci mai toate restaurantele au închis.

Încă ceva: multe dintre localuri au o zi… liberă pentru angajaţi. Aşa se face că în timpul săptămânii, mai ales lunea sau marţea unele localuri au lacăt pus pe uşă

Ce mânănci la Torino

În Torino mâncarea e bună, nu vei descoperi un bob de mazăre în farfurie şi italienii tind să petreacă destul de mult timp la masă. Mesele tradiţionale includ bagna càoda, adică nişte legume servite cu anşoa şi usturoi. Asta înainte de paste, apropo de paste în Torino cele mai comandate sunt agnolotti şi cappelletti.

De asemenea, restaurantele sunt faimoase pentru grissini sau, aşa cum le ştim noi, grisine, şi tench, adică peşte marinat în vin alb.

Aperitive sau antipasto

Aperitive sau antipasto

Tot aici vom descoperi şi antipasto, o varietate de aperitive, care se servesc nu numai în restaurante, ci şi în multe baruri. Să nu te surprindă dacă vei comanda un vin şi vei vedea că pe masă chelnerul a lăsat şi aceste aperitive, pentru care apropo vei fi automat taxat. Dacă vrei să fii sigur că nu vei avea masa plină de aperitive şi tu vrei să bei doar un pahar de vin, mai bine anunţi chelnerul de la început care-ţi sunt intenţiile.

Evident, nu am cum să uit de pizza şi fructe de mare. Ok, ştiu! Acum găsim pizza pe toate drumurile, dar una cu blat mai subţire şi cu ingrediente amestecate la cantitatea perfectă precum se face în Italia nu veţi mai găsi în alte ţări.

Ca şi desert, musai încercaţi ciocolata şi îngheţata, poate chiar cea cu ciocolată. Torino este recunoscut după ciocolata sa tradiţională numită Gianduiotto. Ba chiar în oraş se organizează festivaluri destinate ciocolatei. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi un localnic şi o să vă spună mai multe. Pe lângă ciocolată e de încercat şi zabaglione, un fel de cremă din gălbenuşuri de ou, zahăr şi vin Marsala.

Ce bem

Depinde de momentul zilei. Nicio dimineaţă nu începe fără un espresso sau un cappuccino şi un croissant, pe care italienii îl numesc cornetto, iar pentru cei care nu se pot decide niciodată care e mai bună: cafeaua sau ciocolata caldă, în Torino îşi pot comanda un bicerin, un amestec între cele două.

Asa incepe o zi in Italia

Aşa începe o zi în Italia

Când se lasă seara de timpul pentru un pahar de vin sau un cocktail. V-aş recomanda Americano, un amestesc dintre vermutul alb şi roşu într-un pahar plin cu cuburi de gheaţă. Totul e completat cu sifon sau apă minerala, iar paharul vi se serveşte ornat cu o coajă de portocală. Se spune că acest cocktail a fost făcut pentru prima dată prin anii 1860 de către Gaspare Campari în propriul său bar şi la început a fost denumit Milano-Torino, dar cum turiştii americani preferau acest amestec s-a redenumit în timp în Americano.

Unde ne oprim

Aşa cum vă spuneam de la bun început, Torino este un oraş cu muuulte restaurante. Dacă vreţi unul cu stele Michelin, atunci încercaţi Ristorante Combal Zero, dar vă anunţ de la bun început că preţurile sunt… “ridicate ca stelele”.

Pentru cei care nu vor să lase drept plată preţul unui întreg city break, v-aş recomanda pizzeriile sau tratoriile din oraş, care sunt bune şi deloc scumpe, bine, asta dacă le alegeţi pe cele mai departe de centrul turistic sau locurile unde sunt mari puncte de interes pentru vizitatori, pentru că acestea sunt de obicei locuri unde preţurile sunt foarte mari, în comparaţie cu serviciile şi produsele.

Voi aţi fost în Italia? Dar în Torino? Ce aţi mâncat pe acolo?

Surse foto: Rubber Slippers In Italy/ Flickr.com, Happy Krissy/ Flickr.com şi Mr. T in DC/ Flickr.com.

Resurse: italytravelnotes.com şi turin.world-guides.com.

Adauga un comentariu
Torino
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica