Bucatele şi băuturile tradiţionale din Kiev

Supa borscht

Supa borscht

Dacă în trecut puţine erau restaurantele tradiţionale, acum în Kiev nu trebuie să cauţi mult pentru a găsi un local cu preţuri ok şi bucate recunoscute ca fiind unele cu reţete vechi. Atenţie! Apropo de preţuri: încercaţi să vă feriţi de restaurantele din centrul oraşului pentru că aici se adună de obicei turiştii şi, aşa cum era de aşteptat, patronii au ridicat preţurile şi au scăzut calitatea. Încercaţi să găsiţi localuri ceva mai ferite, chiar dacă nu arată luxos, cel puţin veţi mânca bine.

Preparatele nu sunt chiar unele demne de a intra într-un top cu cele mai gustoase specialităţi din toată lumea, dar e destul de interesant să le descoperiţi. Încă ceva: atunci când veţi citi prin meniu despre puiul Kiev (piept de pui umplut cu pătrunjel şi prăjit în unt) să nu vă comandaţi cu încredere, căci el numai din Kiev nu este – e o reteţă franţuzească – iar acest fel de mâncare nu ar trebui să-l vedeţi în meniul dacă aţi ajuns la un restaurant cu bucate tradiţionale.

Ce găsim în bucătăria tradiţională

O portie de salo

Salo

Tot felul de lucruri, cele mai multe pline de carne, aşadar vegetarienii vor trebui să depună ceva efort dacă vor să reziste câteva zile în Kiev.

  • Salo: carne de porc sărată şi afumată, aromată cu mult usturoi
  • Borscht: supă din carne, fasole şi sfeclă roşie
  • Solyanka: supă de legume
  • Okroshka: supă rece din castraveţi, ceapă, ridiche, ouă, şuncă şi lapte
  • Golubtsi: un fel de sarmale cu orez, morcov şi carne
  • Varenyky: găluşte cu carne
  • Pampushky: foi de plăcintă cu usturoi şi unt topit deasupra

Acum că am aflat despre ce putem descoperi în meniurile restaurantelor vă întreb: câte reţete pentru prepararea pâinii pot exista într-o singură ţară? În Ucraina sunt vreo 80 de reţete. Doar nu degeaba pâinea este nelipsită de la orice masă, iar produsele de patiserie sunt la mare căutare. Ba chiar localnicii au şi tot felul de tradiţii unele mai ciudate decât altele legate de pâine. La Crăciun oamenii îşi dăruiesc între ei un fel de pâine numit Kolach, la nuntă mirii primesc Korovai, un alt tip de pâine.

Ce avem de băut?

Kvass

Kvass

În materie de cafea, veţi vedea că mai toţi localnicii beau cappucino şi nu cafea, cât despre alte băuturi fără alcool Kvass este o licoare din pâine de secară şi o puteţi găsi atât în localuri, cât şi la tarabele din pieţele Kievului. Vara, localnicii beau Uzvar – compot de fructe uscate.

În ceea ce priveşte alcoolul, horika este preferata tuturor! Nu este nimic altceva decât vodcă, dar există şi tot felul de vinuri făcute în zonă, vinuri despre care nu poţi spune însă că sunt extraordinare.

Berea locală este în schimb destul de bună, cele mai cunoscute mărci sunt Lvivske şi Obolon CJSC.

Atât pentru astăzi, voi ce aţi mâncat sau băut prin Kiev?

Surse foto: Muffet/ Flickr.com, igor.yemelianov/Flickr.com şi Rusty Clark/ Flickr.com.

Resurse: kievoutthere.com şi go2kiev.com.

Adauga un comentariu

Kiev
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica