Interviu theCityBreak: Apropo, şi urbanii pleacă în city break-uri

 width=

Matei Garici

Am stat şi ne-am tot gândit pe cine cunoaştem din online şi cine iubeşte vacanţele. Vacanţele scurte, să fie clar! Vrem oameni serioşi, care sunt muncitori şi care savurează city break-urile la maxim. Pentru că pe Facebook am tot văzut fotografii care mai de care mai frumoase şi pentru că am început la un moment dat să visez în faţa monitorului că sunt şi eu pe plajă cu un cocktail colorat în mână, am zis că primul care ar trebui să răspundă la câteva întrebări legate de city break-uri este Matei Garici.

Îl ştiţi pe Matei? Se plimbă urban şi cu multe apropo-uri şi nu ratează nicio şansă de a se bucura de un city break. Ultimul a fost în Grecia şi pentru că încă nu am apucat să povestim despre Corfu, ne-am gândit să-l rugăm pe el să ne spună câte ceva.

theCityBreak: Care a fost cel mai frumos oraş vizitat până acum? De ce?

Salonik-ul, pentru că mi se pare cel mai primitor oraş şi pentru că este plin la tot pasul de terase şi pub-uri superbe şi pline de tineri, pentru că are o esplanadă superbă (Nikis), pentru viaţa de noapte, pentru străzile pline cu magazine, pentru tavernele şi ghirosurile de la colţul străzilor.

theCityBreak: Ai trecut prin situaţii amuzante în vacanţe? Ne poţi da câteva exemple?

In Porto, prima dată când am văzut oceanul, am fost atât de concetrat să fac câteva fotografii cu valurile imense, încât primul val mai mare mi-a inundat încălţările şi astfel până la hotel am mers în nişte mini-acvarii.

theCityBreak: Te-ai întâlnit cu oameni care nu ştiau engleza? Unde, când? Cum ai comunicat cu ei?

Mda. În Italia în special. Cum să comunicăm, prin semne şi un mix disperat de limbi, am reuşit ceva (fie să mă enervez şi mai rău, fie să rezolv problema).

theCityBreak: Ce sfat i-ai da unei persoane care pleacă pentru prima dată în vacanţă peste graniţele României?

Pentru că vorbim fix despre români, regula no.1 este să se comporte cât mai civilizat/discret posibil şi să se bucure de fiecare minut de NORMALITATE.

O plajă din Corfu

theCityBreak: A câta oară vizitezi Grecia, dar Corfu? De ce te întorci?

Anul acesta este a 7-a oară când revin în Grecia. Motivele sunt simple:

  • Multe plaje superbe şi lipsite de difuzoare în care nu urla radio tataia,
  • Serviciile care sunt exact cum trebuie să fie într-o vacanţă, adică nici prea scorţoase ca la un resort de 5 stele, dar nici praf aşa cum le ştim de pe litoralul românesc,
  • Preţuri şi condiţii pentru toate buzunarele fără să rămâi cu senzaţia că ai fost jecmănit
  • Bucătăria greceasă
  • Clima
  • Drumurile
  • Salonic-ul
  • Promisiunea pe care mi-am făcut-o prima dată când am fost acolo: niciun an fără Grecia!

theCityBreak: Top trei lucruri care îţi plac în Corfu, top trei lucruri care nu ţi-au plăcut poţi să ne spui?

Ce mi-a plăcut:

  1. Plajele din nord
  2. Verdeaţa care coboară până în mare
  3. Clima din partea de nord (ziua este o temperatură perfectă pentru plajă, iar seara dealurile aduc temperatura în jurul valorii de 20 grade)

Mai puţin plăcut:

  1. Apa este ceva mai rece în comparaţie cu plajele de pe continent
  2. Drumurile către plaje prin micile sătucuri care uneori sunt foarte înguste şi lipsite de vizibilitate, deci greu de parcurs cu o maşină. Problema se poate rezolva cu un scuter sau ATV
  3. Arhitectura haotică din unele zone, chiar şi la marginea oraşului Kerkira sunt zone care seamănă cu haosul din zona Afumaţi – Voluntari.

theCityBreak: Care e primul cuvânt care îţi vine în minte când vorbim de Corfu? Cu ce l-ai asocia?

Verde! Anul acesta am fost prima dată în Italia – Toscana şi când am ajuns în Corfu am realizat că insula este un mix perfect între verdeaţă, peisajul deluros, climă şi arhitectura din Toscana şi plajele cu apa limpede, bucătăria şi soarele Greciei.

Dealul şi marea în Corfu

theCityBreak: Care a fost cea mai distractivă activitate din vacanţă? De ce?

Dacă mă refer stric la Grecia/Corfu, activitatea preferată este “beach crowling-ul” pentru că, cel puţin pe această insulă, nicio plajă nu seamănă cu cealaltă şi mai mult de atât, sunt atât de diferite şi frumoase încât îţi va fi foarte greu să te decizi care ţi-a plăcut cel mai mult.

theCityBreak: Ai avut timp şi de atracţii turistice? Daca da, ce locuri ai vizitat? Care te-a impresionat cel mai mult?

Când merg în Grecia evit să mă comport ca un turistic “clasic”, adică nu prea mă interesează să vizitez muzee sau alte puncte turistice “standard”. Ca să explic un pic, motivele principale sunt:

  • Plajă
  • Vară – dacă în jurul plajelor temperatura este una foarte plăcută/tolerabilă, în oraş sau pe continent, soarele şi caldura devin destul de greu de suportat, astfel că nu prea îţi vine să mergi pe străzi de la un punct turstic la altul

O mare parte din aşa zise atracţii turistice din Grecia sunt “nişte pietre” care cândva au fost oraşe/cetăţi etc… astfel că nu prea pot spune că sunt nerăbdător să le văd. Revenind la Corfu, singurul punct de atracţie vizitat a fost centrul vechi din Kerkira. Îl recomand cu plăcere, pentru că este plin de surprize, mai ales când este vizitat în a doua parte a zilei până noaptea târziu.

Restaurantul Olive Tree

theCityBreak: Ne recomanzi un restaurant cu mâncare bună, un loc liniştit şi unul unde sigur ne distrăm toată noaptea?

Greu să fac acest lucru, pentru că nu am mâncat undeva şi să nu-mi fi plăcut. Însă am să încerc două recomandari de restaurante, prima fiind un restaurant în Kerkyra, Olive Tree (Dimitriou Kolla 3-15, Kerkyra 49100) iar a doua, Taverna The Village din satul Liapades (39.671818,19.741758). Ca feluri de mâncare recomand brânzeturile de orice fel (hard cheese saganaki sau haloumi pregătite pe grătar sau la cuptor, feta cheese la cuptor) şi calamar umplut cu brânză feta făcut pe grătar. Cât despre un loc zgomotos unde să ne distrăm noaptea… nu am nicio recomandare pentru că nu am căutat un astfel de loc în Corfu.

theCityBreak: Comparativ cu ultima vacanţă petrecută pe litoralul românesc, cu ce se diferentiază Corfu?

Cea mai grea întrebare! Ultima dată când am fost în vacanţă pe litoralul nostru a fost acum 4 ani şi am stat într-un loc/complex drăguţ însă restul (serviciile, mâncarea, preţurile, oraşul) m-au făcut să înţeleg că nu merită să cheltuieşti niciun ban la mare în România. Cu aceeaşi bani, poate mai mulţi sau mai puţini în funcţie de caz, te poţi simţi mult mai bine oriunde în Grecia. Diferentele sunt multe prea multe şi nu are rost să le enumăr, însă un rezumat ar suna aşa: litoralul românesc = ţeapă şi dezamăgire, Grecia = vacanţă.

Acestea fiind spuse, “testul” la care l-am “supus” pe Matei Garici s-a încheiat cu nişte întrebări lacunare, îi daţi voi nota finală? 🙂

M-am enervat când am văzut “autocarul cu români”.
Mi s-a părut ireal atunci când “s-au simţit dezamăgiţi că am refuzat deserul din partea casei”.
Locul preferat din Corfu este “Glyfada Beach pentru că… plaja!”
Când o să mă întorc primul lucru pe care o să-l fac este să “mănânc o porţie de Owen baked feta cheese”.

PS – Dacă vreţi să vedeţi mai multe fotografii din Corfu, vizitaţi albumul de pe Facebook.

Adauga un comentariu