Atracții turistice de neratat în Bologna

Fontana del Nettuno

Fontana del Nettuno

Ieri am început city break-ul virtual (care sper să devină pentru voi, cât de curând unul real) în Bologna. Dacă am povestit despre lucrurile esențiale pe care trebuie să le știți odată ce ați ajuns acolo, precum care e perioada perfectă pentru vacanțe, cât costă cazarea și drumul și cum vă deplasați prin oraș, astăzi revin, așa cum am promis, cu obiective turistice de neratat din oraș.

 1. Fântâna lui Neptun (Fontana del Nettuno)

  Vreau să încep cu Fântâna lui Neptun, care este ridicată în anul 1566 și reprezintă un adevărat simbol al Bolognei. Se spune că este una dintre cele mai frumoase lucrări ale lui Giambologna.

  Se știe că cel care a dorit o astfel de fântână a fost pana Pius al IV-lea. Pe lângă sculptura care-l înfățișează pe Neptun purtând un trident, parcă încercând să domolească apele mării, există și statui care împodobesc monumentul și de neratat sunt și jgeaburile de apă, sub formă de pești, aflate sub statuia lui Neptun. Asta nu este tot, pentru că există și patru sirene sculptate, care fascinează orice vizitator.

  Fântâna se află în buricul orașului și este unul dintre obiectivele turistice care nu doar că trebuie să se afle pe lista oricărui vizitator, ci ar trebui să se afle chiar în capul listei cu puncte de interes.

 2. Librăria Nanni (Nanni)

  Toată lumea știe faptul că Bologna este un oraș cultural, cu cele mai vechi universități, dar și cu cele mai vechi case de edituri din lume.

  Interesant de văzut este și cum arată vitrinele vechilor librării din oraș. Cea mai cunoscută este Nanni, librărie deschisă cu mulți, mulți ani în urmă, în anul 1825.

  Există însă și alte librării de văzut, în cazul în care vă place să “faceți o vizită cu sute de ani în urmă”. O libărie mai mică este “Veronese”, care e specializată în cărți vechi, rare, stampe, o altă librărie este “Garisenda”, iar “Seab” este o librărie de tip anticariat.

 3. Biserica San Petronio

  Biserica San Petronio

 4. Turnurile Garisenda și Asinelli (Torre Garisenda Torre degli Asinelli)

  Știm că turnul înclinat este de vizitat la Pisa, dar avem unul și la Bologna. Povestesc despre Turnul Garisenda, care este foarte aproape de Turnul Asinelli. Se spune că turnul a început să se încline chiar din momentul în care a fost construit, tocmai de accea constructorii s-au oprit în a ridica și mai mult construcția.

  Există și o legendă în spatele acestor turnuri: se spune că două familii bogate din oraș s-au întrecut la a ridica cel mai înalt turn din cetate. Dacă Garisenda de 48 de metri) a fost ridicat pe un teren nepotrivit și a început să se încline încă de când era în faza de construcție, așa că nu a fost posibil să fie ridicat mai mult de atât, Asinelli măsoara 97 de metri. Din vârful turnului din urmă se poate vedea până la Verona și în Dolomiți, dacă aveți noroc și nu prindeți o zi cu nori pe cer.

 5. Palatul Archiginnasio (Palazzo dell Archiginnasio)

  Palatul Archiginnasio este o clădire cu totul și cu totul specială. Construită în anul 1563 cu scopul de a fi sediul unic al celei mai vechi universități din lume, ea a devenit loc unde veneau studenții din întreaga lume pentru cursuri de medicină și anatomie, a devenit de asemenea casa Teatrului Anatomic și, ceva mai târziu, cea mai mare bibliotecă din regiune. Dacă în multe colțuri din lume nu se găseau cărți, aici erau peste 35.000 de manuscrise din domenii diverse precum folosofie, politică, literatură, artă și cultură.

 6. Biserica San Petronio (San Petronio)

  Nu am cum să trec de obiectivele turistice cele mai importante din Bologna și să nu vă spun măcar câte ceva despre cea mai mare biserică din oraș, de altfel înclinată Sfântului Petronio, patronul spiritual al Bolognei.

  Piazza Maggiore

  Piazza Maggiore

  Biserica a fost fondată în anul 1390 și la început s-a dorit să fie de două ori mai mică decât este acum, dar din lipsă de bani construcția s-a oprit după nu mai puțin de 300 de ani la ceea ce putem vedea acum.
 7. Piața Maggiore (Piazza Maggiore)

  La final, vă sfătuiesc să vă odihniți pentru câteva minute în cea mai mare piață din Bologna și să observați cum se comportă localnicii și care este “spiritul” orașului.

  Piața Maggiore este construită prin anii 1200 și a fost în trecut locul Forumului Roman. Acum puteți să vă opriți aici la o cafea într-unul dintre localurile din zonă sau pur și simplu să vă odihniți pe o bancă și să vă bucurați de arhitectura din jur.

  Cu puțin noroc, poate veți prinde și un spectacol, pentru că cele mai multe dintre evenimentele din Bologna au loc aici, fiind situată chiar în centrul Orașului Vechi.

Nu vreau să vă povestesc despre prea multe dintre punctele de interes din Bologna, pentru că știu că nu veți avea timp de toate și pentru că mâine vă dau întâlnire în “același loc, la aceeași oră” pentru a povesti despre atracțiile turistice inedite de aici.

Până mâine însă mi-ar plăcea să știu care sunt atracțiile pe care vreț să le vedeți sau să le revedeți la Bologna?

Surse foto: micurs/ Flickr.com, DIGITAL DIMENSION™/ Flickr.com și giopuo/ Flickr.com.

Resurse foto: lonelyplanet.com și tripadvisor.com.

Adauga un comentariu