Oraşe în miniatură

Varianta din timbre a oraşului New York

Ce faceţi atunci când vreţi să vizitaţi un oraş întreg de la cap la coadă şi nu aveţi timp de aşa ceva? E simplu: vedeţi oraşul în miniatură.

Nu e acelaşi lucru ca atunci când îl vizitaţi pe bune, dar e o experienţă cel puţin interesantă să vezi cum talpa piciorului tău este cât un cartier dintr-un oraş cunoscut.

New York din timbre

Vă daţi seama câtă muncă implică realizarea unui întreg oraş în variantă miniaturală? Ei bine dacă vă spun că New York are un “frate” făcut din timbre mă credeţi?

Artistul Peter Root din Guemsey a utilizat nu mai puţin de 100.000 de timbre pe care le-a lipit cu multă răbdare timp de 40 de ore pentru a construi varianta mult mai mică a oraşului New York. Şi dacă ne gândim că oraşul poate fi distrus în doar câteva secunde…

Deasupra Parisului

Paris din borcane

Gerard Brion este cel care, acum 15 ani, şi-a început munca la Le Petit Paris. Oraşul se află în faţa casei sale din Vaissaic din sudul Franţei şi artistul a utilizat tot felul de obiecte pentru finalizarea operei sale de artă. De la borcane cu mâncare, până la conserve diverse sau resturi de la blocurile de beton, Gerard Brion a realizat peste 40 de puncte de atracţie din Paris, precum Turnul Eiffel, Râul Sena, Champs Elysées la o scară de 1:130.

Brion este chiar pasionat de ceea ce face, grădina casei sale a devenit un adevărat muzeu, fiind deschisă în timpul week-end-urilor pentru curioşi.

Moscova de 3 milioane de dolari

La varianta în miniatură a Moscovei au lucrat 300 de muncitori în anul 1977. Opera a fost realizată cu ocazia aniversării a 60 de ani de la Revoluţia Bolşevică.

În prezent, Moscova este de vânzare… Moscova în miniatură, desigur. Oraşul costă 3 milioane de dolari.

Şi oraşele se pot construi doar din hârtie

Oraş din hârtie şi lipici

Dacă spun “origami” la ce vă gândiţi? Japonia, evident! Wataru Ito, un artist japonez, s-a întrebat cum ar arăta un oraş făcut cap – coadă din hârtie şi nu a mai stat mult pe gânduri. După ce a văzut că nu a intrat la facultatea pe care o voia s-a apucat de treabă. Oraşul măsoară acum 2.4 metri lungime cu 1.8 metri lăţime şi 1 metru înălţime şi este făcut doar din hârtie şi lipici.

Ce oraş v-ar plăcea să vedeţi în varianta sa… mică?

Vedeţi mai multe oraşe în miniatură pe odee.com.

Adauga un comentariu