City break în Insulele Feroe, “ţara lui poate”

Insulele Feroe

Insulele Feroe

Insulele Feroe sunt un grup de 18 insule, situate în nordul Oceanului Atlantic, chiar la jumătatea distanţei dintre Norvegia şi Islanda. Interesant este că deşi ţin de regatul Danemarcei, insulele sunt o regiune autonomă.

Tot din seria “bine de ştiut” este şi faptul că doar una dintre insule este nelocuită, iar pe alte două dintre acestea locuieşte câte o singură familie. Vă daţi seama cum e să poţi spune că eşti singurul locuitor de pe insulă? Iar în cazul în care vă gândiţi că nu e chiar atât de ok, pentru că nu poţi comunica cu alţi oameni şi ajungi destul de greu la “civilizaţie”, atunci trebuie să ştiţi şi faptul că absolut tot ce ţine de infrastructură aici e extrem de bine pus la punct. Chiar dacă vorbim despre legăturile dintre insule sau despre poduri ori tunelurile prin munţi sau pe sub apă totul este realizat atât de bine, încât nimeni nu are cum să se plângă de nimic legat de infrastructură.

De ce merită să ajungeţi într-un city break aici? Nici nu ştiu cu ce să încep: avem ferme vechi, oameni prietenoşi, case colorate, peisaje de vis, linişte, biserici medievale, sate perscăreşti rupte parcă de timp, case şi curţi parcă desenate, maşini puţine şi… linişte din nou! E de ajuns? Dacă nu, atunci trebuie să povestesc şi despre oraşele cele mai cunoscute pentru turişti, precum Torshavn, care este capitala, Tjornevik, ce oferă o plajă imensă sau Saksun, oraş ce îşi are aşezarea deasupra unui lac.

Când e de preferat să ajungi în Insulele Feroe

Aş spune oricând, oricum, numai timp şi buget de vacanţă să aveţi, însă, potrivit datelor meteorologilor sezonul turistic începe prin mai şi se termină în septembrie. Evident, iulie şi august sunt lunile preferate de toată lumea, însă oricând vă alegeţi să plecaţi e bine de ştiut că veţi avea surprize privind starea vremii.

Se spune că locuitorii de aici nu-şi planifică nimic, nici de azi pe mâine,pentru că vremea este mereu schimbătoare, tocmai d’asta englezii au numit regiunea, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial de “Kanska land” sau “Ţara lui poate”. Asta face din regiune una specială, se spune că niciodată nu te vei uita la acelaşi loc şi-l vei vedea la fel, pentru că lumina şi umbrele norilor sunt mereu diferite.

Dacă aveţi deja panificată vacanţa pentru vara aceasta şi vreţi să experimentaţi lucruri inedite, atunci puteţi ajunge în Insulele Feroe şi pe timp de iarnă, dar vă avertizez că veţi avea parte de zile scurte şi furtuni dese.

În loc de concluzie, temperatura variază de la 4°C în ianuarie până la 11°C în iulie şi plouă 280 de zile pe an, iar asta vă asigur că nu are de ce să vă facă să ridicaţi din sprâncene pentru că în ciuda vremii vacanţa în Insulele Feroe se va dovedi a fi una dintre cele mai frumoase din viaţa voastră.

Cum te deplasezi

Cum te deplasezi

Cât scoatem din buzunar pentru cazare

Pentru trei nopţi la final de august, într-o cameră single dintr-un hotel de cinci stele din centrul capitalei Torshavn veţi scoate din buzunar aproximativ 1.500 de lei. Ofertele sunt puţine, de aceea nici nu am găsit pe Booking.com o ofertă într-o cameră dublă pentru finalul lunii august (practic vârf de sezon) în capitală, dar dacă veţi apela la agenţiile de la noi nu doar că o să aveţi mai multe promoţii dintre care să alegeţi, dar veţi avea parte şi de un preţ mai redus.

Transport către şi în Insulele Feroe

Teoretic, pe insula Vágar se află singurul aeroport din arhipelag, practic, dacă vreţi să ajungeţi în Insulele Feroe atunci veţi lua un bilet de avion până la aeroportul din Reykjavik, capitala Islandei (la o primă căutare drumul dus-întors costă aproximativ 500 de euro) iar de aici un shuttle bus până la oraşul Torshavn, aflat la o distanţă de o oră.

Transport intern

Suprafeţele destul de mici şi terenul stâncos de aici a făcut ca transportul să nu fie unul tocmai de invidiat în trecut. Din fericire însă acum nu se mai pune problema de aşa ceva, cel mai mulţi dintre localnici folosesc tunelele subacvatice şi podurile care leagă insulele mari. Aveţi şi o listă cu toate tunelurile din insule dacă sunteţi de părere că e de ajutor.

Compania naţională care se ocupă cu transportul în comun se numeşte Strandfaraskip Landsins.

Există şi multe rute ale autobuzelor: cele roşii numite Bussleiðin sunt maşini cu rute în oraş, care deservesc Torshavn şi cele albastre, numite Bygdaleiðir, care conectează celelalte localităţi din insulă.

Încă din anul 2007, autobuzele care circulă în Torshavn sunt gratuite, adică nu avem nevoie de niciun bilet pentru a le utiliza. Măsura a fost luată pentru a încuraja transportul în comun şi pentru a-i face pe oameni să renunţe la maşinile personale şi a funcţionat: în Insulele Feroe rar vezi câte o maşină pe străzi.

Nu uit nici de feriboturi, cel mai mare dintre acestea este Smyril, care leagă Torshavn de insulele din sud.

Siguranţa turiştilor

Nu putem vorbi despre hoţi sau mai ştiu eu ce altele asemănătoare, dar trebuie să fiţi cu băgare de seamă la vreme, pentru că este foarte schimbătoare. De asemenea, atenţie la drumurile pe care le faceţi, pentru că dacă nu aveţi un ghid este posibil să vă rătăciţi.

Asa arata o adunare de case din insule

Aşa arată o adunare de case din insule

Hartă turistică

Ca la fiecare destinaţie, nu uit să vă ofer şi o hartă turistică pe care să o aveţi la îndemână atunci când ajungeţi aici. Fie că vreţi să nu vă rătăciţi sau să vă orientaţi mai uşor, salvaţi harta turistică a Insulelor Feroe.

Info utile

    Capitală: Tórshavn

  • Limbi oficiale: Feroeză şi daneză
  • Sistem politic: teritoriu autonom
  • Populaţia: 48.760 locuitori
  • Guvernamant: Democraţie parlamentară
  • Moneda: Coroana Faroeză – DKK
  • Fus orar: UTC +1
  • Prefix ţară: 298

Scurt istoric

Insulele au fost parte a Danemarcei, în 1380 Norvegia şi alte ţări din nord s-au unit în Uniunea Kalmar.

Britanicii au ocupat insulele în anul 1940 şi le-a separat de Danemarca, ce era la aces vreme ocupată de germani.

Autonomia a fost acordată însă în 1948, ca parte a Regatului Danez, faroezii sunt însă membri a mai multor organizaţii şi tratate internaţionale, excepţie face însă Uniunea Europeană.

Mâine voi veni cu atracţii turistice pentru toate gusturile, dar până atunci mi-ar plăcea să ştiu dacă aţi fost în Insulele Feroe sau dacă măcar v-am făcut curioşi şi aţi adăugat această destinaţie pe lista cu “must see”?

Surse foto: Stig Nygaard/ Flickr.com, Shaun Merritt/ Flickr.com şi arne.list/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi faroeislands.com.

 

Comentarii 4
Adauga un comentariu