Mâncare scandinavă în Stockholm

1

Preparat delicios cu specific din Stockholm

Se spune că dragostea trece prin stomac, iar cu asta eu sunt perfect de acord. Tocmai din motivul acesta dragostea pentru un oraş nou cunoscut ar trebui să treacă tot prin stomac. În Stockholm se mănâncă bine şi copios, iar de asta urmează să vă convingeţi imediat. Cred că ne-ar prinde bine să mai facem şi o pauză de mâncare din moment ce zilele trecute am tot umblat să vedem obiectivele inedite din Stockholm, şi sunt sigur că pauza de masă va veni perfect fiindcă ni s-a tot făcut poftă de ceva bun dacă am vizitat şi cele mai importante obiective turistice din Stockholm.

Am făcut noi ce am făcut zilele trecute, dar, acum haideţi să ne concentrăm pe ceea ce vom face astăzi, şi anume partea culinară a city break-ului din Stockholm.

Datorita faptului că Suedia are o întindere destul de mare în Peninsula Scandinavă au existat mereu diferenţele regionale în bucătăria de aici. În Stockholm se mânâncă şi carne de ren, pe lângă alte tipuri de carne, iar unele preparate îşi au rădăcinile în cultura Sami, în timp ce legumele proaspete au jucat un rol mai mare în ultima perioadă. Multe feluri de mâncare tradiţională folosesc arome simple, contrastante, cum ar fi mâncarea tradiţională de chiftele, cu sos consistent şi sos de tartă cu gem sau merişoare de munte iute.

Influenţe gastronomice

Suedezii au fost în mod tradiţional foarte deschişi faţă de influenţele străine, variind de la preparate din bucătăria franceză în timpul secolului al-XVII-lea si al-XVIII-lea, la sushi şi cafe latte de astăzi. Partea de fast-food, pizza şi hot-dog-uri a fost împrumutată inca din anii 1960. Douăzeci de ani mai târziu, acelaşi lucru ar putea fi spus despre popularitatea tot mai mare a kebab-ului şi a falafel-ului, existând multe restaurante mici, specializate în astfel de feluri de mâncare.

Componente delicioase de bază

Bucătăria suedeză ar putea fi descrisă ca fiind centrată în jurul valorii de produse lactate de calitate, fine şi moi. Pâinea, fructele de pădure, carnea de vită, porc, fructele de mare şi peştele îndulcit, sunt ingrediente care nu prea lipsesc de pe mesele celor din Stockholm. Cartofii sunt adesea serviţi ca un fel de mâncare, care poate ţine locul pâinii. Bucătăria suedeză are o mare varietate de produse de panificaţie de diferite forme şi dimensiuni, realizate din secară, grâu, ovăz alb, aluat acru, cereale integrale. Există multe tipuri de pâine îndulcită şi unele condimente folosite la aceasta. Multe bucate din carne şi mai ales chifteluţele sunt servite cu gem de merişoare de munte. În Stockholm se fac supe de fructe destul de groase, cum ar fi supa de măceş şi supa de afine. Acestea sunt servite calde sau reci, sunt tipice din bucătăria suedeză. Untul şi margarina sunt sursele primare de grăsime, cu toate că uleiul de măsline devine tot mai popular. Tradiţia patiseriei din Stockholm dispune de o varietate de chifle cu drojdie, biscuiţi şi prăjituri, multe dintre ele făcute cu aluat dulce.

4

Hering afumat, specialitate din Stockholm

Peştele, crucial pentru preparatele din Stockholm

Importanţa peştelui a guvernat în bucătăriile din Stockholm, lucru care a influenţat şi comerţul din Suedia. Există destul de multe metode de conservare a peştelui în Stockholm. Acesta este foarte bine sărat şi pus la păstrat pentru perioade mari de timp. Merişoarele de munte şi gemul, de care v-am tot spus mai sus, sunt încă două componente favorite pentru gurmanzii din Stockholm. Adăugarea la aproape orice preparat a celor două poate fi modul cel mai tradiţional şi tipic suedez pentru a da prospeţime la produsele alimentare, uneori, destul de grele, cum ar fi fripturile si tocaniţa.

Iernile lungi şi grele din Suedia explică poate lipsa de legume proaspete în destule reţete tradiţionale. În vremuri apuse, plantele care să susţină populaţia din Stockholm pe parcursul iernii au fost napii precum kålrotul. În timp au fost înlocuiţi sau completaţi de cartofi.

Mâncăruri tradiţionale

Mâncărurile tradiţionale din Stockholm fac deliciul turiştilor de pretutindeni şi sunt încă o parte foarte importantă a meselor suedeze de zi cu zi, în ciuda faptului că bucătăria modernă suedeză adoptă multe feluri de mâncare internaţionale în mod periodic.
Pe plan internaţional, cele mai renumite preparate suedeze sunt smörgåsbord şi julbord. Nu vreau să uit să vă spun de mâncăruri bine cunoscute, cum ar fi gravlax si chifteluţele. În Stockholm, în mod tradiţional, joia este zi de supă, deoarece aşa s-a păstrat încă din vremuri vechi, dar poate şi pentru că supa este fost uşor de pregătit. Una dintre cele mai tradiţionale supe suedeză, încă servite în restaurante şi mai multe gospodării în fiecare, împreună cu clatite, este supa de mazăre galbenă, sau ärtsoppa. Este o supă foarte groasă, practic constând din mazăre galben fiartă, o ceapă mică, sare şi bucăţi mici de carne de porc. Acesta este adesea servită cu muştar şi urmată de clatite subtiri.

Ciuperci cele mai apreciate în Stockholm sunt chanterelle, care sunt considerate delicatese. Chanterelle sunt de obicei servite ca un fel de mâncare aparte, împreună cu fripturi, sau prăjite cu ceapă şi sos servite pe un sandviş deschis.

Aşa că, după cum vedeţi cei din Stockholm nu se joacă atunci când vine vorba de mâncat bine. M-am gândit să vă spun şi de câteva localuri care merită vizitate. Restaurantele din Stockholm sunt foarte apreciate printre turiştii care au avut ocazia să viziteze oraşul suedez, dar şi cafenelel sunt privite bine pentru patiseria lor de invidiat.

    2

    Din bucătăria restaurantului Systrarna Lundberg

  • Restaurant Systrarna Lundberg (Systrarna Lundberg)
  • La Restaurantul Lundberg niciodată nu vei pleca de la masă fără să îi mulţumeşti bucătarului. Dacă te întrebi de ce, este pentru că mâncarea este foarte bună şi destul de ieftină raportată la calitate şi valoare bănească. Au preparate tradiţionale, au salate suedeze, ce să mai, au de toate.

  • Cafeneaua Vetekatten (Vetekatten)
  • La cafeneaua Vetekatten cafeaua parcă are un iz scandinav. Cu toţii ştim că este importată din alte ţări, bineînţeles, dar felul în care angajaţii de aici îţi prepară băutura cofeinizată are un ”vino încoace”. Aparte de cafea ai la dispoziţie o gamă de sandwichuri sau alte sortimente de patiserie bune de te lingi pe degete.

  • Restaurant-cafenea Nero (Caffe Nero)
  • Probabil că vă puteţi da seama foarte uşor din denumirea localului că aici sunt înglobate trei aspecte diferite, adică: restaurant şi cafenea. Pe deasupra la Nero găseşti şi un băruleţ generos de unde îţi poţi alege ce îţi pofteşte inima. Preparatele culinare sunt geniale, localul fiind vestit în Stockholm pentru bucătăria sa. Merită încercat şi povestit prietenilor experienţa de la Nero.

    3

    Un desert meritat de la cafeneaua Bakverket

  • Cafeneaua Bakverket (Bakverket)
  • Cafeneaua Bakverket este cafeneaua celebră a Stockholmului unde patiseria este parcă ruptă din rai. Toţi care au intrat aici au rămas impresionaţi de felul în care sunt făcute pateurile şi pâine de casă cu cartofi. Nu mai pun faptul că această cafenea a fost nominalizată de mai mult ori la un premiu arhicunoscut în Suedia pentru titlul de ”cea mai bună cafenea a ţării”.

    Pentru moment cam atât despre bucătăria din Stockholm, şi implicit Suedia. Vă spuneam că cei din Stockholm chiar nu se joacă atunci când fac referire la mâncare. Bucătăria din Suedia este foarte diversificată, iar de acest lucru sper că v-am convins. Ne retragem acum pentru puţină odihnă după ce am vorbit de atâtea preparate minunate. Ne încărcăm bateriile pentru că mai avem puţin de umblat prin capitala Suediei.

    Cum vi se pare bucătăria suedeză? Care este preparatul vostru preferat?

    Surse foto: wikipedia.org, visitstockholm.com , rieh/ Flickr.com şi mroach/ Flickr.com

    Resurse: wikipedia.org şi visitstockholm.com

Adauga un comentariu