Valencia, city break-ul “artelor şi ştiinţelor”

Orasul Artelor si Stiintelor

Oraşul Artelor şi Ştiinţelor

Valencia este al treilea ora ca şi mărime din Spania şi primul lucru care îi vine în minte unui turist care a vizitat oraşul este complexul “Oraşul Artelor şi Ştiinţelor” un loc ce nu poate fi ratat de nimeni pentru că te lasă cu gura căscată şi dacă vrei să vizitezi obiectivele turistice din Valencia nu ai cum să nu nimereşti măcar unul din acest complex.

Este de fapt un oraş în oraş, creaţie a arhitectului Santiago Calatrava. Complexul este uriaş – are aproape 7 kilometri în lungime şi găzduieşte: L’Hemisferic (un planetariu, cinema Imax şi un spectacol de lasere), Muzeul Ştiinţelor “Principe Felipe”, Palatul Artelor, L’Oceanografic (cel mai mare acvariu din Europa) şi L’Umbracle (o grădină botanică superbă). Despre aceste atracţii însă povestim mai pe larg mâine, când vorbim de obiective turistice.

Oraşul are multe monumente istorice trecute pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar lăsând obiectivele de acest tip deoparte, niciun turist nu poate pleca din Valencia fără să vadă portul din oraş. El este cel mai mare de pe coasta mediteraneană vestică, cele mai multe exporturi din Spania făcându-se pe aici.

Când e de preferat să ajungem în Valencia

Dacă vorbim despre vârf de sezon, de perioada în care cei mai mulţi turişti vor să ajungă aici atunci iulie şi august sunt acele luni pline de “oaspeţi”. Adevărul este că luna iulie este plină de festivaluri tradiţionale şi tot în această perioadă are loc şi festivalul roşiilor (sau La Tomatina).

Cât despre temperaturi, mercurul din termometre nu trece de maxim 34 de grade în august.

În cazul în care nu vă doriţi însă să mergeţi în Valencia odată cu toţi turiştii, noi am spune că orice perioadă este ok, pentru că nu se întrevăd fenomene meteorologice importante şi nici nu e frig de nu poţi ieşi din camera de hotel.

Cea mai răcoroasă lună din an este ianuarie, dar şi atunci temperaturile pot urca până la 18 grade, iar lunile în care sunt aşteptate ploi sunt septembrie şi octombrie, dar şi martie şi aprilie

Cât ne costă cazarea

Un city break de joi până duminică, undeva la final de august, ne costă aproximativ 250 de euro în ceea ce priveşte cazarea. Vorbim de o cameră dublă la un hotel de 3 sau 4 stele situat cât de cât aproape de centrul oraşului. Preţul este potrivit booking.com, dar dacă vă căutaţi cazare prin agenţiile de la noi veţi găsi cu siguranţă ceva mai ieftin.

Din România în Valencia

Fără escală, un drum cu avionul din Bucureşti către Valencia durează aproape 3 ore şi jumătate. Preţul este situat în jurul sumei de 210 euro şi este valabil şi pentru biletul de întoarcere.

Centrul vechi pe timp de noapte

Centrul vechi pe timp de noapte

Ajungeţi pe Aeroportul Masines care se află la o distanţă destul de mică de oraş: sunt doar 8 kilometri şi ajungeţi în Valencia.

Dacă vreţi să închiriaţi o maşină direct de la aeroport, atunci trebuie să ştiţi că sunt mai multe companii serioase care îşi au reprezentanţa aici. Este vorba despre Avis, Centauro, Europa Rent a Car, Europcar şi Hertz. În cazul în care vă decideţi să alegeţi transportul public pentru a ajunge în oraş există un autobuz Aero-Bus care circulă chiar către buricul localităţii şi pleacă de la aeroport din 20 în 20 de minute. În plus, mai este şi autobuzul local cu numărul 150, operat de Autoritatea Metropolitană de Transport care are traseul între aeroport şi staţia centrală de autobuze. Acesta circulă între orele 05:25 şi 23:55.

Să nu uit nici de taxiuri, o staţie de taxiuri se găseşte chiar în faţa sălii de Sosiri, iar companiile care servesc turiştii de la aeroport sunt:

 • Radio Taxi Manises (tel: 961 521 155),
 • Radio Taxi Valencia (tel: 963 703 333),
 • Telephone Teletaxi (tel: 963 571 313).

Pentru orice eventualitate este bine de ştiut că în aeroport este şi un birou de informaţii. Se poate contacta la numărul de telefon 902 404 704, numărul pentru oficiul de informare turistică din aeroport este 961 530 229.

Transportul în Valencia

Cu autobuzul

Valencia are o reţea de autobuze foarte bine pusă la punct. Un bilet costă 1.20 euro şi se pot achiziţiona de asemenea şi carduri cu mai multe călătorii, astfel că biletul pentru o singură călătorie se dovedeşte a fi mai ieftin. De la orice oficiu de informare turistică puteţi lua o hartă cu transportul în comun. Vă este distribuită gratuit şi, cred eu, este extrem de utilă în orice moment. Am găsit şi noi o hartă cu staţiile de autobuz din Valencia, cred că vă este de folos, poate o printaţi înainte să plecaţi de acasă.

La plaja

La plajă

Cu metroul

Metroul este foarte util, dar dacă vreţi să ajungeţi într-un loc care nu e foarte departe de locaţia voastră cred că mai bine apelaţi la autobuz, metroul fiind mai bun pentru distanţe mai mari pentru că staţiile nu sunt ca la noi: destul de aproape unele de altele. În plus, nu există foarte multe staţii în centrul oraşului, reţeaua are destul de multe staţii lipsă. De exemplu, nu există staţii la Canovas sau în apropierea complexului “Oraşul Artelor şi Ştiinţelor”. Cu toate acestea, metroul este o soluţie numai bună de ajuns repede la plajă.

Un bilet la metrou costă tot 1.20 euro şi cred că aveţi nevoie şi de harta metroului ca să vă puteţi orienta mai bine.

Siguranţa turiştilor

Ca şi orice alt oraş unde se adună turişti, Valencia este o localitate unde sunt şi hoţi de buzunare. Cu toate acestea nu există mari probleme în ceea ce priveşte siguranţa turiştilor, ba chiar aş putea spune că din punctul acesta de vedere avem de-a face cu un oraş liniştit, cu excepţia cartierelor mărginaşe care sunt cam rău famate.

Hartă turistică

Pentru a nu vă pierde pe străzi şi pentru a reuşi să vă faceţi un plan bine stabilit cu toate atracţiile turistice din Valencia avem şi o hartă a oraşului. Fie că o salvaţi pe telefonul mobil sau o imprimaţi înainte să plecaţi în city break, o hartă turistică este utilă în orice situaţie.

Info utile:

 • Provincie: Valencia
 • Primar: Rita Barberá Nolla
 • Suprafaţă: 135 km²
 • Populaţie (2006): 810.064 locuitori
 • Densitate: 6016 hab/km²
 • Website: www.valencia.es

Scurt istoric al oraşului

Deşi ştiu că acest capitol nu este tocmai unul extrem de interesant, cred că e bine de ştiut şi un pic de istorie atunci când plecăm în vacanţă.

Oraşul Valencia a fost fondat de soldaţii romani în retragere, iar după căderea Imperiului Roman, oraşul a fost sub invazia vizigoţilor. Odată cu extinderea Imperiului Musulman însă, localitatea se dezvoltă în domenii precum agricultura, ştiinţa şi arta.

Odată cu începerea Războiului Civil, Valencia a devenit capitala Republicii, până la capitularea generalului Franco, după restaurarea democraţiei, Valencia a primit statut autonom ca şi capitală a Comunităţii Valencia, iar de aici până la o dezvoltare rapidă şi o creştere economică pe măsură nu a mai fost decât un pas.

Voi aţi fost în Valencia sau aveţi de gând să ajungeţi în curând în Spania?

Surse foto: frankartculinary/ Flickr.com, Grayskullduggery/ Flickr.com şi Grayskullduggery/ Flickr.com.

Resurse: valencia-cityguide.com, virtualtourist.com şi valenciavalencia.com.

Comentarii 4
 1. Am fost doar o noapte si o zi in Valencia, insa mi-am dat seama ca as avea ce explora in acest oras, desi mi s-a parut relativ scump fata de altele din Spania. M-am plimbat pe stradute si am intrat in cafenele si intr-un restaurant – fum, bere si discutii in jurul unei paella – minunat! In Valencia am mancat si cele mai bune masline murate din viata mea:P

  • Pai ce putem spune Ioana: sa nu mai faci asta niciodata! 🙂 Mai rau faci daca ajungi intr-un oras asa frumos si stai doar cateva ore, maxim o zi.

   • Nu am fost data pe spate de Valencia :)) Poate si pentru faptul ca am stat atat de putin. Dar exact ca toti profanii, “simt” un oras in functie de ce mi se intampla personal. Si eu a trebuit sa plec direct acasa din Valencia, ceea ce nu e niciodata de bine:))

 2. Wow m-a cucerit orasul!

Adauga un comentariu
Valencia
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica