Vacanţă “urbană” la Madrid

city break la Madrid

City break la Madrid

Dacă aţi ales Madrid ca fiind următoarea destinaţie de pe lista cu city break-uri, atunci este clar că nu vreţi o mini vacanţă în care să auziţi păsărele, să vă plimbaţi pe străzi înguste unde să nu daţi de nicio persoană şi să vă auziţi ecoul prin colţurile oraşului, pentru că Madrid este un oraş agitat, dar nu în sensul rău al cuvântului, ci în sensul de oraş mereu viu!

Mulţi spun că Madrid concurează cu Barcelona în ceea ce priveşte preferinţa turiştilor, eu spun mai degrabă că fiecare oraş are un specific aparte şi că unii turişti preferă Barcelona pentru că este, la urma urmei, un oraş mai cunoscut decât Madrid din punct de vedere al turismului, iar alţii preferă Madrid tocmai pentru faptul că este capitala Spaniei, fiind o localitate plină de cafenele, restaurante, teatre şi cluburi de noapte, capitala mondială a coridelor, magazinele fiind printre cele mai selecte din Europa.

Cum e vremea şi când e de preferat să ajungem

Putem spune pe bună dreptate că şi locuitorii, dar şi vremea sunt exemple ale extremelor! Ba este mult prea cald, ba veţi fi în căutarea unei bluze în plus, pentru că este răcoare. Tocmai din acest motiv, sfatul meu ar fi ca bagajul să includă de toate pentru orice moment al zilei.

De ce spun că şi locuitorii Madridului sunt tot exemplu al extremelor? Păi este cunoscut faptul că sunt foarte muncitori, dar activitatea lor zilnică este şi ea influenţată de climă, tocmai d-asta atunci când în mijlocul zilei temperaturile cresc peste media normală, aceştia îşi iau pauză de la serviciu pentru “siesta”, o adevărată tradiţie printre ei. Imaginaţi-vă că mai toate afacerile iau o pauză de câteva ore pentru a asigura somnul din mijlocul zilei! Trebuie să recunosc că mi se pare un pic nostim ca în locul pauzei de masă, pe care multe dintre companiile de la noi nici măcar nu o respectă, să existe o  pauză pentru… somn! 😀

Capitala Spaniei este situată în inima Peninsulei Iberice în mijlocul Castiliei la o altitudine de aproape 600 de metri. Ca o concluzie, deşi toată lumea spune că în Spania este cald, iarna în Madrid este destul de frig, iar vara temperaturile sar lejer de 40 de grade Celsius, aşadar anotimpurile în care veţi avea un city break ok sunt primăvara şi toamna, toamna mai ales acum în octombrie şi noiembrie, aşadar aţi putea să începeţi de pe acum să căutaţi oferte de city break-uri!

O altă perioadă bună pentru a vizita Madridul este cea cuprinsă între lunile aprilie – mai, asta tot bazându-ne pe temperaturile care se înregistrează în oraş.

Unde ne cazăm şi cât costă

Ok, ştim când e bine să plecăm spre Madrid, dar e important şi unde ne cazăm şi cât scoatem din buzunar pentru asta!

Fiind cel mai mare oraş din Spania, este clar că vom găsi o ofertă foooarte bogată de pensiuni, hoteluri şi alte opţiuni de cazare pentru turişti, precum apartamente sau vile.

Potrivit Booking.com, pentru finalul lui octombrie, o cameră dublă pentru trei nopţi la un hotel de patru stele din Madrid costă 300 de euro. Acceptabil aş zice, dar dacă mai pun la socoteală faptul că de obicei ne planificăm city break-urile din timp şi faptul că agenţiile de la noi au oferte mult mai bune faţă de ceea ce găsim pe Booking.com, atunci preţul ar fi chiar mai mic decât atât!

panorama Madrid

De la Madrid

De la aeroport către inima oraşului

La 13 kilometri de nordul oraşului se află Aeroportul Internaţional Madrid – Barajas, fiind cel mai mare aeroport din Spania. Există mai multe curse de tip low cost care leagă Bucureştiul de capitala Spaniei, probabil datorită faptului că în Madrid se află şi multe comunităţi de români care au ales drumul Spaniei.

O cursă cu avionul ajunge undeva la 160 de euro dus – întors şi nu durează mai mult de 4 ore, dacă alegeţi una dintre cursele directe.

Transport în Madrid

Chiar dacă, după numărul locuitorilor, Madridul ar putea părea un oraş extrem de aglomerat, reţeaua metroului din oraş este foarte bine pusă, la punct, fiind chiar una dintre cele mai extinse reţele de metrou din lume, crescând odată cu dezvoltarea oraşului, aşadar sfatul meu este să alegeţi metroul de fiecare dată pentru că nu veţi “ieşi din graficul stabilit” astfel! În plus, este şi o variantă foarte ieftină!

O călătorie pentru o singură persoană costă 1 euro, aproape ca la noi, iar un bilet cu 10 călătorii este 8 euro. Apropo, cred că veţi avea nevoie de o hartă a metroului la voi, pentru că sunt foarte multe staţii şi este posibil să vă pierdeţi pe drum! Scoateţi-o la imprimantă pentru a fi convinşi că nu vă veţi rătăci, indifferent de situaţie!

Am început să povestesc despre metrou şi am uitat să vă spun cum ajungeţi de la Aeroportul Internaţional Madrid – Barajas în inima oraşului! Tot cu metroul! Staţia de metrou de la aeroport se numeşte Aeropuerto T4!

În cazul în care, după ce v-aţi plimbat prin aeroport, pentru că, trebuie să recunosc, este unul dintre cele mai frumoase din lume din punctul meu de vedere (este imens, dar foarte bine structurat şi tot tavanul este ondulat într-un mod foarte original) nu vreţi să vă urcaţi într-un metrou, atunci puteţi alege şi autobuzul Línea Exprés Aeropuerto care tot în centul oraşului vă lasă!

În afară de metrou şi autobuze, în Madrid puteţi lua şi taxiul. Există un minim, în sensul că, indiferent cât de scurtă este cursa pe care doriţi să o faceţi, veţi plăti 2.10 euro.

M-am gândit că poate aveţi nevoie şi de câteva numere de telefon de la firmele de taxi din Madrid, aşadar mai jos aveţi câteva:

 • Radio-Taxi Asociación Gremial: (0034) 91 447 5180 / 91 447 3232
 • Radio-Taxi Independiente: (0034) 91 405 1213 / 91 405 5500
 • Radio Teléfono Taxi / Euro Taxi: (0034) 91 547 8200 / (0034) 91 547 8500 / (0034) 91 547 8600
 • Teletaxi: (0034) 91 371 2131 / 91 371 3711 / 63 090 7990

Autobuz special pentru turişti

În Madrid există autobuze speciale pentru turişti! Dacă sunteţi în city break cu cei mici şi au sub 7 ani ei vor putea urca în autobuz fără să plătească nimic, iar adulţii scot din buzunar 17 euro şi jumătate, copiii sub 16 ani având o reducere, preţul biletului fiind de 9 euro.

Ce mi s-a părut însă foarte interesant este faptul că autobuzele pentru turişti au două rute: Ruta 1 – Madridul Istoric şi Ruta 2 – Madridul Modern, ambele durează câte 75 de minute şi au 29 de opriri diferite.

Să nu vă speriaţi dacă pierdeţi autobuzul vostru în una dintre opriri, biletul va fi valabil şi pentru un alt autobuz care se opreşte în staţia cu pricina. Încă ceva: există ghid audio disponibil în limbile: engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană, portugheză, japoneză şi rusă! Asta pentru a se asigura că toţi cei care au urcat în autobuz să înţeleagă despre ce se vorbeşte şi ce admiră pe parcurs.

pericole turisti Madrid

Siguranţa turiştilor

Hartă turistică a Madridului

Madridul este a treia cea mai populată capitală din Uniunea Europeană, după Londra şi Berlin şi, în timp ce tot ce ţine de infrastructură este foarte modern şi foarte bine pus la punct, oraşul nu duce lipsă de atmosfera de altă dată! Ceea ce vreau să vă spun este faptul că fiind un oraş mare, complex şi un adevărat exemplu al extremelor, în Madrid vă puteţi pierde destul de uşor, aşa că aveţi musai nevoie de o hartă care să fie la îndemână oricând şi pe care o puteţi consulta în orice moment al zilei!

Siguranţa vizitatorilor

Un oraş cunoscut pentru viaţa de noapte agitată, Madridul presupune, ca orice alt oraş turistic, şi mici pericole pentru vizitatori, mă refer la hoţii de buzunare.

Dacă veţi avea grijă de buzunarele şi portofelul vostru totul va fi ok, mai ales că oraşul este împânzit mai tot timpul de poliţişti!

Info utile:

 • Regiune: Madrid
 • Fondat: Secolul al IX-lea
 • Subdiviziuni: 21 districte
 • Primar: Alberto Ruiz-Gallardón (ales 2007)
 • Suprafaţă metropolitană: 10.506 km²
 • Altitudine: 667 m.d.m.
 • Populaţie oraş: 3,213,271 locuitori
 • Densitate: 5,293.69 loc./km²
 • Fus orar: CET (UTC+1)
 • Cod poştal: 28001-28080
 • Prefix telefonic: 34 (Spania) + 91 (Madrid)

Un pic de istorie

Madrid a fost ridicat pe ruinele Magerit, iar oraşul a devenit capitală în 1561, pe timpul lui Philip II al Spaniei.

În timpul Războiului Civil, care a avut loc între anii 1936 şi 1939, Madridul a fost afectat, iar perioada după război a fost una caracterizată prin sărăcie şi foamete. Cu toate acestea, Madridul de astăzi este un oraş cu adevărat înfloritor, un obiective turistice nenumărate şi un mix între nou şi vechi care poate atrage orice turist, oricât de pretenţios, aşadar trebuie să aveţi oraşul pe lista cu următoarele city break-uri, dacă nu aţi fost deja să-l vizitaţi!

Despre Madrid şi ce puteţi vizita acolo a scris şi imperatortravel.ro, aruncaţi un ochi şi acolo pentru că sunt multe lucruri interesante de citit.

Promit că săptămâna aceasta voi aduce în prim plan cele mai frumoase atracţii turistice din Madrid şi cele mai faine locuri în care vă puteţi distra, dar până atunci vă întreb pe voi dacă aţi fost în Madrid până acum sau dacă aveţi de gând să ajungeţi în viitorul apropiat? 🙂

Surse foto: ♀Μøỳαл_Bгεлл♂/ Flickr.com, ♀Μøỳαл_Bгεлл♂/ Flickr.com şi uitdragerij/ Flickr.com.

Resurse: madrid-tourist-guide.com şi virtualtourist.com.

Adauga un comentariu
Madrid
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica