Puncte turistice inedite la Bruxelles

Muzeul Instrumentelor Muzicale Bruxelles

Muzeul Instrumentelor Muzicale Bruxelles

Suntem la mijlocul acestei săptămâni şi iată că deja am început să cunoaştem cât de cât Bruxelles. Dacă la început de călătorie am aflat destul de multe despre capitala Belgiei din materialul cu referire la un city break în Bruxelles, iar marţi am aflat cam ce anume nu trebuie să ratăm în vizita noastră prin acest oraş, din materialul cu ce atracţii turistice vizităm prin Bruxelles, astăzi vom intra pe un făgaş ceva mai exclusivist, dacă îmi permiteţi să îl numesc aşa. De ce vă spun asta? Ei bine pentru că, astăzi vom face un tur al obiectivelor inedite din Bruxelles, practic vom afla, vom vedea şi vom cunoaşte mai multe despre acele atracţii despre care nu foarte mulţi ştiu. Aşa cum sper că aţi fost atenţi din celelalte materiale, aţi putut afla despre cum să ajungem, unde să ne cazăm şi ce să vedem pentru început. De ce e atât de important pentru un turist să vadă şi ceva obiective inedite într-un Bruxelles ca cel actual? Păi pentru că oraşul acesta, vă reamintesc capitală neîncoronată a Uniunii Europene, are un aer artistic de bun gust. Voi nu credeţi că ar fi păcat să mergeţi aici într-un city break şi, vorba aceea, să rataţi o aşa ocazie de a vedea lucruri minunate?

Tocmai de aceea, astăzi vom pleca din nou la colindat pe străduţele belgiene din Bruxelles la ”vânat” de obiective. Şi pe ideea de ”ready, set, GO!” uite aşa vom începe cu:

 1. Muzeul Roial al Armatei şi Istoriei Militare (Legermuseum)
 2. Muzeul Armatei şi Istoriei Militare este construit în jurul valorii de respect şi preţuire faţă de ideea armatei unei ţări. Aici veţi găsi sute de mii de obiecte cum ar fi: arme, uniforme sau armuri, făcând acest muzeu unul dintre cele mai mari de acest gen din întreaga lume. Veţi vedea arme şi armuri foarte vechi în secţiunea din Evul Mediu. Armata belgiană are un spaţiu special aici la muzeu unde sunt dedicate diverse vitrine cu uniforme sau arme folosite de către ostaşii ţării. Dezvoltarea tehnologiei armelor până la mijlocul secolului XX este de asemenea prezentă în amănunt aici. Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial sunt prezente prin diverse expoziţii de uniforme, echipament, fotografii şi documente foarte valoroase.

  De asemenea, veţi găsi aici şi spaţii interactive pentru “rezistenţă şi deportarea”. Vehiculele blindate şi navele de război sunt de asemenea expuse. Secţiunea “Air” include o gamă completă de aeronave în jur de 80. În cadrul muzeului există şi centre de documentare deschise pentru public. Dacă eşti un pasionat al istoriei armatei mondiale, sau a celei belgiene, ori dacă îţi place pur şi simplu istoria războaielor muzeul acesta este un obiectiv care te va ”unge pe suflet”.

  Ocarine la Muzeul Instrumentelor Muzicale

  Ocarine la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles

 3. Muzeul Instrumentelor Muzicale (Musee des Instruments de Musique)
 4. Iniţial Muzeul Instrumentelor Muzicale era ataşat la Conservatorul de Bruxelles, cu scopul didactic de a arăta instrumente mult mai devreme studenţilor. A fost creat în 1877 cu o colectie de o sută de instrumente indiene date regelui Leopold al II-lea al Belgiei de către Rajah Sourindro Mohun Tagore în 1876. Primul său director, Victor-Charles Mahillon, a extins foarte mult campania de colectare a instrumentelor care ajunsese deja foarte impresionantă, astfel încât, până când a murit, în 1924, muzeul avea aproximativ 3666 articole, dintre care 3177 au fost instrumente muzicale originale. Cu ajutorul diplomaţilor belgieni din aceea vreme aflaţi în posturi străine, muzeul a primit drept donaţii o suită de instrumente valoroase din toată Europa.

  Începând cu 1877, a fost creat, de asemenea, în cadrul muzeului un atelier de restaurare, unde au fost angajaţi şi instruiţi lucrători. Aceştia restaurau articole deteriorate şi făceau copii de instrumente unice care erau apoi expuse în colecţii publice. După primul război mondial, donatori şi filantropi nu prea au mai fost, cu doar aproximativ 1000 de instrumente care intră în colecţia muzeului între anii 1924 şi 1968, muzeul de instrumente muzicale a fost cea mai sărac.

 5. Europa în miniatură (Mini-Europe)
 6. Chiar la baza Atomium-ului, se află Mini-Europa, sau o colecţie de clădiri şi locuri emblematice din Europa în miniatură. Este singurul parc unde poţi face un tur rapid al continnentului, adică în vreo câteva ore scurte. O călătorie cu adevarat unică pentru tine dar şi pentru cei mici. Bucuraţi-vă de o plimbare prin Mini-Europa şi faceţi cunoştinţă cu cele mai frumoase oraşe ale bătrânului continent. Incomparabil este Big Ben din Londra, care vă urează bun venit. Gondolele şi mandolinele vă invită sa descoperiţi farmecul de la Veneţia. Puteţi să urmaţi TGV-ul, trenul de mare viteză de la Paris la celălalt capăt al Franţei. Aveţi posibilitatea să vedeţi în miniatură şi modele care înfăţişează: erupţia Vezuviului, căderea Zidului Berlinului, un taur în lupta de la Sevillia şi multe altele.

  Benzi desenate

  Muzeul de benzi desenate din Bruxelles, una dintre exponatele de aici

 7. Muzeul de benzi desenate (La Maison de la Bande Dessinee)
 8. Muzeul benzilor desenate este un rai pentru cei care iubesc desenele. Sărbătorind cea mai mari absolvenţi ai şcolii belgiene de benzi desenate, şi aici mă refer la şcoala Marcinelle, acest pune la bătaie expoziţii permanente şi temporare ale eroilor celebrelor benzi desenate.

  Aici puteţi face cunoştinţă cu Gaston, Spirou, Lucky Luke, Smurfs şi multe altele, care toate au apărut din creionul sau pixul celor mai mari caricaturişti belgieni. Pentru copii este o plăcere să ii aduci aici, dar trebuie să recunoaştem că orice adult ar fi încântat să calce prin acest muzeu. Tariful pentru accesul în muzeu nu este deloc mare, pe deasupra, nu uitaţi că de aici puteţi pleca cu tot soiul de suveniruri la fel de ieftine ca biletul de intrare.

 9. Muzeul de Ştiinţe Bruxelles (Le musée des sciences et des 5 sens de Bruxelles)
 10. La Muzeul de Ştiinţe din Bruxelles ştiinţa este puţin mai diferită. Aici se desfăşoară diverse experimente de fizică aplicată cu ajutorul sunetelor, a obiectelor banale sau a atingerilor. E ca şi cum ai intra într-o instituţie care nu ţine cont de regulile convenţionale pe care un muzeu le respectă de obicei. De asemenea, se practică iluzii şi numere de magie bazată pe fizică, iar asta chiar dacă aici există magicieni de niciun tip. Experimentele care sunt purtate aici au la bază obiecte de zi cu zi, iar de cele mai multe ori nu îţi poţi imagina ce putere, ori ce utilizate pot avea un creion sau un simplu scaun. Intrarea la acest muzeu este extrem de ieftină, pentru copii este gratuită.

  Muzeul cu figurine

  Muzeul figurinelor din Bruxelles

 11. Muzeul de figurine (MOOF)
 12. Este un muzeu dedicat în special diverselor personaje celebre din toată lumea a benzilor desenate. Eroii desenelor animate sunt prezenîi aici în figurine de mărime naturală. Această idee de a face mai întâi un târg pentru acest tip de figurine, apoi pentru a construi un muzeu deschis pentru ele, arată dragostea şi respectul belgienilor pentru desene în general. Aici se fac schimburi de idei cu colecţionari pasionaţi de benzi desenate.

  Este un soi de artă nouă transformată in figurine, iar tot muzeul presupune să urmaţi un traseu legat de tema fiecărui personaj în parte. Prin trecerea de la o zona la alta, vei descoperi sau redescoperi marile mituri de benzi desenate sub forma de veritabile “mici” opere de artă. O colecţie completă şi unic dedicată eroilor de benzi desenate aşa cum nu vei mai găsi în altă parte din lume.

  Punem punct aici plimbării noastre, dar revenim mâine cu informaţii bogate despre gastronomia belgiană şi cam ce ”se poartă” prin bucătăriile celor din Bruxelles. Vom învăţa să gătim ca belgienii, dar vom afla şi câteva localuri care merită vizitate în city break-ul din Bruxelles. Pe mâineeeee!

  Surse foto: celesteh/ Flickr.com, Andrew Childs/ Flickr.com, infomatique/ Flickr.com şi moof.d2d.be

  Resurse: visitbrussels.be şi tripadvisor.com

Adauga un comentariu
Bruxelles
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica