Obiective turistice de neratat în Dubrovnik

Plaja Lapad

Plaja Lapad

Dubrovnik este un oraş pe care trebuie să începi să-l vizitezi din Centrul Vechi sau de la porţile sale ori de la port… hmm, sunt prea multe locuri frumoase în Dubrovnik pentru a mă opri la unul singur, aşadar o iau pe rând, cu speranţa că veţi reuşi să vedeţi tot ce vă propuneţi într-un city break.

Oraşul Vechi din Dubrovnik este plin cu imobile de o frumuseţe rară, străzile de aici sunt din marmură, de accea vă şi spuneam ieri să fiţi cu băgare de seamă atunci când plouă, pentru că străzile se transformă într-un patinoar imens. Cu toate acestea, atunci când nu avem parte de stropi de apă, marmura de pe trotuare oferă un aer aparte, care, completat cu arhitectura clădirilor, face din Dubrovnik un mic muzeu în aer liber.

Spuneam ceva mai sus despre porţile de intrare în oraş. În trecut, Dubrovnik avea patru porţi de acces în cetate. Este vorba despre porţile Pile, Ploče, Peskarija şi poarta Gate. Dacă veţi alege Poarta Pile, veţi păşi pe strada Stradun, care este cea mai lungă şi mai imporantă stradă din Dubrovnik. Localnicii se mândresc cu aşa o rută, iar măsurătorile arată că ea are o lungime de 292 de metri, fiind, de asemenea, şi locul unde se petrece toată distracţia. De la centrele comerciale, la biserici sau cluburi de noapte ori spectacole de stradă, toate au loc pe strada Stradun.

Nu am cum să uit să vă spun câteva cuvinte despre insulele din apropiere. Nicio vizită în Dubrovnik nu este completă fără o vizită măcar la una dintre insule. Unele dintre favoritele turiştilor sunt Lokrum, Mljet sau Korcula. Şi pentru că vorbesc despre insule şi afară sunt peste 30 de grade, atunci e musai să ajungei şi la plajă, doar nu degeaba e vară, nu? Sunt destul de multe, dar v-aş recomanda să ajungeţi la Uvala, Adriatic sau Banje.

Acum că ştiţi care sunt locurile pe care trebuie să le vedeţi la începutul vacanţei, vă propun să trecem şi la alte obiective turistice, la fel de importante precum cele de mai sus.

  Zidurile orasului

  Zidurile oraşului

 1. Zidurile din Dubrovnik (Walls of Dubrovnik)

  Zidurile Oraşului Dubrovnik sunt unele dintre cele mai bine întreţinute din Europa. Acestea sunt de jur împrejurul Oraşului Vechi şi au nu mai puţin de 1940 de metri lungime, iar în înălţime ele măsoară 25 de metri.

  Pentru a vă face o idee despre vechimea acestor ziduri, vă mai spun că ele au fost ridicate între secolele XIII – XVI, iar odată ce aţi ajuns aici e bine să ştiţi că intrarea este situată lângă Poarta Pile şi trebuie să ajungeţi în cel mai înalt loc de unde priveliştea oraşului este una minunată.

 2. Palatul Rectorului (Rector’s Palace)

  De la zidurile oraşului trec la un palat, este vorba despre Palatul Rectorului, care era în trecut Palatul Consiliului Major. Acum aici avem un muzeu dedicat istoriei oraşului şi se spune că toate drumurile din Dubrovnik duc la Palatul Rectorului.

  Clădirea este una impresionantă, a fost ridicată în secolul XV şi arhitectura sa este un amestec dintre gotic şi renascentist. Frescele şi colecţiile de artă sau mobilierul vechi pe care le găzduieşte transformă palatul într-un loc “must see”.

 3. Insula Lokrum

  Insula Lokrum

 4. Catedrala Dubrovnik (Dubrovnik Synagogue)

  Eu una nu pot să ajung undeva şi să nu vizitez, măcar pentru câteva minute, o biserică. Nu am niciun motiv întemeiat, poate doar acela că e cunoscut faptul că imaginea cele mai importante biserici din oraş ne arată şi care este credinţa oamenilor.

  Catedrala Dubrovnik este un lăcaş de cult pe locul secund în topul cu cele mai vechi biserici din Europa. E adevărat, catedrala a fost reconstruită, mai exact prima a fost ridicată începând cu secolul al XII-lea, iar după cutremurul din 1667 a fost ridicată varianta pe care o putem admira şi noi acum.

 5. Mânăstirea franciscană (Franciscan Monastery Museum)

  Pentru că tot sunt la capitolul “biserici” vă spun şi despre Mânăstirea franciscană. Este de fapt un fel de complex, cu una dintre cele mai vechi farmacii.

  Farmacia Male Braće a fost deschisă în anul 1317 şi funcţionează şi în zilele noastre, evident cu multe schimbări şi renovări.

  Există chiar şi un muzeu cu o mulţime de artefacte ce erau folosite în farmacia originală, precum instrumente şi cântare, cărţi de medicină şi altele. Apropo, biblioteca are mai bine de 30.000 de cărţi scrise de mâna, datete din acea perioadă.

 6. Muzeul maritim din Dubrovnik (Maritime Museum)

  În oraş sunt mai multe muzee cel puţin interesante, precum Muzeul Etnografic sau cel dedicat icoanelor, dar am ales Muzeul Maritim datorită localizării geografice a oraşului.

  Pentru cei pasionaţi dar nu numai, o vizită la muzeu se lasă cu multe modele de vase, dar şi picturi sau instrumente folosite acum sute de ani de către marinari.

 7. Palatul Rectorului

  Palatul Rectorului

 8. Columna lui Orlando (Orlando Column)

  Ultimul obiectiv turistic prezentat astăzi, dar nu cel din urmă este Columna lui Traian, monument care simbolizează libertatea pentru Republica Dubrovnik.

  Columna este locul de întâlnire al localnicilor, ba chiar aici au loc multe spectacole de stradă, concerte sau festivaluri.

Eu sper să aveţi timp să bucuraţi de cât mai multe dintre atracţiile turistice de mai sus şi dacă am scăpat ceva din vedere să-mi lăsaţi comentarii prin care să-mi spuneţi despre ce obiective turistice este vorba.

Voi ce aţi vrea să vizitaţi pentru prima dată în Dubrovnik?

Surse foto: photojenni/ Flickr.com, xJason.Rogersx/ Flickr.com, Anosmia/ Flickr.com şi lostajy/ Flickr.com.

Resurse: dubrovnikcity.com şi visit-croatia.co.uk.

Adauga un comentariu
Dubrovnik
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica