Mâncăm în stil belgian la Bruxelles

Cartofi prajiti din Belgia

Cartofii prăjiţi sunt nelipsiţi de pe mesele din Bruxelles

Suntem la mijlocul săptămânii cu vizita noastră în capitala Belgiei, şi vă aduc aminte că pentru început am învăţat cum să ne ghidăm şi ce să facem pentru a ajunge să petrecem un city break în Bruxelles. După ce am reuşit să ne liniştim o leacă după atâta cale bătută până în Belgia am plecat la vizitat şi am trecut pe la cele mai importante puncte turistice din Bruxelles. Plimbatul nostru nu s-a încheiat cu una cu două, deoarece era foarte important să vedem şi punctele turistice inedite din Bruxelles, asta pentru că nu toată lumea ştie de ele şi bineînţeles că nu toată lumea ajunge să le vadă. Astăzi cu mic cu mare şi după atâta umblat prin capitala Belgiei vom cunoaşte mai multe despre gastronomia din Bruxelles.

Cultura gastronomică poate spune foarte multe despre un popor şi despre locuitorii unui oraş. Atunci când te aşezi la masă este indicat să ştii măcar ce se mănâncă pe aceste meleaguri, iar aşa vei lăsa şi o impresie bună, dar nici nu vei fi luat prin surprindere de vreun preparat nemaiauzit. În plus, cultura gastronomică trebuie să fie un pilon destul de important în integritatea de călător al oricărui turist, fie că el vine în Bruxelles, Stockholm, Londra sau cine ştie ce alt oraş.

Aşa că pentru început am să vă spun că belgienii au fost numiţi dintotdeauna un popor de gurmanzi, mai degrabă un popor care pune mare accent pe alimentaţie şi pe ceea ce consumă. Deci ar fi bine să ţineţi minte că cei din Bruxelles nu se joacă atunci când vine vorba de mâncare. Cu alte cuvinte, pentru cei din Bruxelles o masă mare primează înaintea unei bucătării fine. Sau altfel spus, belgienii servesc mâncare de calitate franţuzească în cantităţi germane. Nu vreau să fiu răutăcios, aşa cum belgienii sunt mâncăcioşi, dar locuitorii din Bruxelles nu se încurcă şi mănâncă destul de mult. Acest aspect nu este însă unul negativ, adică mâncatul este bine venit, iar faptul că ţii la cât şi ce mănânci este un lucru de admirat.

Cartofii prăjiţi şi sosurile sunt la putere

Deşi poate suna ciudat şi nesănătos, din moment ce i-am lăudat o leacă pe belgieni mai sus, spunând că au grijă la ceea ce mănâncă, în Bruxelles la putere este cartoful! Da, da cartoful. Locuitorii din Bruxelles sunt înebuniţi după cartofi prăjiţi, iar acest lucru li se trage de la ”fraţii” francezi. Friteriile şi alte unităţi fast-food au tendinţa de a oferi o serie de sosuri diferite pentru cartofi prajiti şi carne. S-ar putea să vi se pară hazliu, dar uneori carnea este garnitură aici, în dauna cartofilor prăjiţi. În plus faţă de tradiţionalele ketchup si maioneza, este obişnuită oferirea de alte sosuri preparate strict în Bruxelles, sau sosuri ”de casă” , dacă îmi daţi voie să le numesc aşa. Ca şi tipuri de carne mâncate în Bruxelles vreau să vă aduc aminte de cea de pui, vită sau porc. Totodată, şi peştele este destul de apreciat în bucătăria belgiană. De asemenea, scoicile sunt servite cu plăcere printre belgieni.

Cu toate acestea, o masă de bază, rapidă şi delicioasă, asta în opinia celor din Bruxelles, este compusă din carne, cartofi, pâine şi bere. Chiar dacă poate părea o opţiune rudimentarpă nu e rost de critici, aşa mănâncă ei. Dacă ar fi să intrăm mai în detaliu, vă pot spune că cei din Bruxelles sunt de asemenea fani ai tocăniţelor, care la ei se numesc ”waterzooies”. Tocanele lor nu sunt foarte diferite de ale noastre, adică reţeta poate fi numită chiar universală. Partea condimentelor în alimentaţia din Bruxelles este un alt aspect important. Sarea, piperul şi chimenul sunt sfinte, iar busuiocul sau rozmarin sunt şi ele prezente. De asemenea, muştarul sau boabele de muştar sunt presărate cu bogăţie în preparatele belgiene. Oteţul este din nou foarte prezent la ”culinăriile” belgiene dar şi fructele uscate, astfel încât mâncărurile primesc un gust dulce-acrişor plăcut.

Mic dejun din Bruxelles

Cel mai simplu mic dejun din Bruxelles, wafe belgiene cu sirop

 

Importanţa micului dejun

Cum micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, cei din Bruxelles îi acordă atenţie ridicată acestui ”eveniment” culinar din fiecare zi. Micul dejun este compus in general din pâine, unt, gem, brânză, dar câteodată în peisaj pot să apară şi ouăle fierte sau omletele, iar alături nu lipsesc niciodată cafeaua sau ceaiul. Prânzul este destul de consistent în Bruxelles, însă de cele mai multe ori nu ”bate” cina la acest capitol. Ciudat este că o mare parte din meniurile belgienilor nu fac prea mare distincţie între mic dejun şi cină. Adică, ce se mănâncă seara se poate servi şi la prânz, cam pe la la aceleaşi preţuri în cele mai multe dintre localurile din Bruxelles.

Ce băuturi sunt preferate în Bruxelles

Chiar dacă v-am spus ceva mai sus că belgienii sunt mari amatori de bere, iar carecateristica asta li se trage de la germani, cei din Bruxelles sunt ceva mai ”sofisticaţi” de atât. În general, în Bruxelles se preferă vinul sau berea la masă. Sper să nu râdeţi, dar cei din Bruxelles nu prea beau apă de fel, poate că le e teamă să nu cumva ”să ruginească”. Ca şi alte în alte ţări germanice de pe continentul nostru, în Belgia şi implicit în Bruxelles fanii berii se simt ca în rai. Cu aproximaţie, în Bruxelles sunt cam 350 de berării şi există cam 500 de sortimente de băutură blondă. Deşi se spune că berea germană este cea mai bună, anumite sortimente din Bruxelles reuşesc să le umbrească pe cele din Germania, Olanda sau Danemarca.

Halbe de bere

Berea este preţuită în Bruxelles

Nu cred că ştiaţi dar gătitul cu adăugarea de bere ori borş este o operaţiune foarte obişnuită în Bruxelles. Cea mai tipică reţetă în care este folosită berea, este cea pentru tocăniţa flamandă. Iar reţetele în care este adăugată şi berea nu se opreşte doar la aperitive, existând chiar câteva reţete pentru supe sau ciorbe ce cuprind şi folosirea berii.

Chiar şi în wafe este folosită berea, apa sau laptele fiind parcă de prisos uneori în bucătăriile din Bruxelles. Oricum ideea sper că a fost prinsă, cei din Bruxelles iubesc berea iar în consecinţă această băutură este folosită în cât mai multe reţete posibile din bucătăria belgiană. Dragostea pentru bere ne poate arăta cam cât de prezentă este cultura germanică în caracterul celor din Bruxelles, aşadar destul de prezent nu credeţi?

Ciocolata, desertul preferat şi un simbol din Bruxelles

Am ajuns iată să vorbim un pic şi despre ce deserturi preferă cei din Bruxelles să consume după o masă gustoasă şi copioasă aşa cum numai ei ştiu să prepare. Era de aşteptat să ştiţi şi voi, dar ciocolata este desertul preferat în capitala Belgiei, şi atunci când nu este ciocolată simplă, preparatul acesta se găseşte în orice alt desert din Bruxelles.

Vizitând Bruxelles veţi fi cuceriţi de cicoare, midii şi bineînţeles de celebra ciocolata. Cicoarea belgiana, şi în special cea de Bruxelles, este una inconfundabilă la orice meniu, dar are şi un stil unic, să nu mai vorbim de aromă. Cicoarea a fost descoperită din greşeală chiar de către un fermier belgian, pe nume Jan Lammers, undeva prin 1830, pe timpul când acesta se intorcea de la război. Se spune că Lammers a găsit cicoarea cu muguri şi frunze albe. Pe loc acesta a fost fascinat de aroma şi mirosul distinct al plantei, iar restul e istorie.

Local de seara de prin Bruxelles

Local de seara de prin Bruxelles

Cam ce localuri merită să vizitezi în Bruxelles

Mă gândeam că nu ar strica dacă v-aş spune cam în ce localuri merită să intraţi în Bruxelles. De asemenea, este important şi să ştiţi că nu veţi pleca nici cu stomacul, dar nici cu buzunarele goale. Ca şi zone este relativ important să staţi ceva mai departe de zonele chiar super centrale. De obicei, iar regula asta se poate aplica pentru orice oraş cu potenţial turistic din toată lumea, în zonele unde se strâng mai toţi turiştii să mănânce acolo mâncarea va fi foarte scumpă, dar calitatea va fi la pământ. E un lucru normal pentru orice comerciant, doar trebuie să facă profit nu? E bine de obicei să vă faceţi un buget pe care să nu îl depăşiţi pe fiecare masă în parte, adică mic dejun, prânz şi cină. În Bruxelles cel mai puţin veţi cheltui pe mic dejun, şi cel mai mult pe cină.

Ca şi localuri ok pentru merg, unde mâncarea chiar îşi merită banii vă pot spune de Restaurantul Le Passage (Le Passage), un restaurant cu bun gust şi preţuri nu prea mari. Mâncarea este bună şi veţi putea găsi aici o groază de sortimente şi mâncare tradiţională belgiană. Pentru o cafea bună ce ziceţi dacă străduţele din Bruxelles v-ar purta la Cafeneaua Bonnefoi (Bonnefoi)? Bonnefoi este un soi de cafenea mai de noapte aşa. Este chiar un pariu sigur pentru viaţă de noapte de Bruxelles, unde poţi chiar şi dansa. După o masă bună şi o cafea la fel de faină, cred că ar merge musai un desert savuros. Una dintre cele mai bune gelaterii/cofetării este Cofetăria Au Suisse (Au Suisse). Găsiţi aici îngheţată, ciocolată şi prăjituri care mai de care, majoritatea, bineînţeles pe bază de ciocolată.

Cam asta a fost şi pentru astăzi. Sper că plimbarea a fost plăcută, dar mai important că mâncarea a fost bună. Ne vedem pe mâine când aflăm unde ne putem distra cel mai bine prin Bruxelles.

Care este preparatul vostru preferat din bucătăria belgiană?

Surse foto: aSIMULAtor/ Flickr.com, @joefoodie/ Flickr.com, k.ivoutin/ Flickr.com şi dustpuppy/ Flickr.com

Resurse: visitbrussels.be şi virtualtourist.com

Adauga un comentariu
Bruxelles
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica