Festivaluri, evenimente, cumpărături şi alte distracţii în Dubrovnik

Priveliste din Fortareata Lovrijenac

Privelişte din Fortăreaţa Lovrijenac

Dubrovnik este cunoscută în toată Europa ca fiind o destinaţie perfectă pentru scufundări, ba chiar, pentru a întări acest lucru şi pentru a vă convinge că aşa este, vă spun că celebrul oceanograf francez Jacques-Yves Cousteau vorbea despre apa de lângă Dubrovnik şi spunea că este una dintre cele mai frumoase pe care le-a văzut de-a lungul anilor în expediţiile sale.

Dacă scufundările nu sunt pentru voi, atunci măcar duceţi-vă să înotaţi sau să vă bucuraţi de plajele de vis de aici, mai ales că ele au şi locuri speciale pentru copii, dacă ajungeţi cu cei mici aici şi oferă şi posibilitatea de a închiria toate echipamentele pentru orice sport acvatic.

Una dintre cele mai faimoase plaje din Dubrovnik este Banje, situată în apropierea Centrului Vechi. Este destul de aproape de oraş încât să nu faceţi mult până ajungeţi acolo şi aveţi şi vedere la zidurile oraşului, direct de pe plajă.

În cazul în care aţi plecat în vacanţă în familie, atunci plaja Copacabana este pentru voi, situată în peninsula Babin Kuk. Apa de aici este destul de mică şi pe plajă există şi tot felul de locuri de joacă pentru cei mici.

O altă plajă minunată este Sv. Jakov, care e puţin mai retrasă, în vecinătatea bisericii ce poartă acelaşi nume. Nu este cunoscută multor turişti, dar aici se adună localnicii deseori.

De la valurile mării urcăm pe munte, pentru că e musai de încercat şi telecabina din Dubrovnik, una dintre principalele atracţii ale oraşului. Interesant de ştiut este că telecabia a fost construită în anul 1969, dar a fost distrusă în timpul războiului din ’90, fiind de curând redeschisă. Cu telecabina veţi merge aproximativ trei minute, iar de sus, de pe Muntele Srd veţi avea parte de o privelişte ce merită văzută şi fotografiată. Apropo, dacă vreţi să aveţi parte de o experienţă inedită, atunci puteţi încerca să urcaţi muntele singuri, veţi avea de urcat aproximativ două ore, deci drumul nu este foarte greu, numai să vă gândiţi în tot acest timp la faptul că veţi vedea până spre Muntenegru de acolo de sus.

Plaja Banje

Plaja Banje

Cumpărături

N-aş putea spune că avem o ofertă de neegalat în ceea ce priveşte numărul de magazine, dar cu toate acestea Dubrovnik este un loc de unde vă puteţi cumpără câteva suveniruri pe care nu le veţi uita prea curând. Dacă sunteţi în căutare de ceva de îmbrăcat sau lucruri de firmă, atunci singura şansă este să colindaţi Strada Stradun, unde se situează cele mai multe dintre magazinele retailerilor din Croaţia. De asemenea, există şi Lapad Shopping Center, singurul centru comercial mai mare din localitate.

Ce veţi lua acasă pentru prieteni? Broderii sau bijuterii lucrate manual, iar de vreţi ceva… cu gust, atunci încercaţi migdalele confiate, brandy sau o sticlă de vin local, de care vă povesteam ieri.

Evenimente tradiţionale

La finalul lui februarie şi începutul lui martie aici are loc vestitul Carnaval de la Dubrovnik, o tradiţie pentru oraş care este recunoscută peste tot în lume, datorită frumuseţii şi complexităţii festivalului.

Carnavalul îşi are începuturile în secolul al XIV-lea, când autorităţile au permis locuitorilor oraşului să poarte măşti şi să se costumeze aşa cum doresc. La începuturi, carnavalul era de fapt format din bărbaţi şi femei care purtau costume tradiţionale. Se organizau chiar întreceri pe cai, iar tinerii curajoşi se întreceau, marele premiu fiind un inel de argint, pe care să-l ofere persoanei dragi. Prin secolul al XVIII-lea totul s-a mutat în palatele bogaţilor, unde se organizau baluri mascate sau spectacole de teatru. Acum toate străzile oraşului sunt pline de evenimente, iar paradele costumelor sunt printre cele mai frumoase din întrega lume.

Carnavalul din Dubrovnik

Carnavalul din Dubrovnik

De pe 10 iulie şi până pe 25 august oraşul trece la… ora de vară cu Dubrovnik Summer Festival, cel mai mare eveniment artistic din Croaţia. Concerte de muzică clasică sau piese de teatru – sunt doar câteva dintre evenimentele organizate de aici. În plus, an de an, există o punere în scenă a lui Hamlet, aşa e tradiţia.

Nu pot să uit nici de Festivalul de Film Dubrovnik. Nu are o mare tradiţie în spate, dacă-l comparăm cu cele de mai sus, acesta a avut prima ediţie în luna mai a anului 2003. În timpul evenimentului rulează o multitudine de filme, pentru toate gusturile, aşadar dacă sunteţi cinefili nu puteţi rata festivalul.

Cu evenimentele tradiţionale eu am încheiat city break-ul virtual în Dubrovnik, dar sper să mă ajutaţi voi şi să-mi spuneţi dacă am ratat ceva.

Surse foto: Anosmia/ Flickr.com, karnevalfest.hr şi Anosmia/ Flickr.com.

Resurse: arrivalguides.com şi dubrovnikcity.com.

Adauga un comentariu
Dubrovnik
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica