Distracţie… grecească în Salonic

Cum poate arăta o plimbare în Salonic

Dintr-un city break pe cinste nu trebuie să lipsească shopping-ul, activităţile speciale, poate un concert tradiţional sau un festival sau o altă metodă de distracţie pe lângă Salonic.

Doamnele şi domnişoarele vor vrea cu siguranţă ceva de îmbrăcat din Salonic (cel puţin eu nu pot pleca dintr-o vacanţă fie ea cât de scurtă fără să iau ceva în plus în bagaj), domnilor poate le vor face cu ochiul concertele tradiţionale, iar cei care vin cu familia vor vrea un parc frumos unde să facă ceva fotografii pentru zilele gri în care se vor întoarce la serviciu. Vorba reclamei, “pentru toate acestea avem The City Break”!

V-am povestit cum ajungeţi în Salonic, care sunt mijloacele de transport în comun pe care ar trebui să vă bazaţi, despre atracţiile principale, despre locurile mai puţin cunsocute din localitate şi despre bunătăţile pe care le veţi savura în restaurantele şi barurile din Grecia. Ce ne mai rămâne de povestit? Aţi ghicit: acele atracţii mai puţin cunoscute, dar care fac deliciul unui city break reuşit.

Shopping în Salonic

Shopping

Cum suntem la început de primăvară, iar doamnele şi domnişoarele sunt în atenţia tuturor, începem cu un “sport” tare îndrăgit de ele, dar şi de unii domni. Se numeşte shopping şi unii spun că deşi face bine în ceea ce priveşte sănătatea, buzunarul o să fie un pic “bolnav” după câteva ore bune de alergat prin magazine.

Cele mai multe magazine sunt deschise în Salonic de luni până vineri, de la ora 9.00 până la 14.00. Multe se deschid din nou în jurul orei 17.30 şi apoi se închid la 21.00, dar ţineţi cont de faptul că este posibil ca magazinul pe care l-aţi văzut deschis de dimineaţă să fie închis seara.

Centrul oraşului poate fi numit cu uşurinţă “paradis” atunci când vorbim de shopping. Magazine cu tot felul de suveniruri, pieţe, magazine specializate cu cafea, altele cu produse de piele, toate pentru toate buzunarele şi pentru toate gusturile. Străzile Tsimiski şi Mitropoleos sunt chiar în inima oraşului şi sunt locuri numai bune pentru începutul goanei după cumpărături. F-Fokas este un magazin recunoscut (atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei) situat chiar pe strada Tsimiski care oferă clienţilor doar haine de designer, de multe ori la reducere. Când zic “reducere” mă refer la cel puţin 60% din preţ.

De asemenea, pe strada Paleon Patron Germanou, adică foarte aproape de Tsimiki, este un magazin de tip outlet, aveţi grijă însă pentru că magazinul este undeva la un subsol, deci e posibil să îţ rataţi dacă nu sunteţi foarte atenţi.

Dacă vreţi musai un mall, trebuie să vă spun că în Salonic există unul, chiar lângă Consulatul Statelor Unite. Preţurile nu sunt la fel ca cele din magazinele prezentate de mai sus, dar fără ceva frumos de îmbrăcat parcă nu putem pleca acasă, nu?

Drumeţii pe munte

Dacă mai sus comparam shopping-ul cu un fel de sport, acum a venit vremea să vorbim de sport pe bune. „Mersul pe jos face piciorul frumos”, aşadar urcatul pe munte face bine şi la corp şi la spirit.

În jurul oraşului Salonic se află munţi, iar voi puteţi alege oricând una dintre drumeţiile prin pădurile munţilor greceşti. Există şi firme care vă oferă chiar un ghid ce poate veni cu voi în plimbările pe munte, dar de preferat, cel puţin din punctul meu de vedere, este să vă uitaţi cu atenţie după semnele de pe copaci şi să vă duceţi singurei, de dragul spiritului aventurii. Unde mai pui că drumeţiile prin firmele specializate se realizează doar cu maşina. Unde mai e frumuseţea mersului pe jos?

Scubadiving

Scuba diving

De la munte mergem sub apă! Şi atunci când zic sub apă mă refer chiar la scuba diving. Sunt mai multe centre cu ajutorul cărora puteţi să “exploraţi îndeaproape” ce se întâmplă sub apa din Salonic, dar cei mai mulţi turişti au fost la TritonScuba şi au fost foarte mulţumiţi de rezultat la final.

Preţurile? Destul de piperate, dacă luăm în calcul şi cursurile ce trebuie făcute înainte! Puteţi să vă uitaţi chiar voi la lista de preţuri pentru scuba diving iar părinţii care nu îi uită pe cei mici acasă şi-i iau cu ei în city break trebuie să se uite şi la finalul listei, pentru că sunt preţuri speciale pentru cursurile şi distracţia de sub apă a copiilor.

Plajele din Salonic

Apropo de scuba diving, în Salonic sunt şi multe plaje care mai de care cu nisip mai fin şi apă mai curată. Cele mai bune plaje sunt:Aretsou, Perea, Nei Epivates, Agia Triada, Nea Mihaniona, Epanomi şi Asprovalta (lista este destul de lungă, pentru a avea de unde alege).

Mai bine o piscină?

Deşi eu nu sunt nici pe departe de acord cu ideea să mă duc la piscină atunci când am o plajă naturală în apropiere, probabil sunt unii care preferă siguranţa şi confortul pe care o piscină ţi le poate oferi. Şi dacă mă gândesc că putem ajunge în Salonic şi atunci când temperaturile de afară nu ţin cu bronzul nostru, o piscină devine tentantă. Nu mă refer la o piscină cu spa şi alte tratamente pentru doamne şi domnişoare, ci la acel tip de piscină unde cineva poate să înoate cu orele.

În Salonic există National swimming pool of Thessalonica, deschisă între orele 14.00 şi 16.00, de luni până vineri. Cât costă o baie bună aici? 1 euro pentru studenţi şi 2 euro pentru adulţi.

Waterland

Sau un parc de distracţii?

Piscină pentru copii? Se numeşte Waterland şi este un complex cu multe piscine şi grădini colorate. Situat undeva în afara Salonicului, administraţia pune la dispoziţie un autobuz care să transporte familiile de la Piaţa lui Aristotel până la parcul de distracţii. Dacă vă plictisiţi de stat la soare şi înotat, există şi spaţii separate pentru basketball şi tenis ori volei.

Copiii vor iubi cu adevărat ferma de animale, pe care nu trebuie sub nicio formă să o rataţi. Iepuri şi păuni, raţe şi cerbi ori alte animale simpatice care stau cuminţi în ţarcurile lor îşi aşteaptă vizitatorii.

Waterland este deschis zi de zi, din mai până în septembrie, de la 10.00 până la 18.00. Intrarea costă 9 euro pentru copiii de până la 14 ani şi 12.50 euro pentru adulţi.

Festivaluri

Fără număr! Eh, nu chiar fără număr, dar sunt destul de multe, mai ales în septembrie şi octombrie.

În fiecare an în septembrie, Salonicul este gazda festivalului International Trade Fair, care adună multe produse de toate felurile din mai multe ţări. După festival, tot în luna septembrie, are loc un festival de film grecesc – Greek Film Festival, unde cinefilii şi nu numai pot vedea filme scurte ori lungi “made in Greece”.

Octombrie este luna de mijloc pentru festivalul cultural Dimitria, realizat în cinstea patronului oraşului – Sfântul Dumitru. Spun că este luna de mijloc a festivalului, pentru că el începe prin septembrie şi se termină la finalul anului. Şi tot în octombrie are loc şi Greek Light Song Festival.

Dacă nu aveţi norocul să ajungeţi la Salonic pe parcursul acestor două luni, nu trebuie să vă replanificaţi city break-ul, pentru că multe alte evenimente sunt organizate pe tot parcursul anului. Doar ca să vă faceţi o idee: există festivaluri de agricultură, pentru copii, pentru cei care vor să facă drumeţii pe munte, evenimente-cursuri de gătit şi multe altele, toate organizate de International Trade Fair administration.

Lăsăm distracţiile la o parte şi vă dăm întâlnire mâine, când vom face o “trecere în revistă online” cu cele mai importante lucruri ce merită să le faceţi într-un city break la Salonic. O să ne fie greu, căci sunt atât de multe lucruri frumoase de făcut în a doua capitală a Greciei încât abia de am putut să le adunăm într-o singură săptămână, dar vom încerca să vă povestim câte puţin din tot.

La final vă întrebăm oare care dintre distracţiile de mai sus sunt pe placul vostru? Aţi încercat vreuna? Cum a fost?

Sursă foto: neajjean/ Flickr.com, tritonscuba.gr, waterland.gr

Resurse: wikipedia.org, travelinfo.gr, tripadvisor.co.uk

Adauga un comentariu
Salonic
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica