Cum ne distrăm prin Copenhaga

Cam cum arata o petrecere de vineri seara in Copenhaga

Cam cum arata o petrecere de vineri seara in Copenhaga

Suntem aproape de finalul city break-ului din Copenhaga pe care l-am început acum ceva zile cu mult entuziasm şi poftă de vacanţă. Chiar dacă am trecut să ”facem cunoştinţă” cu cele mai importante obiective turistice din Copenhaga, lucru pe care l-am reuşit fără nici cea mai mică problemă, am fost de acord cu toţii să dăm o raită şi pe la obiectivele turistice inedite din capitala Danemarcei. După atâtea perindări prin oraşul cel mai important al acestei ţări am meritat un răgaz la care am vorbit despre ce obiceiuri de ordin culinar au danezii din Copenhaga. Am venit, am vizitat şi am aflat lucruri interesante. E ca un fel de veni vidi vici nu credeţi? Eh acum să recunosc că mai avem puţintel până la vici şi suntem undeva pe la vidi. Înţelegeţi ce vreau să zic? Dacă nu am să vă explic pe cât de clar posibil. Astăzi vom afla cum ne distrăm prin Copenhaga şi ce activităţi putem să facem prin această capitală scandinavă. E penultima zi din aventura noastră prin Danemarca, aşa că cel mai indicat ar fi să profităm de ea la maximum.

Danezii sunt ceva mai reci ca şi oameni în comparaţie cu alte popoare din Europa. În timpul săptămânii locuitorii din Copenhaga parcă au un tipar pe care ţin musai să îl respecte. De luni până vineri se merge la serviciuri sau la şcoală se ajunge înapoi acasa şi tot aşa. După încheierea zilei de lucru de vineri totul ia o altă turnură. Cei din Copenhaga suferă ceva modificări de stare de spirit, astfel încât din oameni mai puţin sociabili devin brusc ”party animals”. Cluburile, barurile şi localurile de cartier sunt, în această ordine, refugiile locuitorilor din Copenhaga în weekend. După prima zi de petrecere, adică vinerea, urmează o scurtă perioadă de calm în care pe străzile oraşului este linişte şi pace. Acest lucru se menţine până când apare din nou seara, deoarece fiind sâmbătă danezii trec din nou la petrecut. Alcoolul este un bun prieten de al lor, dar acest aspect este cunoscut decând lumea şi pământul, deci nu cred că vă zic nimic nou. Este clar pentru toţi încă de ieri ce anume se bea în Copenhaga, berea fiind licoarea preferată a tuturor, urmată tare din spate de vin.

Plimbările prin Copenhaga, per pedes sau cu bicicleta

Am început cu o mică descriere despre ce fac danezii din Copenhaga pentru a se distra şi vă asigur, sau chiar vă recomand, ca şi voi să încercaţi să mergeţi într-un club din capitala scandinavă. Veţi vedea cu siguranţă cum petrec nordicii. Mergând mai departe pe lista noastră cu activităţi fun de făcut prin oraş, v-aş recomanda plimbările sau haideţi să le spunem promenadele agale pe străduţele din Copenhaga. Asta pentru cei dintre voi care iubesc mersul pe jos. E interesant de descoperit oraşul, şi mă refer la cel legat de viaţa de noapte şi ”fun stuff”, dar la pas. Mie unul chiar îmi place să merg pe jos, fiind o activitate pe care ador să o fac atunci când vremea permite. Dacă nu vă încântă această idee vă dau un alt pont fain. Plimbările cu bicicleta, da veşnicele plimbări pe două roţi.

Bicicletele sunt foarte populare in Copenhaga

Bicicletele sunt foarte populare in Copenhaga

Sunt existente prin Copenhaga diverse firme care închiriază biciclete dacă voi nu aţi venit pregătiţi cu vreun vehicul de acest gen după voi în city break. În general preţurile nu sunt foarte mari pentru a închiria o bicicletă pe ora, şi vă poate scoate din portofel undeva la 20 de euro. Fără discuţie veţi putea face trasee şi tururi pe bicicletă dacă doriţi pentru ceva bănuţi în plus, dar din punctul meu de vedere, ar trebui să nu cheltuiţi pe un tur al oraşului încă ceva bani, din moment ce aţi avut parte să îl vedeţi în experienţele noastre anterioare. Doar pentru relaxarea voastră o plimbare cu bicicleta în aerul nordic poate face milioane. O firmă foarte bună care este printre primele le căutări sub categoria ”bun de apelat” pentru biciclete este Bike Mike Tours. Încercaţi cu ei şi nu cred că veţi fi dezamăgiţi. Apropo, aveţi toate motivele să încercaţi plimbatul cu bicicleta pe aici, cei din Copenhaga fiind renumiţi pentru pistele lor de bicicletă şi felul în care au grijă de aceşti ”participanţi la trafic”.

Shopping la danezi acasă, haine şi încălţăminte în tradiţie scandinavă

Una dintre cele mai faine lucruri de făcut atunci când mergem într-un city break vine aproape pe la finalul acestuia. Vorbesc desigur despre shopping prin cele mai ok magazine şi ca preţ şi ca marfă din oraşul în care ne aflăm atunci în vacanţă. Copenhaga oferă o varietate mare de centre comerciale şi magazine, care de obicei stau deschise mult peste programul normal de funcţionare dacă există clienţi interesaţi. Chiar în mijlocul oraşului, veţi găsi pe strada Kongens Nytorv Magasin du Nord şi Illum pe Strøget.

Ambele sunt multi etajate, şi ambele oferă cele mai bune branduri scandinave şi internaţionale atunci când vine vorba de design de moda, frumusete si încălţăminte. Deci pentru persoanele ahtiate după cumpărături acestea sunt cele mai bune veşti. Magazinul Field`s de lângă Ørestad Metro are 150 de magazine structurate pe pe două etaje şi 115000 de metri pătraţi.

Complexul comercian Magasin du Nord din Copenhaga pe timp de noapte

Complexul comercian Magasin du Nord din Copenhaga pe timp de noapte

Un etaj este rezervat pentru cafenele si restaurante, o sală de gimnastică şi o zonă de joacă pentru copii. În cazul în care vremea acţionează ceva mai urât în perioada în care vă aflaţi acolo, sau preferi un magazin ceva mai micuţ, puteţi merge la cumpărături prin unul dintre mall-uri oraşului. Un magazin pe care chiar trebuie să îl încercaţi este Magasin du Nord.

Acesta are de fapt un lanţ de alte magazinaşe deschise în franciză sau sub formă de reprezentanţă. La început Magasin Du Nord a început chiar de jos de tot ca un mic magazin de draperii undeva prin 1868. Până la sfârşitul secolului, Magasin du Nord au urcate teribil de mult pe scara financiară, deoarece a dezvoltat afaceri de succes precum Hôtel du Nord aflat la Kongens Nytorv. Preţurile la Magasin du Nord variază în funcţie de magazin, însă acestea nu sunt foarte mari ci unele chiar rezonabile.

Festivaluri şi evenimente, tradiţie în Copenhaga

Copenhaga este renumit şi recunoscut ca fiind cel mai mare oras nordic oraş al Europei cu foarte multe festivaluri importante. Destul de multe evenimente sunt găzduite de capitala Danemarcei pe parcursul anului cu teme variind precum:muzica, filmul, gastronomia, baletul sau artele vizuale. Probabil că dacă sunteţi fani înrăiţi ai muzicii aţi auzit cu siguranţă de exemplu de Festivalul de la Roskilde sau de Festivalul de Jazz din Copenhaga. Dacă tot am precizat despre evenimente cu focus pe gastronomie sau mâncare, ce ziceţi dacă mergeţi la Festivalul de gătit din Copenhaga. Pentru că tot vă spuneam mai sus de faptul că danezilor le place să petreacă la final de săptămână, nu care cumva să rataţi Festivalul Distortion. În cadrul acestui eveniment toată lumea dansează şi nimeni nu se dă la o parte de la distracţie. Fie că vorbim de tineri sau oameni de vârsta a doua, toată lumea, vorba aceea ”se prinde în joc”.

Poate totuşi cel mai important festival din Danemarca pe parcursul unui an este Festivalul de la Roskilde. Cum se desfăşoară acest festival? Păi ca şi mărime evenimentul din Roskilde este cel mai mare de acest gen din nordul continentului ca durează patru zile încontinuu. Deşi se ştie cu exactitate cât ţine evenimentul, mulţi vin mai devreme la festival şi astfel se face că acesta se prelungeşte şi poate dura chiar şi opt zile la rând. În fiecare an aproximativ 150 de formaţii susţin concerte pe şase scene amplasate în apropierea zonei de camping. Festivalul începe de joi şi se termină duminică, dar nu uitaţi secretul acesta cu venitul mai devreme şi cele opt zile, cel de care vam zis mai sus. Doar aşa ca să vă faceţi o idee, din artiştii care au trecut pe la acest festival sigur aţi auzit de: Kanye West, Marilyn Manson, Fat Boy Slim, Robyn, the Strokes, Bob Dylan sau Nirvana.

O altă idee pentru recreere, dar asta este ceva mai plicticoasă pentru unii cred, ar fi plimbările prin parcurile din Copenhaga. All in all cam astea sunt cele mai relevante lucruri pe care le puteţi face în capitala Danemarcei pentru a vă relaxa.

Surse foto: Lars K. Jensen/ Flickr.com, illustir/ Flickr.com, charley1965/ Flickr.com

Resurse: tripadvisor.com şi visitcopenhagen.com

Adauga un comentariu
Copenhaga
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica